Восьмим лауреатом Премії імені Джеймса Мейса став Іван Капсамун

Восьмим лауреатом Премії імені Джеймса Мейса став Іван Капсамун
18 листопада «День» уже всьоме вручив премію імені Джеймса Мейса за громадянську позицію в публіцистиці.

Ініційовану Ларисою Івшиною відзнаку отримав редактор відділу політики «Дня» Іван Капсамун.

«Сьогоднішній лауреат премії Іван Капсамун, як і минулорічний — Валентин Торба, написали важливі книги «Котел, або Справа без терміну давності» і «Я — свідок. Записки з окупованого Луганська», чим взяли участь у політичному триптиху новітньої історії для «чайників». Це — складна, незасвоєна історія. Книга Івана показує той політичний «котел», який, зрештою, привів країну до «Іловайського котла». Іван — це людина зі сильною громадянською позицією, яка яскраво демонструє її у публічному просторі, зокрема супроводжуючи багато років «справу Гонгадзе».

Це — принциповий публіцист, який дає надію для створення в країні нового руху якісної журналістики», — зауважила Лариса Івшина. — Джеймс писав, що проблема України в тому, що тут незалежність здобула УРСР. Скільки ще буде УРСР? І чи замінили ми її більш якісною владою, більш якісним життям? Доки до цього питання не підійдемо максимально глибоко і серйозно, будемо блукати між «трьох сосен». Країні треба піднятися на «нову висоту». Це політичне завдання — перенавчити країну. Лауреати Премії Мейса докладають багато зусиль в різних сферах діяльності, щоб українське суспільство «одужувало». Демонстрація громадянської позиції — це завжди складно — і в житті, і в публіцистиці».

«З ротацією облич при владі, система не змінюється, — сказав Іван Капсамун на врученні премії. — «Справа Гонгадзе—Подольського» давно вже стала маркером для всіх — політиків, журналістів, громадських діячів. І, на жаль, здають цей тест далеко не всі. Як наслідок, маємо змарновані шанси і час, втрату територій і тисяч людських життів. Сьогодні, в складних умовах частого нерозуміння в журналістиці і штучного блокування з боку замовників злочину, доводиться боротися за остаточну крапку і справедливість в цій справі, як колись це робив Джеймс Мейс в питанні Голодомору. Перед країною стоїть складне завдання — розібратися, переоцінити і подолати не тільки покинуті проблеми давніх часів, а і накопичені за роки незалежності».

Нагадаємо, що у попередні роки лауреатами Премії стали відомі публіцисти Ігор ЛОСЄВ, Ігор СЮНДЮКОВ, Сергій ГРАБОВСЬКИЙ, Олександр ПАЛІЙ, Петро КРАЛЮК та Володимир БОЙКО. Минулого року почесну відзнаку отримав журналіст «Дня», виходець із Луганська Валентин ТОРБА.

Вручення Премії імені Джеймса Мейса у редакції «Дня» стало хорошим приводом для відкритої дискусії друзів-однодумців, найкращих публіцистів країни. Відтак, про непереосмислену інтелектуальну спадщину Джеймса Мейса, сучасний геноцид українців на сході, брак журналістів, готових публічно проявляти свою позицію, спілкувалися члени громадської ради з вручення Премії — дипломат, письменник і публіцист Юрій ЩЕРБАК, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України 20-30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України Національної академії наук України Станіслав КУЛЬЧИЦЬКИЙ, письменниця, публіцист Наталка ДЗЮБЕНКО-МЕЙС, головний редактор газети «День» Лариса ІВШИНА та лауреати премії Ігор СЮНДЮКОВ й Валентин ТОРБА.

Вадим ЛУБЧАК, «День». ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Восьмим лауреатом Премії імені Джеймса Мейса став Іван Капсамун
19 листопад, 2015, 20:31