Додати запис

Сашко Білий врятував життя десятків міліціонерів

Під час штурму бази рівненського «Беркуту» розлючений натовп міг би вбити не одного правоохоронця.

Втримав протестувальників від кровопролиття Олександр Музичко, псевдо якого - Сашко Білий.

В Рівному я опинився ввечері 18 лютого. Тоді декілька машин з активістами волинського Євромайдану вирушили до столиці. Проїжджаючи вулицею Відінською ми побачили натовп протестувальників, які палицями гнали загін правоохоронців до будівлі бази «Беркуту.

Відступаючі міліціонери втрачали одного бійця за другим. Розлючені рівняни висмикували з лави правоохоронців і знімали з них амуніцію. Декількох жорстоко побили ногами. Атмосфера тоді була дуже напружена, оскільки саме, 18 лютого почався розгін Київського майдану об’єднаними силами «Беркуту» та «тітушок».

Інформаційні повідомлення рясніли прізвищами забитих протестувальників. Список загиблих поповнювався новими прізвищами кожної години.

Відступаючі правоохоронці забігли у подвір’я бази і вишикувались "черепахою".

Протестувальники миттєво розібрали європаркан і стали закидувати міліціонерів камінням. В цей момент до хлопців підбіг Сашко Білий, який разом з старшими УНСОвцями намагався стримати розлючених протестувальників.

Через декілька хвилин, коли мітингувальники підкорились закликам Білого і перестали жбурляти каміння в «черепаху» правоохоронців, Сашко почав перемовини з командиром загону полковником Олегом Берестом. В розмові Сашко закликав міліціонерів не провокувати протестувальників, бо вони налаштовані рішуче і попалять міліціонерів коктейлями Молотова.

В цей момент частина нападників розібравши паркан пішла на штурм «черепахи». Ситуація стала неконтрольованою. Міліціонерів жорстоко били. «Черепаха» втрачаючи бійців кинулася за залізних дверей бази і зачинилась там. Сашко Білий накинувся на протестувальників: «Бл…, якого х…ви почали штурм?!! Ми вже домовились про здачу бази!!!» - кричав не стримуючи емоцій Білий. Довелося починати перемовини і обіцями міліціонерам «коридор безпеки».

Час від часу до хлопців виходив Білий і заспокоював їх. За словами Сашка от от правоохоронці здадуться і передадуть амуніцію протестувальникам. Нарешті залізні двері бази розкрилися і по «живому коридору» стали виходити обеззброєні правоохоронці.

Дуже показова ситуація сталася в коридорах бази, коли туди вже почали заходити журналісти і активісти. Сашко накинувся з криком на якусь експресивну дівчину, яка закликала попалити «мусорів» коктейлями.

«Заберіть нах… цю провокаторшу. Ти кричала, шо треба вбивати людей!!! Людей!!! Це людські життя! Розумієш, ти? Вам би конченим «свободівцям» провокувати людей», - не соромлячись журналістів кричав Білий.

В цій ситуації мне вразило з якою трагічною інтонацією про людські життя кричав Білий. Відчувалося, що він не раз бачив трупи, і на відміну від багатьох присутніх відчував, яка це крихка цінність – людське життя. Відчувалося, що попри брутальний імідж Сашко Білий робив все, аби кров не пролилась. Для мене Сашко Білий – це та людина яка зробила все, щоб жоден з правоохоронців не постраждав.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
розберемось, хто бандита, а хто - герой. Шанси урівнялись автоматом...
Відповісти
На все свій час! А судити по чужим розмовам та по ТБ не варто.Сашко прожив цікаве життя і для багатьох як і для мене ГЕРОЙ
Відповісти
Зустрічався з ним на майдані і після майдану і зрозумів ,що Сашко любив правду і ненавидів всю цю нашу неправдиву сутність прокурорів .суддів і всієі влади взагалі ,мріяв про незалежну від кацапів Украіну і це жорстоке вбивство ніяк не вкладається в голові.Відповісти ці подонки ,які його вбили мусять обов*язково.Спочивай з миром наш побратиме,ти був ЛЮДИНОЮ І ПАТРІОТОМ.
Відповісти
Тетяна Чорновіл і вам привезе квиток в один кінець... Ви того варті!
Відповісти
Він був справедливим!
Відповісти
Скажите пожалуйста, а разве вас не поразила та трагическая интонация, с которой Белый кричал в ровенской прокуратуре и в Ровенском областном совете? Разве тогда он не чувствовал, с автоматом на плече, какая хрупкая ценность эта человеческая жизнь у безоружных людей? Разве в те моменты он не делал все возможное, чтобы кровь не пролилась? Тема до конца не раскрыта, но у вас в редакции такой талантливый коллектив для нвписания мемуаров в память о герое. Котлюк-тот работает, не до того ему, трудоголику, так что находите вы свободное время. Помните Нагорную проповедь: "по плодам их узнаете их".
Відповісти
Олександое, якщо Ви дивились повну (!!!!) версію того, що відбувалося в прокуратурі, то повинні знати, що саме втручання Білого врятувало прокурора від суду Лінча.
Відповісти
Вы абсолютно правы, благородство и жестокость Белого(как и любого бандита, начиная от Робин Гуда и заканчивая современным сомалийским пиратом) можно разбивать на конкретные временные участки в зависимости от стоящей перед Вами задачи. Ведь вопрос не в этом: вооруженный бандит в демократическом государстве, ставящим цель двигаться в Европу, не становится белее и пушистее от проблесков сознания в затуманенной самомнением и вседозволенностью голове. Возможно, слова матери молодого прокурора Вы также присоедините к полной версии происходившего в прокуратуре.
Відповісти
Олександе, Ви справили на мене враження начитаної людини і мабуть знаєте про такий термін як "соціальний бандитизм". Це коли соціальні протиріччя змушують громадян вдаватися до протиправних дій, що не трактуються суспільством як кримінальний злочин. Так само діяли Робін Гуд, Кармелюк, Залізняк, Махно. А мама того прокурора хай краще подумає про маму вбитої дівчини, вбивцю якої відмазував її коханий синочок. Про матеріальну сторону роботи прокурором я не буду казати.
Відповісти
А давайте Вы о "социальном бандитизме" как двигателе на пути к европейскому сообществу Украины расскажите на пресс-конференции для, скажем, тех же польских масс-медиа? Российские Вас точно поддержат в этом начинании...А о круговороте говна в природе рассказывать можно бесконечно, главное в этих рассказах то, что свое - оно не пахнет.
Відповісти
Поляки визнають право українців на повстання. Ви не знали цього?
Відповісти
Извините, у нас получается разговор глухого со слепым. Европа нам поможет, вся Европа признала это право, все нас с нетерпением ждут, пишите об этом.
Відповісти
Олександре, Ви дивно уявляєте Європу. Якби там прокурор задумав покривати вбивцю-гвалтівника, то розлючений натовп наступного дня спалив би прокуратуру.
Відповісти
Сергей, я даже не сомневаюсь, что Вы представляете себе Европу лучше меня. Поэтому работайте над тем, чтобы Вашим "героем" восхищались немцы, французы, итальянцы... Пишите, у Вас обязательно получится, пишите сагу о нем, а биография какая!, о подвигах ПС пишите и смотрите внимательно: пальму первенства у Вас могут уже и отобрать, ведь тема живая, сладкая, можно и в луцкой раде денег "попросить", при Ваших-то знакомствах в известных кругах ПС...
Відповісти
Олександре, і до чого цей потік словоблуддя?
Відповісти
ух ты, постараюсь в том же духе и ответить, до Вас...
Відповісти
почитати біографію цієї дюдини, мда....ще хтось щось говорить на захист рекетира.
Відповісти