Тарас Яковлев: Зняття грошей з школи №27 ставить під загрозу її майбутнє

Тарас Яковлев: Зняття грошей з школи №27 ставить під загрозу її майбутнє
Минуло майже чотири місяці з того часу, як у Луцьку змінилася влада. Колишня опозиція стала владою та отримала нагоду продемонструвати городянам свої управлінські вміння. Суттєвих змін у місті ми поки не побачили, а в міській раді схоже більше часу приділяють політичним чварам.

Зокрема, політичним називають проект рішення про те, щоб зняти 10,5 мільйона гривень з будівництва школи №27 на облаштування інфраструктури навколо школи: доріг, зливової каналізації тощо.

(Інтерв'ю записувалося до 29 червня. В цей день зі школи «зняли» 10 мільйонів, - ред.)

Для багатьох лучан незрозуміло для чого це робити, враховуючи, що ступінь готовності об’єкту, за оцінками будівельників, 80-85%. Саме про це наша розмова з колишнім першим заступником міського голови Луцька Тарасом Яковлевим.

У Луцькій міській раді підготували проект рішення про зняття 10,5 мільйона гривень з будівництва школи№27? Чи необхідно це робити?

Школу почали будувати в 2012 році. Тоді в місцевому самоврядуванні була зовсім інша ситуація, бо це відбулося до реформи децентралізації. Бюджет розвитку Луцька становив до 50 мільйонів гривень. Це були всі кошті, які міськрада могла спрямувати на інфраструктуру: дороги, двори та інше. На той час кошторис будівництва школи №27 був 90 мільйонів гривень. Тому міська і обласна влади шукали гроші з інших бюджетів на цей об’єкт: обласного, державного.

Сьогодні ситуація змінилася. Бюджет розвитку значно збільшився. Це навіть видно з того, як побільшало робіт у місті. Тому логіку зняття коштів з школи на інфраструктуру мені незрозуміла. Тим більше перевиконання бюджету в першому кварталі 2017-го року становило 49 мільйонів, у другому буде теж десь на цьому рівні. Тому гроші на інфраструктуру навколо школи могли б взяти з бюджету міста.

І коли сьогодні будівельники вже на 85% завершили роботи на об’єкті, кладуть плитку і паркет, фарбують, то чому її недобудувати?

Якщо говорити мовою цифр, то на школу треба 50 мільйонів гривень. Це інформація станом на 1 січня. З них 20 мільйонів дає бюджет міста, 5 мільйонів пролобіював з державного народний депутат Ігор Лапін. Минулого року він «приніс» для міста 15 років на школу, думаю, що й цього року він зуміє добитися, щоб на школу перерахували не менше за цю суму. Тобто 35 мільйонів ми вже маємо. Залишається 15.

Маючи перевиконання міського бюджету за два квартали 100 мільйонів, думаю, не проблема знайти 15 мільйонів на школу. Не кажучи про гроші на навколишню інфраструктуру.

Чому цю інфраструктуру не звели раніше?

Їх не включали в проект, бо 55-ий мікрорайон був суцільним будівельним майданчиком. Крім школи, тут зводили житлові багатоповерхівки. Це і житлові комплекси «Луцьксантежмонтажу», Луцького домобудівельного комбінату, і скандальний будинок на Липинського, 4, з якого втекли інвестори і власники квартир власноруч добудовували його. Тобто останніми роками по дорогах району їздила важкогабаритна технкіка, бетонозмішувачів тощо і не було змісту роботи дорогу, бо її б розбили за короткий термін.

Сьогодні вже можна будувати навколишню інфраструктуру. І я маю сумніви, що вартість цих робіт буде становити анонсовані Григорієм Пустовітом 10 мільйонів. Думаю, що це буде менша сума. Все таки є вже інфраструктура в школі. Та й, наприклад, доріжка перед школою можна робити пішохідною, вже тільки це зменшить вартість робіт.

Це облаштування можна зробити паралельно з завершенням школи.

Думаю, що до 1 вересня здати школу не встигнуть. Але до жовтня-листопада треба здати школу, тому що в 26-ій школі цьогоріч дев’ять 1-х класів. І дітей у нас не меншає. Треба ще й згадати, що на 55-му мікрорайоні за останній час здали житла на порядка 600 квартир і їх купують переважно молоді сім’ї з дітьми, яким теж треба десь навчатися.

На вашу думку, чи є підводні камені в цього рішення?


Ходять різні чутки, але в інформацію про відкати не вірю.

Можливо, це дійсно одна з спроб помститися директору підприємства «Житлобуд-2» Олександру Стефановичу за відмову від співпраці. Його працівники будують школу і він є депутатом обласної ради від «Солідарності», тому не виключено що є такий момент.

У цій ситуації мене й дивує те, що гроші на зведення школи затверджували депутати міської ради, зокрема, й члени фракції «УКРОП». Чому тепер вони змінюють думку, я не розумію. Тим більше, що кошти передбачені та й нові найти не так важко, як раніше.

Також мене обурює той факт, що нова влада, яка фактично є тимчасовою і має лише готувати місто до виборів, вирішила змінити вектор та стратегію, яку в 2015 році через свою програму презентував Микола Романюк. Тоді він переконливо переміг на виборах міського голови. Отримав підтримку більшості лучан, а тепер виходить, що нова влада знехтувала цим?

Існує загроза, що школу в 2017 році не добудують і її доведеться консервувати на зиму. В скільки це обійдеться?

Йдеться приблизно про 10 мільйонів гривень.

Щоб школу в теперішньому стані, коли там, приміром, кладуть паркет і плитку, закрити на зиму, потрібно провести туди опалення. Тоді вона нормально перезимує і нам не доведеться починати навесні ремонт нової школи.

Тому це потенційне зняття коштів – це величезна загроза для об’єкту. Якщо сесія проголосує ці зміни для бюджету, то говорити про те, що школа буде закінчена нема змоги та й консервація під загрозою.

Нещодавно у ЗМІ обговорювався ремонт прибудинкових територій в місті. Повідомляли, що міська рада надто повільно проводить процедури по пошуку фірм, які ремонтуватимуть прибудинкові території в Луцьку. Чи змінилася ситуація?

Якщо не помиляюся йдеться про 25 дворів, які потрібно завершити. Вони входять в перелік, який затвердили депутати ще в 2016 році.

Стосовно нових дворів рух почався, збори проводили з мешканцями, зміни до проектів обговорювали. Чув багато коментарів щодо цієї теми. У новій владі кажуть ніби більш скрупульозно підходять до вибору до підрядних організацій. Але я бачу, що нових підрядників не з’являється. Роботи проводять ті ж самі підрядники, які працювали й півроку тому. До слова, є тут і підприємство депутата Сергія Балицького з «УКРОПу», який працював на наших об’єктах і минулого року, і зараз.

На сьогодні ремонт цих 25 дворів до кінця року фактично під загрозою. Роботи не початі, та й інформації про заключення договорів нема.

Цікаво, що минулого року в «УКРОПі» часто закидали нам нібито ми уникаємо тендерів на ремонт дворів. Але сьогодні, коли вони при владі, чомусь і самі не поспішають проводити цю процедуру. Навіть якщо її повноцінно запустять найближчим часом є багато факторів, які цей процес можуть загальмувати. Приміром, жителі будинків , які в ремонтованому дворі, не можуть вирішити спилювати березу, яка росте 20 років, чи ні, або вагаються, чи потрібно зменшувати зелену зону задля парковки.

Такі проблеми є і вони будуть. Тому до кінця року з дворами навряд встигнуть. Хочеться, щоб встигли.

Вам приємно, що ваш план стосовно ремонту вулиці Кривий Вал нова влада продовжила реалізувати, хоча й коли була в опозиції його постійно критикувала?

Приємно. Приємно, що виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук своїми діями визнав, що його минулорічна критика була популістичними діями.

Сам факт, що вони продовжують цю реконструкцію в центральній частині міста говорить, що ми все робили правильно. Роботи проводить підприємство «Бетон Брук Сервіс», яке ремонтувало вулицю Лесі Українки і зробило свою роботу гарно. Нині вони працюють на Кривому Валу.

У мене дещо змінилося бачення щодо майбутнього Кривого Валу. Підтримую задумку Юрія Моклиці зробити частину вулиці пішохідною. Змінити схему дорожнього руху, поставити блокуючі елементи і ми отримаємо пішохідну зону в центрі міста.

Знаєте, було дуже приємно, коли на парапеті приміщення «Укртелекому» влаштували вуличний концерт. І люди сиділи на лавках, стояли, десь підтанцьовували, пили каву чи пиво. І їм не заважали автівки, не було шуму дороги. Такий собі куточок Європи в центрі Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Тарас Яковлев: Зняття грошей з школи №27 ставить під загрозу її майбутнє
03 липень, 2017, 10:00