Директор «Цуманської пущі» прокоментував видачу угідь

Директор «Цуманської пущі» прокоментував видачу угідь
Серед тисяч гектарів, «розданих» товариствам мисливців і рибалок у якості мисливських угідь під час сесії Волинської облради 12 квітня, значна частина лежить у межах Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Проте, згідно із законодавством, на цих територіях заборонене полювання.

Про це у коментарі Інформаційному агентству «ВолиньPost» повідомив директор національного природного парку Ігор Квач.

За словами директора парку, рішення щодо надання угідь на території національного природно парку прийняті із порушенням законодавства. Квач був присутній на сесії облади, проте так і не отримав можливості виступити.

«Порушені норми законодавства, наші нормативні документи, державні нормативні документи, закони, кодекси, які не допускають ведення мисливського господарства на цих територіях», - зауважив Квач. Адже, за його словами, до Закону України «Про природно-заповідний фонд» ще у 2010 році внесли зміни, згідно із якими полювання на відповідних територіях заборонене.

Директор констатував, що із кварталів площею 4838 га, які дісталися ГО «ТМР «Горинь», лише 3 квартали не належать до Національного природного парку. З 12 061 га, які отримала ГО «ТМР «Легіон», понад 6 тисяч га лежать у межах національного природного парку.

«Для чого брати територію під мисливство, якщо на понад 90% площі заборонено такий вид, як мисливство… На території НПП, і природних заповідників, і заповідних урочищ, які прирівняні до природніх заповідників, мисливство заборонене. Вони трактують, що надання мисливських угідь – це не є мисливство. А для чого ж надають мисливські угіддя, як не для мисливства?», - зауважує директор «Цуманської пущі».

Наслідки ж отримання мисливських угідь передбачити важко, і тут не можна зупинитися на конкретному виді. Окрім того, може виникнути конфлікт інтересів.

«Створили приватну структуру, яка буде пересікатися постійно зі службою охорони парку, не повинна мати ні зброї на тих територіях, не проводити свою діяльність, пов’язану із полюванням. Але це - великі території. Їх відслідкувати настільки складно, важко. Хоч ми й державна структура, ми не є на сьогоднішній день у такому плані матеріального забезпечення, що можемо усе настільки глобально охопити та проконтролювати кожного на цій території», - зауважив Квач.

Тож він побоюється, шо може дійти навіть до загрози життю посадовим особам служби охорони парку та місцевим людям. Мовляв, представники товариств мисливців та рибалок можуть стверджувати, що керуються рішенням обласної ради, натомість працівники мусять керуватися власними посадовими обов’язками.

Зрештою, керівництво парку било на сполох ще задовго до прийняття рішень 12 квітня. Проекти рішень щодо виділення мисливських угідь декілька разів знімали з розгляду порядку денного обласної ради. За словами Квача, неодноразові звернення щодо неможливості виділення цих угідь направляли голові Волиньради та у ВОДА. Щоправда, відповідей на звернення та листи у парку не отримували. Неодноразово зверталися й до місцевої прокуратури, яка, на запевнення Квача, прислала відповідь – мовляв, прокуратура слідкує за цими процесами і випадку незаконних дій реагуватиме.

Тому директор парку наголошує на необхідності скасування рішень щодо виділення угідь у межах парку.

«Захищати державні інтереси мають у першу чергу державні органи. Проте якщо вони стільки за півроку дали констатуючих експертних висновків, що тільки як буде таке рішення ми одразу почнемо реагувати. Такі невеликі структури, як національні парки, почавшти судові тяганини із китами бізнесу - це буде повністю зупинка структури»,- констатував Квач. Він сподівається, що питання таки вдасться вирішити у законному руслі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
та подай ти до суду! що ти тут скиглиш?
Відповісти
Депутатський корпус Волині наслідує стиль і методи роботи коаліції Верховної Ради.Робота по"понятиях", а не по закону. Терпіть п.Квач, ви знали куди ідете.
Відповісти
Все, по пущі. Застрелять останніх зубрів. Шкода ще не видають ліцензій на тих баранів що при владі знаходяться, бажаючих з кожним роком більшає на такі "ексклюзивні" трофеї
Відповісти
А ти чому не подав в обласну раду на отримання мисливських угідь? Клепки бракувало? чи думав, що угіддя залишаться без нагляду?
Відповісти
Там схема злочиннна на чолі з Гунчиком і Столяром, а Новохатський який ма в би відстоювати території як головний еколог Волині в долі от і все, там де гроші там і рішення відповідні
Відповісти
До того, що має забагато клепки, яка заважає самостійно розібратися в природоохоронних законах, хочу наголосити, що мисливське господарство не входить до основної діяльності Парку. А з 2010 року законодавець взагалі заборонив мисливство на територіях національних природних парків, заповідниках та прирівнених до них заповідних урочищах. Вивчай більше матчасть.
Відповісти
відстріл заборонений, а ведення в межах заповідного фонду ні ! Ти ігор ще двоєшнік ))
Відповісти
Останні новини
Директор «Цуманської пущі» прокоментував видачу угідь
14 квітень, 2017, 10:28