Найближчої п'ятниці можна буде побачити один із найяскравіших зорепадів року

Найближчої п'ятниці можна буде побачити один із найяскравіших зорепадів року
У ніч на п'ятницю, 14 грудня, метеорний потік Гемініди досягне максимуму і, можливо, стане найбільш вражаючим зорепадом року, що минає.

Кількість метеорів може досягти 120 на годину, пише Корреспондент з посиланням на Міжнародну метеорну організацію.

Особливістю потоку Гемініди є те, що він породжений не кометами, а астероїдом Фаетон (3200 Phaethon або 1983 TB), відкритим у жовтні 1983 року. Свою назву потік отримав у зв'язку з тим, що з точки зору земного спостерігача падаючі зірки летять з точки (радіанта) поряд із зіркою тета сузір'я Близнюків (Gemini).

У помірних широтах у північній півкулі це сузір'я видно ввечері зі східної сторони неба і після півночі воно піднімається майже в зеніт. Радіант потоку розташований поруч із Кастором і Поллуксом - двома найяскравішими зірками Близнюків.

Астрономи повідомляють, що пік активності Гемінідів припаде на 23:30 за Гринвічем 13 грудня (1:30 14 грудня за Києвом). У цей момент розрахункова зенітна кількість метеорів повинна скласти 120 падаючих зірок на годину. Однак близька до максимальної кількість метеорів буде спостерігатися протягом усієї доби.

Цього року пік активності Гемінід припадає на молодий місяць, тому місячне світло не буде заважати спостереженням.

У вівторок, 11 грудня, по сусідству із Землею пролетить астероїд, розміри якого - близько 40 метрів. Згідно з розрахунками астронома Паскуале Трікаріко з американського Інституту планетології, незадовго до зближення станеться рідкісна подія - проходження астероїда 2012 XE54 крізь земну тінь, "астероїдне затемнення".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Найближчої п'ятниці можна буде побачити один із найяскравіших зорепадів року
10 грудень, 2012, 14:20