Попри ризик зараження, ковельчани купаються в Турії. ФОТО

Попри ризик зараження, ковельчани купаються в Турії. ФОТО
Літо у розпалі. Зануритися у таку пору в прохолодну воду – вершина блаженства.

Тому й поспішають волиняни на береги річок та озер – скупатися, засмагнути і набратися сил. Звичним для багатьох ковельчан став відпочинок на річці Турія, що протікає у самісінькому центрі міста, - повідомляє Ковель сьогодні.

Але там цьогоріч купатися заборонено – вода забруднена. Та чи дотримуються цих заборон містяни?

Води забруднені

Клінічний норматив води річки Турія в акваторії Ковельського міського пляжу перевищений за бактеріологічними показниками у 48 разів. Виявлена умовно патогенна мікрофлора кішківника людини, що свідчить про фекальне забруднення. Про це майже місяць тому повідомила керівник головного управління Держсанепідемслужби у Волинській області Наталія Янко з вказівкою на те, що інформацію спрямували насамперед міському голові з закликом привести міський пляж у відповідність.

Це уже не вперше трапляються подібні казуси. Майже щороку екологи констатують факт появи в Турії мертвої риби, яка «пливе» догори черевом за течією практично в один і той же період. Неодноразово забороняла купатися у водоймі санітарно-епідеміологічна служба. У серпні 2015 року на ковельському пляжі встановили щитка із забороною купатися. Згідно з результатами лабораторних досліджень, води цієї водойми не відповідали за мікробіологічними показниками. Був ризик заразитися лептоспірозом.

Варто згадати також 2012 рік, коли у водах Турії знайшли кишкову паличку. Епідеміологи взяли проби води в районі водосховища та на міському пляжі, провели дослідження за мікробіологічними показниками якості води і виявили високий вміст лактозопозитивних кишкових паличок.



Те ж було і у 2011 році: фахівці не рекомендували ковельчанам купатися на місцевому водосховищі, міському пляжі, а також біля сіл Бахів, Заріччя та Гішин, оскільки був підвищений ризик «підхопити» кишкову інфекцію. Також часто виникає проблема з неприємним запахом і неприродним кольором води, що також відлякує людей від купання.

До речі, цього року невідповідність води бактеріологічним показникам у десятки разів виявили на декількох пляжах Волині. Зокрема, вода у літньому таборі у селі Зимне Володимир-Волинського району за результатами проб не відповідає бактеріологічним показникам. Жодних заходів для усунення цього не було зроблено. Крім того, потрібно здійснювати щомісячний моніторинг безпечності води, втім, деякі власники пляжів вирішили цього не робити. Це, зокрема, Соловичівська сільська рада (село Велимче) та Турійське ЖКП.

Небезпечний відпочинок

Не кожен може дозволити собі провести відпустку на морі, а у когось тієї відпустки взагалі влітку немає. Тому вихідні та й будні чимало ковельчан проводять на березі місцевої річки. І мало хто з них задумується, яку небезпеку приховують у собі каламутні води.
Ковельський міський пляж приваблює різнобарв’ям і, швидше, нагадує дитячий майданчик. Різнокольорові грибки, під якими відпочиваючі ховаються від сонця, а при вході в прибережну зону пляжу розміщена рятувальна станція. Звідси усю акваторію видно, як на долоні.

Куди не кинь оком – щити з правилами поводження на воді: «З мосту не стрибати», «Батьки! Стежте за дітьми, які купаються!». «Найкрасивіша», звичайно, в переносному значенні, табличка про те, що у річці купатися заборонено. Проте розгледіти її на пляжі нелегко, адже людей тут стільки, що й яблуку впасти ніде. Забороною відверто нехтують, піддаючи власне здоров’я небезпеці.

На пляжі обідньої пори засмагає мама двох дітей Ірина, у той час її чада граються у пісочку. Каже, що купатися цього року не будуть, не хоче піддавати своїх дітей небезпеці. Розповіла, що не так давно старший син лежав в лікарні з харчовим отруєнням – більше з лікарями справи мати не хоче.



«Так найлегше – поставити табличку «Купатись заборонено», і все, − обурюється жінка. – А почистити? А покращити стан води? Я вважаю, що це неправильно. У Ковелі є річка, але купатись у ній не можна. Просто абсурд. Мусимо з чоловіком і дітьми шукати вихід – їздили на вихідних купатися на Зеленій. На ці вихідні ще кудись поїдемо. Але це не правильно…». Як Нікулінським зайцям - все одно!

Незважаючи на заборону санітарноепідемічної служби, міський пляж радо відвідують. Обідньої пори людей тут вдосталь, до вечора їх кількість тільки збільшується. Відвідувачі відпочинком задоволені – мокро, сонячно і зелень тішить око. Пані Анна, яка приїхала на берег річки з дитиною, каже, що це оптимальний варіант відпочинку людям, яким бракує коштів або часу на віддалені курорти. Проте хоч вода на вигляд ніби і чиста, та небезпеку становить.

«Бачу, що заборона висить, − стверджує ковельчанка Алла. − То що зробиш? То довго збиратися кудись їхати. Треба, щоб хтось завіз. Та й грошей треба буде немало. А тут швидко, доступно…».

Жінка переконана, що зі здоров’ям нічого не трапиться. Каже, що подібні небезпеки є усюди: продукти харчування з хімічними добавками, дихаємо забрудненим повітрям і так далі.

Сила-силенна у воді хлюпається дітлахів. Усі раді та задоволені водними процедурами просто неба. Батьки ж у такий спосіб нехтують здоров’ям власних дітей задля доступного відпочинку. Є й чимало підлітків, які, як правило, стрибають з нещодавно пофарбованого у патріотичних тонах мосту. Хоча, як писали вище, стрибати з мосту заборонено.

Є на пляжі навіть люди старшого віку, їм заборони також не страшні, або вони їх просто не помічають.

«Якщо чесно, то я навіть не помітила цих табличок, − розповідає літня жінка, (називати себе не захотіла). − Просто заходила на пляж з іншої сторони. Я купаюся та засмагаю на цьому пляжі кожного літа і поки без наслідків. Щодо висновку санепідслужби, то це небезпечно, думаю».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ковель - це великий ср\ч, який підлягає тотальній утилізації і дезінфекції. Ці паскуди, які сер\ть в Турію, забруднюють і мою рідну Прип'ять. Влади, яка б поставила на місце ковельських паскуд, що забруднюють Турію і мою рідну Прип'ять немає ні в Ковелі, ні на Волині. Є зграя банальних жадібних мавп у краватках, які розкрадають ресурси краю.
Відповісти
Останні новини
Попри ризик зараження, ковельчани купаються в Турії. ФОТО
30 червень, 2016, 11:52