«Місто професій»: як у Луцьку «працевлаштовували» дітей

«Місто професій»: як у Луцьку «працевлаштовували» дітей
У Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки у Луцьку вперше відбувся національний проект «Місто професій». Тут малюків познайомили із 30-ма професіями, а діти, заробивши свої перші зарплати, залюбки міняли їх на ласощі від організаторів.

Дійство організували 1 липня.

Попри похмуру та подекуди дощову погоду, у центральному парку дуже людно – дітлахи у супроводі батьків навперебій будували стіну, декорували пряники та навіть навчалися основ арт-терапії.

Перед входом на «професійну» територію малеча отримувала спеціальний паспорт українця, завдяки якому можна було влаштуватися на роботу. Опісля діти самотужки вибирали, у ролі кого хочуть себе спробувати. З огляду на гарний настрій та чимало розваг, які пропонували представники різних професій, діти охоче бралися до «роботи» на будь-який смак. Після її виконання малеча отримувала свою першу зарплату у спеціальних «фестивальних гривениках» та відмітку у паспорті.

Біля представників кожної професії юрмилося чимало юних лучан. Будівельна компанії «Інвестор» для малечі просто в парку влаштувала міні-будівництво. Найменшим діткам, яким така робота ще не до снаги, підготували можливість трішки побути архітектором. Тому малеча активно малювала по проекту будівництва. Старших діток до роботи допускали згідно із технікою безпеки – на них одягали жилети та каски, а далі у гру вступали справжні будівельники, які займаються проектами «Інвестора».

Майстер будівельних робіт Андрій Поліщук демонстрував дітям, як готувати розчин, виставляти стіну в рівень та як правильно вкласти цеглу.

«У нас тут повний спектр робіт – і монтаж, і демонтаж»,- жартували будівельники та закликали малечу приєднуватися. Діти були в захваті від таких розваг, а дорослі залюбки знімкували їх та полегшено зітхали – «буде тепер кому побудувати паркан на дачі».

У наметі Луцького міського центру зайнятості дітям допомагали визначитися , ким вони хочуть стати у майбутньому та пропонували розмалювати цю професію, аби відчути її через колір. Також для малечі облаштували дерево бажань, на якому діти вішали стікери із омріяними професіями.

Не менший фурор викликали експозиції Нацгвардії, патрульної поліції та пожежників. Нацгвардійці пропонували приміряти справжній бронежилет 4 класу, каску та подивитися в бінокль. Така розвага припала до душі не тільки діткам, а й дорослим.

Поліцейські дозволяли посидіти в патрульній машині та говорити у гучномовець. Малеча, не розгубившись, на весь голос розповідала вірші.

ДСНСнинки демонстрували причандалля із пожежної машини, а їх колеги сапери розповідали, що можна і чого не можна робити, побачивши небезпечні предмети. Зрештою малеча міряла їх важезні шоломи та дивувалася, як «ті дядьки» можуть в них ходити.

Можна було спробувати себе в ролі продавця та фермера, стенди яких облаштувала «Родинна ковбаска». Дітки з задоволенням «продавали» своїм батькам сосиски та ковбаски, а «фермери» розділяли урожай у різні ящики.

Ще одну цікаву розвагу, яка зібрала чимало дітей, демонстрували продавці у намет із торгової марки STIHL. Тут можна було спробувати себе у ролі лісоруба, садівника чи навіть тракториста. Діти каталися на міні-тракторцях, «різали» дерева іграшковими бензопилами та «косили» з допомогою бутафорних електрокіс.

У «кавовому» наметі за правильно виконані завдання ще й пригощали. Тут для тих, хто спробувавши стати баристою декорував стаканчики, готували смачні кавові напої. «АВК» ж присолоджувала майстер-клас шокладними цукерками, які треба було попросити у чарівних птахів із школадного замку.

Майбутніх продавців-коультантів вчили їх старші колеги. Дітки розставляли товари у спермаркеті, зауважуючи, що «так негарно коли полиці порожні». Поруч із ними художники творили свої шедеври – малювали переважно татів чи мам.

Психологи навчали діток, як розвивати дрібну моторику рук, робити ляльки-мотанки та створювати картини за допомогою клею та блискіток. Поруч майбутні вихователі забавляли свої братів-сестер, за що згодом отримували подарунки. Не обійшлося і без серйозних фінансових консультатнів, які навчали майбутніх мільйонерів правильно разувати гоші та витрачати їх так, аби надовго виистачло.

Тих, хто «втомився» працювати, запрошували на батут чи погратися. Із малечею працювали аніматори – тут водили хооводи, співали та виконували різноматнітні завдання. На учасників відпочинку чекав приємнй бонус - солодкі жувальні подарунки.

Вже на виході із містечка, добряче «попрацювавши», гордо кокуючи з паспортами, діти витрачали свої грвники, запасаючись солодощами , морозивом та повітряними кульками. Попри дощик, який періодично поливав Місто професій, всі покидали парк усміхненими та в чудовому настрої.

Керівник оргкомітету національного проекту Марина Чаплигіна розповіла, що засновником та ідеологом проекту є міжнародний журнал «COMMUNITY» та його керівник Тетяна Люлька. Хоч захід вперше проводять у Луцьку, сьогодні його відвідало понад 2000 діток.

Метою проекту є познайомити малечу із різними професіями, аби у майбутньому дітки могли усвідомлено вибрати майбутнє. Організатори обіцяють не зупинятися на досягнутому, та у наступному році приготувати для маленьких лучан ще більше сюрпризів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.