Додати запис

Грузіє, любове моя!

За часів мого дитинства проходив щороку фестиваль «Київська весна», коли вся тодішня ВДНГ перетворювалася на величезну сцену, на якій, змінюючи один одного, співали, грали, танцювали народні колективи. Там я вперше й Мареничів живих побачила й почула.

Можна зараз по-різному оцінювати ставлення тієї країни до народного спадку. Це тепер я розумію, що весь фольклор, особливо український, ретельно фільтрувався. Цілий пласт народної творчості – власне, все, що хоч краєм торкалося теми національності, свободи, боротьби за щось, окрім радянської влади – було закреслено, заборонено, замовчано.

Але ж дух не заборониш! Тому до сих пір живий гопак – а не просто тому, що танець такий гарний і запальний.

Те саме й із танцями грузинськими. Вони зі мною теж з часів ще тих травневих виступів на «Веснах». І от чомусь саме грузини так запам’яталися! Недаремно, напевне, кажуть про якусь особливу нашу з ними подібність.

Грузія – вона теж різна. Як і Україна. Одних народностей мало не двадцять. Різняться між собою регіони – природа, клімат, культура. Різняться діалекти. Але попри це всі вони – грузини. Горді, нездоланні. Єдині.

І коли ми з вами дивилися «Сімнадцять миттєвостей весни» російською – вони мали свій повноцінний дубляж. Як і наші сусіди-молдавани, до речі. І вони не вважали, що коли німці говорять їхньою мовою – це кумедно. А коли вони говорять російською – не смішно? Отож.
* * *
А потім вибухнув Чорнобиль. І коли про небезпеку говорити стало можна, коли стало зрозуміло, що Україні потрібна допомога, що ми не спроможні в одиночку справитися з усіма виниклими проблемами, грузини одними з перших запропонували допомогу.

І нас, школярів, відправили на оздоровлення до літніх таборів на Кавказі. Думали – на одну зміну. Виявилося – на ціле літо.

Менших прихистила Калуга (привіт Азіріву!) - там нібито забезпечували кращі умови.

У нас вигод особливих не було. Туалети – на вулиці. Умивальники – там же. Душу немає. В банний день возили військовими «Пазиками» у військову лазню. Таборів піонерських в околицях багато. В усіх – наші діти. Лазня – за графіком. Зранку – дівчата, після обіду – хлопці. Ніхто не скаржився.

Ми не ходили в гори. Ми ходили в ліс. Вниз, в долину. Їздили на екскурсії до Тбілісі та Мцхети. Спогади – на все життя. Долина Кури, скелі. Фортеці, монастирі.

Тут же – базарчики. Поряд з виробами народних умільців – продукція місцевих кооперативів. Взуття, колготки, посуд, біжутерія. Для нас – все за диво.

Поверталися до Києва, сповнені вражень і подарунків.
* * *
А потім розпався Союз. Ніби як і сам собою. І стали ми замість «радянських соціалістичних» просто: Україна і Грузія. Якось жили, якось розвивалися.

А потім була війна. Мене той серпень застав у Болгарії. Новини – уривками, в кафе за обідом, болгарською. Розпач. Сльози. Відчай. Як же так? А де ж Європа? А що ж весь світ?

Лише тоді я дізналася, що Грузія – не така вже й цілісна. Що там є (були) Абхазія і Осетія. Що сусідня держава так активно набивається у родичі, що готова відкусити руку по саме плече. Що війна – це не кіно. Навіть не історія.

Війна – це трагедія. Для країни, для природи, для людей. Війна – це не героїзм, парад і фото на згадку. Це – смерть. Біженці. Хвороби й голод. Страх.

Результат: по тілу такої милої мені Грузії проліг кордон. Проліг просто через людські долі, сім'ї, життя. Воно для багатьох поділилося на "до" і "після".

Життя продовжує проводити паралелі між нашими народами. Той самий сценарій. Той самий страх. Той самий розпач. Невже історія мусить повторитися?
* * *
Грузія не відпускає. Дивлюся фото однокласника на лижах – і хочу! Розвішують афіші «Сухішвілі» - довго мріяла, нарешті вибралася. Море задоволення, емоції, сльози.

Натрапила на базарі на жіночку, що торгувала мімозою. Купила гілочку. Принесла додому частинку тропіків: пухнастий жовтогарячий привіт з Грузії!

Так хочеться, щоб у них все було добре. Віриться, що все добре буде й у нас.






Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ольга, у Вас дар лепить в одну статью всё на кучу, не подчиняя мысли упорядоченному изложению.Каждый раз Вас читаю и не могу понять, что же Вы хотите сказать. Извините.
Відповісти
Не читайте. Це, слава Богу, добровільно.
Відповісти
Как у Вас всё просто, Ольга! Выходит так - или читайте и оценивайте по достоинству (даже если там то про Ивана, то про барана) - или не читайте, раз не нравится.А как насчёт принятия критики, тем более, мой комментарий относительно Ваших статей далеко не первый? Было бы неплохо для Вас же поработать над Вашим стилем. Извините ещё раз.
Відповісти
А Ви вважаєте, я повинна зважати на анонімно-пронумеровану критику? А я вважаю за недоцільне. Або, як варіант: "Може, Ви все ж представитеся?" І вибачатися не доведеться. Хоча за що? Ви мене нічим не образили. Слава Богу, маєте свою думку і можливість її висловити. Дякую!
Відповісти