Волинських депутатів звинувачують в незаконній перевірці лісівників. ОНОВЛЕНО

Волинських  депутатів звинувачують в незаконній перевірці лісівників.  ОНОВЛЕНО
Діяльність окремих депутатів обласної ради – членів Тимчасової контрольної комісії обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин – за останні дні змушує звернутись із відкритою інформацією для недопущення маніпуляцій громадською думкою, - кажуть у Волинському управлінні лісового та мисливського господарства.

Публікуємо їхню заяву щодо депутатської перевірки без змін в правок: <і/>

4 липня у відомство надійшло депутатське звернення за підписом депутата Волинської обласної ради Анатолія Грицюка.

Саме з нього стало відомо, що рішенням сесії Волинської обласної ради було створено Тимчасову контрольну комісію з питань, які виникають у сфері лісових відносин. Цим же рішенням затверджено Положення про Тимчасову контрольну комісію обласної ради з питань, що виникають у сфері лісових відносин та її персональний склад.

Таке рішення було прийняте відповідно до врахування пропозиції постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією від 29 березня 2017 № 16/6, 12.04.2017 за № 13/19 із посиланням на ст. ст. 43, 48 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», із врахуванням рішення Волинської обласної ради від 02.02.2017 № 10/80 «Про запит депутата обласної ради Грицюка А.П. щодо створення тимчасової депутатської комісії для вивчення та вирішення ситуації, яка склалася в лісових господарствах області».

Проте маємо зазначити: депутатське звернення, підписане Анатолієм Грицюком одночасно і як головою цієї комісії, не містить посилання на жоден нормативний акт, який би делегував та надавав право фактично перебирати на себе повноваження державного регулювання та управління у сфері лісових відносин.

У вищезгаданому депутатському зверненні, крім переліку питань, відповідно до яких витребовувалася інформація, було зазначено про «бажання Комісії безпосередньо виїхати в держлісгоспи з метою вивчення дійсного стану на місцях».

Враховуючи перелік та обсяг поставлених питань, передбачалось провести повну комплексну перевірку діяльності державних підприємств.

У відповідь на таке ВОУЛМГ письмово повідомило депутата Анатолія Грицюка про порядок отримання інформації органами місцевого самоврядування з питань, що належать до їх відання від підприємств, установ та організацій, які не перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади, що визначено ст. 18 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Про повноваження обласних рад у сфері лісових відносин, які визначено ст. 30 Лісового кодексу України. А також про те, що запитувана інформація про господарську діяльність держлісгоспів області, охорони, захисту, використання та відтворення лісів не належить до відання обласної ради.

Не передбачено таких повноважень і Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Крім того, статтею 94 Лісового кодексу України визначено коло осіб, які здійснюють державний контроль за охороною, захистом, використанням та відтворенням лісів. І що до таких осіб органи місцевого самоврядування не належать.

У відповіді також наголошувалося, що відповідно до положень ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, ініціатора звернення було застережено про те, що будь-які перевірки чи «безпосереднє вивчення дійсного стану справ на місцях» держлісгоспів області чи обласного управління лісового та мисливського господарства окремими депутатами чи комісіями обласної ради будуть здійснюватися поза наданими повноваженнями та у спосіб, який не визначено ні Конституцією, ні законами України.

Крім того, як нагадування було вказано, що діяльність держлісгоспів області та обласного управління була предметом досудового розслідування ряду кримінальних проваджень, розпочатих саме за зверненнями депутатів обласної ради.

У таких провадженнях було проведено більше 100 перевірок контролюючих органів, які уповноважені здійснювати державний контроль за діяльністю підприємств.

Незважаючи на будь-які застереження про незаконність і несанкціонованість проведення подібних перевірок, учора, 18 липня, група із числа депутатів – членів вказаної комісії та волонтерів, на чолі з Анатолієм Грицюком – без будь-якого попередження прибула для проведення відповідного заходу «щодо вивчення стану ведення лісової галузі» до ДП «Цуманське ЛГ».

Директору підприємства «запропонували» надати «перевіряючим» доступ до документації підприємства, а також визначити спеціалістів – працівників підприємства, які мали б супроводжувати комісію під час проведення перевірки безпосередньо в лісових масивах.

Керівник підприємства, як це і передбачено чинним законодавством, попросив «перевіряючих» представити документальне підтвердження щодо призначення перевірки, повноважень на її проведення, плану – переліку поставлених для дослідження питань. Крім того, було надано для внесення відповідного запису про проведення перевірки Журнал реєстрації перевірок.

Натомість «перевіряючі» реєструватись відмовились, будь-яких документів, підтверджуючих право проводити перевірку, не надали, мотивуючи тим, що таке право їм надане Рішенням «Про створення Тимчасової контрольної комісії з питань, що виникають у сфері лісових відносин». Письмові чи усні звернення на отримання необхідної інформації подані та зареєстровані не були.

Враховуючи ситуацію, а також те, що вказана ініціатива передбачала відволікання працівників та співробітників підприємства від виконання своїх функціональних та посадових обов’язків і фактично блокувала роботу підприємства, директор повідомив представників комісії про те, що ДП «Цуманське ЛГ» у своїй діяльності керується виключно чинним законодавством України, а тому задовольняти незаконні вимоги, клопотання та інші ініціативи, в тому числі «контрольної комісії» – не має права.

Результатом такого «візиту» стали безпідставні, необґрунтовані звинувачення у бік керівника підприємства щодо перешкоджання роботі комісії.

Натомість варто зазначити, що саме дії цієї комісії були спрямовані на перешкоджання і втручання в діяльність державного підприємства.

Адже використання відповідних депутатських повноважень, витребовування при цьому детальної, в тому числі економічної та конфіденційної інформації про діяльність державних підприємств та їх контрагентів, призначення несанкціонованих перевірок їх діяльності, призводять до створення адміністративних, економічних та організаційних перешкод для розвитку підприємництва, є економічно недоцільним та неефективним, дискредитує діяльність sз державного регулювання у сфері економіки.

19 липня, незважаючи на жодні аргументи, комісія продовжила свою роботу. Її представники прибули у ДП «Колківське ЛГ», ДП «Городоцьке ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ».

Зазначається, що проведення окремими представниками органів місцевого самоврядування подібних перевірок на державних підприємствах є перевищенням наданих повноважень та порушенням норм діючого законодавства. Крім того, це є нічим іншим, як введенням суспільства в оману щодо надання неіснуючих повноважень, що створює соціальну напругу.

Зі свого боку Волинське ОУЛМГ постійно наголошує на відкритості у роботі. Особливо – щодо співпраці із депутатським корпусом. Лісівники неодноразово запрошували депутатів Волинської обласної ради долучитися до галузевих заходів.

Було таке запрошення нещодавно – на семінар, що стосувався проблеми всихання лісу, який відбувся 25 квітня 2017 р. Незважаючи на те, що депутатів було запрошено повним складом, до участі долучилися лише 9 із 64 народних обранців.

На жаль, не взяв участь у семінарі й сам Анатолій Грицюк, хоча його було запрошено персонально.

У червні 2016 року подібна виїзна нарада з ініціативи начальника ВОУЛМГ Олександра Кватирка відбулася з участю представників постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів на чолі з її головою Василем Столяром. Проте жодних висновків чи пропозицій комісія у результаті так і не надала.

2 лютого 2017 року Олександр Кватирко прибув на сесію обласної ради, щоб виступити перед депутатським корпусом із детальним звітом про діяльність управління. Нагадаємо, що звіт депутати так і не захотіли заслухати. Проте кожному депутату було роздано презентацію – із детальними цифрами про основні показники роботи за 4 останні роки у динаміці.

Незважаючи на ситуацію, що склалася, неодноразові звинувачення з боку окремих представників політичних сил, волинські лісівники готові до співпраці з органами місцевого самоврядування, депутатами різного рівня і з великою повагою ставляться до рішень Волинської обласної ради.

Єдине, до чого вони закликають, то це не виходити за рамки встановлених законом повноважень і своїми діями не створювати перешкод у діяльності державних підприємств.

Чи дотримані органами місцевого самоврядування принципи державної регуляторної політики у вказаній ситуації, буде зроблено висновок компетентних на те органів, на розгляд яких направлені відповідні матеріали. Про їх результати буде повідомлено.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і всі пояснення!
Відповісти
Грицюк ваабще щодо лісу слабкий на передок. Він мріє себе увіковічити в Цуманській пущі. Але не спішить, бо якщо мрія збудеться, то не залишиться про що мріяти.
Відповісти
громадська думка така!!! Крадуть ліс, крадуть страшно!!
Відповісти
Останні новини
Волинських депутатів звинувачують в незаконній перевірці лісівників. ОНОВЛЕНО
21 липень, 2017, 17:44