Масштабно та надійно: як за «митні» гроші ремонтують дорогу Луцьк-Володимир

Масштабно та надійно: як за «митні» гроші ремонтують дорогу Луцьк-Володимир
На трасі Устилуг-Луцьк-Ріне на ділянці Луцьк-Володимир-Волинськй триває ремонт покриття за кошти, отримані від перевиконання митних зборів. Дорожники запевняють, що ремонтують дорогу за дещо іншим механізмом, ніж на трасі Луцьк–Львів, та у разі сприятливих умов дорогу можть звершити вже до кінця осені.

26 липня нардеп від Волині Ігор Гузь завітав до підрядників та фірм, які здійснюють ремонт, аби поглянути на стан справ на дорозі.

Поточний середній ремонт автодороги державного значення проводять за «митні» гроші – кошти, отримані від перевиконання плану митних зборів. Відтак, 50% суми від перевиконання спрямовують на облаштування транспортної інфраструктури.

На дорозі Луцьк-Володимир робота кипить, а на різних ділянках працюють десятки робітників та одиниць техніки. У рамках ремонту заплановане вкладання понад 60 кілометрів нового асфальтобетонного покриття. Наразі підрядна організація вклала вже майже 38 тисяч тон асфальтобетону, тобто понад 13 кілометрів нижнього шару дороги. До слова, дорогу роблять за трохи іншою методикою, ніж під час ремонту траси на Львів: додатково вкладають покриття з щебеню та цементу для зміцнення основи автодороги.

«Гарна основа – буде гарна дорога», – запевняють дорожники.

Головний інженер «Луцькавтодорсервісу» Сергій Володько розповів, що згідно із результатами тендерів їхні спеціалісти працюватимуть на ділянці 24,77 км. Попереду йде машина, яке знімає старе покриття, опісля передбачене підсилення основи щебенево-піщаною сумішшю. Тоді здійснюють підгрутновку бітумною емульсією і лише після цього вкладають нижній шар крупнозернистого щільного асфальтобетону. На окремих ділянках передбачили спеціальне підсилення пористим асфальтобетоном.



Окрім того, в процесі ремонту облаштують переходи на швидкісні смуги, нові знаки, розмітку, укріплення узбіч, майданчики для висадки, а у деяких місцях – тротуари.

Дорогу Луцьк-Володимир поділили на 9 ділянок, проте підрядники наразі визначені для 5 ділянок. Результати ще 4 тендерів стануть відомі на початку серпня, після чого й інші підрядники візьмуться до роботи.

«Все залежатиме від погоди. Були такі дні, коли вкладали 1700 -1800 тонн асфальтобетону на дороги», - розповів начальник служби автомобільних доріг Волинської області Анатолій Посполітак.



Кошторисна вартість ремонту – 799 мільйонів гривень. Посполітак запевнив, що у разі відсутності труднощів на тендерах, своєчасному перерахуванні коштів та сприятливим погоднім умовам, дорогу реально завершити вже восени. Наразі на рахунки ремонтників вже перераховано 417 мільйонів гривень. Дорожники сподіваються, що в серпні вдасться покласти другий шар покриття на окремі ділянки.

Дорога, обіцяють, буде якісною та надійною, а місторемонтний термін експлуатації становитиме 3 роки. Хоча насправді, запевняють представники підрядника, вона прослужить набагато довше.

За словами нардепа Ігоря Гузя, він задоволений результатами експерименту зі спрямування грошей із митниці на дороги. Народний обранець сподівається, що так відбуватиметься й у подальшому, тож таким чином вдасться відремонтувати ключові волинські дороги.



«Це дуже добре, я голосував за цей законопроект, митниця перерахувала понад 400 мільйонів, плюс додатково область отримала 790 мільйонів гривень на менші дороги. Процес іде… Я вважаю, що це прекрасний експеримент, його треба подовжувати. Таким чином за 3-4 роки ми можемо закрити всі основні траси», - зауважив депутат.

Дорожники озвучили нардепу проблеми, із якими зіткнулися. Зокрема, повідомили, що одна із білоруських фірм блокує тендери і це загрожує, що кошти не встигнуть освоїти. Нардеп пообіцяв звернутися до урядових структур, аби вирішувати ці питання. Також працівники просять владнати питання з поліцейськими, аби вони контролювали рух поблизу ремонту.



Окрім того, Гузь висловив ідею комунікувати із громадами та бізнесом, аби зупинки та озеленення здійснили благоустрій.

«Якби кожна громада знайшла ентузіастів, які зроблять цю зупинку не стандартизовано, а під свій стиль. Я думаю, що ми найближчим часом зберемо нараду та поспілкуємося», - підсумував політик. Дорожники відзвітували нардепу, що на трасі також встановлять кілька вагових комплексів, аби контролювати масу вантажівок, які курсуватимуть трасою.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де хороша дорога там положили слой асфальту( там краще списати витрати) де погана там ждуть зими,а по обочині хоч літай
Відповісти
і наші люди вміють робити дорогі..не тільки капіталісти...
Відповісти