Додати запис

Мій Львів

Був 2006 рік. Перший рік навчання у франковому університеті. Декан читав курс «Вступ до журналістики» і дав завдання написати есей на тему «Сім днів мого життя». Такий собі щоденник.. Тоді я була у чужому місті з чужими людьми, ночувала у жахливому гуртожитку у кінці Городоцької,снідала кавою, обідала фаст-фудом, вечеряла книжками і дуже хотіла додому. В останні дні в тролейбусі у мене витягнули з кишені останню двадцятку.

Тоді лейтмотивом тих сімох днів була ненависть до Львова. Гонорові і зверхні люди, неправильні наголоси, забиті маршрутки, паршива вода, незрозумілі заплутані вулиці, божевільний автомобільних рух… Краса міста, його архітектура ніскілечки не рятувала ситуацію. Вона навіть дратувала. Як може таке гарне місто мати таку погану начинку?..

Вже минуло шість років з того першого курсу. Восени 2011 року, нетипово теплого листопада на вулиці Галицькій я визнала, що офіційно і безповоротно закохана в це місто. І начинка тут якраз додає свого неповторного смаку.

Це те місто, де на Ринковій площі танцюють сальсу просто неба. Для цього не потрібно довго вчитися, а просто довіритися своїм відчуттям.

Тут є кав’ярні, де здається, що час зупиняється, ніби як попадаєш у чорну діру, де чути лише джаз. Це неймовірно, коли люди приходять у кафе, аби просто послухати музику. Коли під час виступу один з глядачів виймає з сумки, наприклад, скрипку і намагається сказати своє слово у цій імпровізації.

Лише у Львові в маршрутці можна визначити де саме ти їдеш по тому як часто хрестяться люди. І хай цю набожність називають показовою, бо за мить ці чесні християни часом без тіні сумніву ладні тебе облаяти. Але…

Тут можна побачити картину, коли до бабці, що просить милостиню, можуть підійти і сказати: вам кинули сто долярів, йдіть додому вже…

Лише у Львові п’яний у дюдю чолов’яга в маршрутці кожного, кому не подобається його п’яне приставання, буде звинувачувати в тому, що він «радянський шпигун», «савєцка контра», «москальський засланець»…

Саме тут так смачно чистою російською будуть торгуватися на Краківському ринку єврейки…

Лише у Львові можна послухати історію міста «нашару», приставши до групи туристів з Німеччини, і втікати від прокльонів, коли екскурсовод помітить ваш надміру слов’янський нахабний писок…

Тільки у цьому місті радше будуть брехати «я цьоцю навідати», аніж платити за вхід на Личаківське кладовище..

Тут на дорозі правий той, хто більш нахабний.

Львів надихає, збагачує, дає відчути себе живим.

Тут живий культ книгарень, тут відчувається вартість прекрасного, тут люблять вигадувати легенди, вдягатися як вар’яти, жити почуттями, цінувати дружбу, віддавати усе, бо насправді отримуєш ще більше.

Мабуть, усе написане - це ностальгія за студентством, чудовими людьми, спогадами шести останніх років. Завжди у Львові я говорила про Луцьк. Про те, що наше місто старше, мудріше, чистіше, добріше, я розповідала наскільки у нас зручний транспорт, яка крута футбольна команда, толерантне ставлення до людей, скільки в нас води врешті решт )))

Я залишаюся при своїй думці, але віддаю належне Львову. У цьому місті хоч раз за життя потрібно закохатися, розчаруватися, змокнути під дощем, зустріти світанок на вулиці і відчути ностальгію, їдучи по об’їзній зі Стрийського вокзалу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 19
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ех, зачепило...
Відповісти
блін, і в мене чогось слізка готова була з"явитись)) певно, від щирості
Відповісти
Дякую, Тань! А ще: тільки у Львові чоловіки завжди ненав"язливо допомагають піднести важкі валізи...
Відповісти
Дякую, що нагадала про Львів..........
Відповісти
Душевно написано. У меня такое же отношение к Киеву - я там училась ). Люблю туда приезжать весной или ранней осенью, просто гулять по старым улицам, подниматься и спускаться с горки на горку, любоваться Днепром, есть мороженое на Крещатике, ездить в метро, фотографировать магнолии и сирень в ботанических садах, бродить по магазинам, в переходе на Арсенальной покупать новые СD ... А потом с облегчением возвращаться в Луцк, где тихо, и где до работы мне добираться всего 30 минут пешком, очередной раз убеждаясь в том, что в Киев хорошо приезжать погостить, а жить лучше здесь. Но проходит некоторое время, и я опять начинаю скучать по Киеву ).
Відповісти
Таня – молодець! Гарною мовою написано, цікаво і розумно. Хтось скептично ставиться до молодого поповнення "компютерних "журналістів, а я - навпаки. Може помітити те, чого не помічають інші. В тім сутність професії журналіста. Але смію повідомити, що в пору мого студентства (кілька десятків років тому), Львів був кращим, інтелігентнішим, розумнішим, більш науковим (кілька філіалів академії наук), містом «гонорових галичанів». До речі, Львів - друге місто в Європі, де під охороною ЮНЕСКО перебуває понад 2000 пам'яток історії і архітектури. Місто-музей під небом. До цього місто готувалось і працювало понад 5 років. Булу відзняті десятки документальних фільмів про ці пам’ятки, зроблений детальний опис з науковим обґрунтуванням і восени 1998 рок мер міста Куйбіда захищав ці пам’ятки в Кіото перед комісією ЮНЕСКО. Я люблю Львів. Там пройшли мої студентські роки, там я зустрів своє тринадцяте кохання, там після військової кафедри вузу я служив 2 роки лейтенантом у 147-му радіолокаційному полку ППО сухопутних військ (Цитадель, де знімали кіно «Іванна», а в війну там був концтабір радянських полонених бійців), там працюють мої діти. А кавярні, блінні, кулішні, пиріжкові, пивні точки... Це казка! Маючи 30 радянських рублів в кишені, можна було провести вечір з милою дівчиною в ресторані "Інтурист" (нині - "Жорж") за пляшкою коньяку "Чорноморський" (десять зірок) з хорошою закускою, чудовою живою музикою з 6-8 музикантів і співака. Спогади... Тоді Львів був містом високих технологій: телевізорний завод, завод кінескопів і ще десятки підприємств, на яких сьогодні можна, ховаючись в бурянах, знімати американські трилери.З цієї причини зі Львова виїхали багато вченої інтелігенції, висококваліфікованих робітників,росіян. Були скорочені філіали академії наук. Серед вузів виділявся Політехнічний. Його інженерів знав весь світ, а, ось, менеджерів і економістів, за якими він «погнався», щоб вижити і віддати дань моді, не знає ніхто. А в університеті Франка була мрія вчитися в кожного абітурієнта. Він входив в трійку найстаріших університетів на теренах СРСР. (Тартуський, Естонія, Моск. ім. Ломоносова і Львівський). Останній був вузом студентів-бунтівників. 60% бунтівників-шестидесятників вийшли з ЛНУ. Оскільки я володію великим діапазоном порівняння (знаю Львів понад 40 років), то, як на мене, він багато чого перерахованого втратив. На місце тих, хто залишив місто (святе місце порожнім не буває), з карпатських гір спустились в калошах, встелених соломою, лемки, і привнесли в столицю культури, освіти і науки Західної України елементи свого буття або деградацію культури, освіти, науки. Вони сидять в кнайпах і під кружку пива полемізують, що буде з Європою, Европою, Еоропою. Львів став далеко не тим містом, яким я його знав раніше. І, як не болісно, дуже неохайним. А Стрийський парк, другий в Європі, взагалі перетворений в смітник.
Відповісти
Я вам заздрю :)
Відповісти
трогатєльно!
Відповісти
Не потрібно забувати про "енкаведешників", яких туди заслала Москва, які там "разгаваривают па русски". Також про надмірну зарелігізованість львівян. Про катівні та вязниці, які стогнуть дотепер. Про багаточислені делегації поляків, які до цих пір вважають Львів своїм містом, їх стільки совається Львовом, що можна спутати чи не в Польщі ти. А ціни у центральних кавярнях набагато вищі ніж у Польщі.
Відповісти
Гарне польське місто.
Відповісти
Журналісту. Коментар не менш цікавий, як матеріал розумниці Тетяни і зачепив ту ж струну серця. Теж був студентом в ті роки. Може десь, на Коперника, чи на Валовій, чи "під Левом", чи в кафе "Театральному" разом пили модний тоді кубинський ром з цукеркою, чи святкували 8-ме Березня в "Інтуристі". А навпроти нього - памятник Адаму Міцкевичу, "польському Пушкіну", романтична прикраса якого - ангел з лірою. Ходила така легенда, що якщо мимо нього пройде цнотлива львівянка, то ангел помахає крилами... Сумно, що крила ангела залишились нерухомими. А львівський поет тієї доби Степан Крижанівський писав: "Так ніхто не кохав: через тисячі літ лиш приходить подібне кохання...".
Відповісти
Чудово!!!
Невимушено і легко) Гайда до Львова)
Відповісти
Долбо......у сільвестру. Усе, що є красивим у Львові з ренесансної архітектури, збудували італійці (16-те століття). Вона вдало поєднана з рисами місцевих архітекторів. Якщо не знаєш, не ляпай, як сорока з лози. Якщо навіть тебе найняли москалі. Після поляків (Казимир 3-тій, 13-14 століття), Львів згорів. Він тоді був таким, як сучасна Стара Вижва.

Відповісти
Таня змогла побачити-відчути те, чого не всім дано. Архітектура, інтелігенція, історія - це зрозуміло. А от сісти спокійнісько в центрі міста на бордюру, чи перейти вулицю, петляючи між автівками, що рухаються, а чи приготувати собі самому в кав"ярні каву по-турецьки на піску, чи вмовити водія останнього трамвайного рейсу змінити курс на гуртожитки! Чим більше колишніх студентів вивозять у своєму серці часточку міста Лева, там енергетичнішим воно стає! І ми разом із ним...
Відповісти
Від Львова у мене подібні враження. Як то кажуть від ненависті до любові - один крок. Щось таке тут теж є. Спочатку все дратує (а я втрапила сюди на період переритих доріг, НЕ курсування трамваїв, відповідно матюгів чи прокльонів львів’ян усього руху транспорту). Втім, дійсно, у львівській кав’ярні час зупиняється, а ще часто може йти людина й сказати тобі "Добрий день", або просто пристати з дивакуватими запитаннями. Для мене особисто це місто це - місто божевільних. Скільки я набачилась-надивилася на різних ексземплярів, що самі із собою розмовляли, бездомних, які були в курсі усіх політичних перепитій держави і вуличних музикантів, які просто кайфують від того, що їх просто грають. Львів - дуже різний, тому і враження бувають різні. В мене вони як позитивні, так і негативні, отже, вдалося побачити його таки з двох боків.
Відповісти
А почему в Луцке не любят львовян
Відповісти
ОКРЕМИМ НЕРОЗУМНИКАМ. Ви зробили геніальні відкриття щодо того, ЯК У Львові можна сидіти на бордюрах і піддавати риску своє життя між автівками. А зміна рейсу трамваю - це супергеніально, лише невідомо, як водій може переводити з кабіни стрілку залізниці і що йому за це може бути? Добре вдалося вам підмітити! У вязниці сиділи двоє засуджених. Крізь загратоване вікно один з них бачив красиве голубе небо, інший - великукс брудну калюжу... Архіткектура і історія Львова трохи цікавіші, ніж кава на піску чи сидіння на бордюрах.
Відповісти
"7 днів мого життя" я теж пам*ятаю. головний корпус. вечір. голодні першокурсники дочекалися захмелілого декана. Той кожному потиснув руку і усім поставив зарах.
Відповісти
і таке було :)
Відповісти