Депутатів Луцькради, які погано справляються з обов'язками, пропонують штрафувати

Якщо депутат місцевої ради неналежно виконує свої обов’язки, до нього треба застосувати санкції.

Про це під час конференції з прозорості, підзвітності та відкритості місцевих рад у парламентському комітеті з питань державного будівництва заявив експерт Інституту політичної освіти, депутат Луцькради Андрій Осіпов, - повідомляє IA ZIK.

На думку Осіпова, нині потрібні механізми відшкодування конкретними депутатами та мерами шкоди, завданої рішеннями ради та виконкому.

Адже наразі навіть неможливо відкликати місцевого обранця. Право ініціювати відкликання мають трудові колективи і громадські організації, що висунули кандидата в депутати. «Однак в Україні вже багато років трудові колективи і громадські організації не висувають кандидатів. Відтак це мертва норма права», – каже Осіпов.

Неможливою є підзвітність і підконтрольність місцевих рад, якщо за ухилення від цього обов’язку не буде існувати жодних санкцій.

«Закон надає можливість запровадити в Статуті територіальної громади відповідальність депутатів, що несумлінно виконують свої обов’язки. Зокрема, може бути передбачено штраф, догана та інші санкції. Так само в Статуті міста потрібно захистити питання прямої демократії – зборів громадян, громадських слухань, місцевої ініціативи та ін.», – каже він.

Але оскільки форму відповідальності та компенсації шкоди за свої встановлюють саме місцеві ради, то в багатьох містах статутів територіальної громади не прийнято, а там де існують статути – їх положення є декларативними.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дешевий тупий піар не вартий уваги!
Відповісти
А як так не думаю. Депутати мають нести відповідальність перед виборцями, бадай хоч штрафами. Андрія пропозиція заслуговує уваги.
Відповісти
Механізм штрафування? Депутати працюють на громадських засадах!А що таке виконує депутат чи не виконує обовязки? Чим визначити.Може нехай краще на виборах біомаса мізками ворушить?...Кого обрали, того маємо!
Відповісти
Осінню вибори????Всіх шлангів в АТО.Думайте лучани.!!!!
Відповісти
Під осіпова треба створити інститут лицемірства, брехні, рейдерства. Нехай там діляться з ним досвідом. Бігає за безплатними портфелями, бо платних ніхто не дає. Блюзнір.
Відповісти
Останні новини
Депутатів Луцькради, які погано справляються з обов'язками, пропонують штрафувати
04 березень, 2015, 19:41