Додати запис

Олика наша і «Олика» білоруська

"С уникальными средневековыми замками Западной Украины другая ситуация - они просто никому не нужны. Замок в селе Чернокозинцы растащили на заборы местные жители. В Черткове на территории замка XVII века процветает газовая станция, а в замке города Олыка до сих пор работает психиатрическая лечебница. Иностранцам очень сложно узнать об этих объектах, а добраться до них без знания украинского или русского практически нереально. В соседней Словакии замки того же периода содержатся в идеальном состоянии и приносят деньги в бюджет", - пише у своєму блозі на "Кореспонденті" журналіст Антон Гураков.


Дійсно, чи є адекватний підхід до туризму в Україні?

У нас дуже часто полюбляють згадувати у негативному контексті Білорусь і тамтешню владу. Але, для прикладу, я мав нагоду порівняти їх у ставленні до пам'яток історії. А, отже, і щодо залучення туристів.

Об'єкти для порівняння знайти дуже легко. У нас і у них існують два містечка-"близнюки" - Несвіж та Олика. Чому "близнюки"? Як одне, так і інше були свого часу резиденцією Радзівіллів. Щоправда, їх різних гілок. Це був один з найвпливовіших родів не лише Великого Князівства Литовського, а й тогочасної Європи.

Побувавши у сучасній Несвіжі і у Олиці, є з чим порівняти. Багато подібностей. І на фоні цих подібностей - разючі відмінності. Далеко не на користь української сторони.

Найперше, це статус. У Несвіжі існує однойменний національний історико-культурний музей-заповідник. А сам палацово-парковий комплекс Радзівіллів внесений до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Внесений порівняно недавно - у 2005 році.



Що заважає українській стороні зробити аналогічно? Можливо, те, що в Олиці і досі "психушка"?



Або, скажімо, є дві брами. У нас - Луцька:



Зараз у цій пам'ятці розташований магазин...

У білорусів назва брами звучить майже так само - Слуцька. Ось тільки на відміну від українського аналога, вона відкрита для проходу як туристів, так і будь-яких інших пішоходів.



Та й стан її набагато кращий від олицької "сестри"...

Ось ще кілька об'єктів для порівняння:

Башта. Несвіж:



Башта. Олика:



Стіна. Несвіж:



Стіна. Олика:



Костел. Несвіж:



Костел. Олика:



Вид на став. Несвіж:



Вид на став. Олика:



Несвіж. Вид з двору під час реконструкції:



Олика. Вид з двору:



Внутрішній двір. Несвіж:



Внутрішній двір. Олика:



Подібних фотоприкладів для порівняння є ще багато... На превеликий жаль для нас, волинян.

Той же Антон Гураков однією з основних проблем для залучення туристів вказує відсутність належного інформування.

Ця проблема актуальна і в розрізі Несвіж/Олика. Якщо в першому випадку є веб-сайт заповідника та купа інших сайтів, то про Олику інформація в Інтернеті скоріше фрагментарна.

Та й підхід самої держави різниться. Білорусь профінансувала реконструкцію свого палацово-паркового комплексу Радзівіллів. Роботи завершились ще у 2008-му році. А що виділяє українська влада на Олику?

Білоруси окрім, власне, реконструкції, забезпечили нормальний рівень супутньої інфраструктури. У ятках продаються різні тематичні сувеніри. У парку біля палацу, скажімо, є нормальні пішохідні доріжки, ліхтарі та лавочки. Та й дорога до Несвіжа хорошої якості на відміну від дороги до Олики. Є місця для паркування автомобілів та автобусів.

Чи успішний Несвіж у туристичному плані? На мій погляд, так. Там постійно, навіть у будній день можна побачити численні автобуси з туристичними групами та приватні автівки.

То ж Януковичу у Лукашенка є чому вчитися. Принаймні у туристичній галузі.

У цьому записі використані мої власні фото, а також фото з сайтів mir-nesvizh.com, anna-picasso.livejournal.com, komkoban.livejournal.com, darriuss.livejournal.com, johanajollygirl.livejournal.com
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А чому вчитися саме Януковичу? Вчитися треба всім... І передусім самим україням, яким усе це байдуже.
Відповісти
А чему здесь удивляться?
На всю Беларусь 2 известных замка - Мир и Несвиж. Относительно денег на их реконструкцию нужно не много. Вот они и такие ухоженные.
В Украине подобных объектов на порядок больше. И на все денег не хватит. Да и сравнивать такие памятники нужно с аналогичными: с крепостью в Каменец-Подольске, или дворцами Львовщины. Они не хуже.
А если сравнивать с Олыкой, то не забывайте, что в Несвиже в советские времен был санаторий КГБ, а не психушка. Вот он так и хорошо сохранился.
Відповісти
Треба передати замок законним власникам - нащадкам Радзiвiллiв. Нехай самi вiдновлюють. Українцям це не пiд силу!
Відповісти