Додати запис

Виборчі маніпуляції навколо виділення коштів на добудову шахти №10

Останнім часом у Нововолинську розгорілися політичні передвиборчі маніпуляції навколо виділення грошей на будівництво шахти №10 міста Нововолинська. Тепер, коли на її добудову з Державного бюджету було спрямовано 100 мільйонів гривень, чи не кожен з кандидатів у народні депутати приписує собі у заслугу факт виділення цих коштів. Вважаю, що потрібно сказати правду людям і поставити крапку на спекуляціях навколо цього непростого питання.
Кошти на будівництво шахти виділяє лише Верховна Рада. І для мене, як народного депутата від 19-го мажоритарного округу, було принциповим, щоб законопроект №4980 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо перерозподілу видатків, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на підтримку вугільної галузі) був внесений у порядок денний і набрав необхідну кількість голосів.
Після консультацій з усіма парламентськими фракціями голоси вдалося назбирати. Втім, депутати голосували за цей законопроект з пересторогою, оскільки керівником шахти залишилась людина, призначена за часів Януковича. Тоді, в період правління режиму Януковича, мільйони виділених коштів не освоювалися безпосередньо на будівництві, а відмивалися через корупційні схеми, «фірми-прокладки», укладення договорів на виконання робіт чи постачання товарів із фірмами сина Януковича, Єфремова, Іванющенка.
Саме тому у липні я подав запит до Прем’єр-міністра України та Генерального прокурора з проханням провести аудит фінансово-господарської діяльності ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» за період із 2010 по липень 2014 року. Такий аудит буде проведено у І кварталі 2015 року і тільки він дасть реальну картину того, що діялося на шахті, куди йшли кошти і чи були вони ефективно використані. Маємо бути впевнені, що тепер гроші використають за призначенням.
Проблеми на шахті №10 «Нововолинська», в тому числі із виплатою заробітної плати, виникли не сьогодні, а тягнуться роками. Коли я став народним депутатом України, до мене звернулися працівники фірми «Луганськшахтострой», котрі будували шахту у 2011-2012 роках, а їх звільнили з роботи, не виплативши заробленого за чотири місяці. Під час години запитань до уряду 17 травня 2013 року я озвучив цю проблему перед тодішнім Міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким, котрий повідомив, що у вугільній галузі Україні заборгованості немає. Тоді я в очі сказав міністру, що він бреше. І весь період, коли профільним Міністерством керував Едуард Ставицький, я наштовхувався на стіну байдужості до проблем шахтарів і отримував лише відписки на мої запити та звернення.
Під час роботи у Верховній Раді я надіслав 5 звернень та 5 запитів до профільного міністерства, голів уряду та Генеральних прокурорів. На жаль, Генеральна прокуратура, яку тоді ще очолював одіозний Віктор Пшонка не порушила кримінальної справи щодо невиплати заробітної плати працівникам "Луганськшахтострой", які були задіяні на будівництві шахти №10 "Нововолинська".
Чимало проблем на шахті постало, коли її очолив новий керівник. Не реагувати на ці проблеми я не міг. А тому до нового Генпрокурора Віталія Яреми в липні 2014 року я скерував запит щодо неповного розгляду мого депутатського запиту про неправомірну діяльність керівництва державного підприємства "Передпускова дирекція шахти № 10 "Нововолинська" у Волинській області та проведення аудиту фінансово-господарської діяльності. Аналогічні запити я надіслав Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку та Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Продану.
Втім, не дивлячись на те, що кошти Верховною Радою на шахту були виділені ще в липні, вони осіли у кабінетах різних міністерств. А тим часом шахтарі не могли отримати заробітну плату, заборгованість з якої сягнула 25 мільйонів гривень. 7 жовтня, після розмови з Міністром фінансів Олександром Шлапаком, я скерував звернення на його ім’я з вимогою перерахувати кошти на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам шахти № 10 «Нововолинська». Та й самі шахтарі почали активно відстоювати свої права, вдавшись до акцій протесту.
14 жовтня у Верховній Раді я мав розмову з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, розповів про перекриту дорогу і розкритикував роботу Міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, сказавши, що за такий період часу кошти вже мали надійти на підприємство, а раз не надійшли, то йде їх дерибан. Після цього урядовці поспішно забігали, і в четвер гроші вже надійшли на шахту на погашення заборгованості працівникам.
На зробленому я не зупинився і вже надіслав звернення до Генерального прокурора Віталія Яреми з вимогою провести розслідування фактів невиплати заробітної плати працівникам шахти № 10 «Нововолинська».
Розумію, що виборчі перегони затьмарили розум кандидатам. Але перш ніж іти в політику потрібно здобути елементарні юридичні знання і бути чесним перед людьми, а не вводити виборців в оману.
Євген Мельник, народний депутат України від ВО «Свобода»
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Евген, много букв. Ты нудный.
Відповісти
Ти , певне, москалику, в школі буквар зкурив і не навчився читати...
Відповісти
сволотівців піде на політичний смітник... 26 жовтня в цьому переконаєтесь...
Відповісти
Женя, держись! Вали коммуниста Гузя. Сало уранили - ГЕЙроям сала!!!
Відповісти
пане Евгене, пійдіть та проголосуйте за Ігора Гузя!
Відповісти