Лучани вшанували пам'ять страчених волинських упівців

Лучани вшанували пам'ять страчених волинських упівців
У Луцьку вшанували пам’ять двох молодих волинських упівців - Антона Мельничука ( псевдо «Ростик») та В’ячеслава Новосада (псевдо «Петрусь»). У 1945-му році їх публічно стратили кати НКВС на ринковій площі у Луцьку.

Вшанували загиблих вояків УПА у п’ятницю, 13 жовтня, біля стін Луцького медколеджу, де ще у 2012-му році встановили меморіальну дошку.

Варто зазначити, що поруч із нею розміщена меморіальна табличка в честь луцького воїна Олександра Сивого, котрий загинув під Іловайськом.

Декілька десятків лучан зібрались біля таблички, аби віддати шану «Ростику» та «Петрусю». Серед них - упівці, громадські активісти, духовенство, представники влади та небайдужі жителі міста.

Меморіальну табличку планують найближчим часом замінити та зробити кращу. Адже, за словами активістів, її ставили ще у 2012-му році.

«Сьогодні на цьому місці ми вшановуємо не лише страчених упівцв, але усіх вояків Української повстанської армії, тому що цими днями ми відзначаємо 75 років утворення цієї славетної армії», - зазначили організатори.

До місця, де розміщена табличка, лучани поклали квіти.

Нагадаємо, що у січні 1945-го року на ринковій площі Луцька енкаведисти повісили двох юнаків, активних учасників Української повстанської армії. Таким чином вбивці юнаків хотіли не лише покарати непокірних, а й залякати мирне населення. За словами істориків, до цієї акції партійні та каральні органи Луцька старанно готувалися. На ринкову площу навіть вивели учнів старших класів та студентів навчальних закладів, службовців, працівників, які стали свідками цієї трагедії. Варто зазначити, що вбитим на той час хлопцям було трохи більше за 20.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучани вшанували пам'ять страчених волинських упівців
13 жовтень, 2017, 15:51