Додати запис

Infoвійна: піпл хаває

Суспільство у XXI століття прагне отримувати максимально просту інформацію, доклавши мінімум зусиль. А все тому, що люди стають пасивними у пошуку джерела знань або відчувають у собі соціальну втомленість. Звичайний варіантом для споживача контенту у такому випадку є телебачення. Тут і пожують, і до рота покладуть, аби лишень проковтнути, бо це основна ціль ТБ. З’їси – і на гачку, тебе впіймали й змусять їсти напівфабрикат з лажових новин і репортажів.

І хоча кожен український телеканал уособлює конкретного персонажа політики чи бізнесу, а, отже, кишенькові ЗМІ грають за особливими правилами, подача контенту на екрани є ще більш-менш виправданою. Збалансованість, відкритість джерел інформації, достовірність – чинники, які формують правдиве зображення на ТБ. Звичайно, усе відносно, проте в умовах інформаційної війни краще ідейності та правилам не зраджувати.

Якщо в українських ЗМІ можна кого завгодно назвати як завгодно, назвавши при цьому достатньо аргументів та фактів, то в російських медіа журналісти такого права не мають. Зрештою, спокусившись високими рейтингами через весь спектр брудних технологій, російські медійники не надто прагнуть «правди» в істинному її значенні.

Відвертий обман, нагнітання істерії, відкриті заклики до насильства, використання 25-го кадру, розпалювання міжетнічної ворожнечі, психологічна атака, тиск та маніпуляції – заборонений плід, що створив непрофесійного медійника в Росії з відсутністю етики, однак і ідеального співрозмовника для «диванних професіоналів» пояснити, за якими правилами жити. Реципієнти телеінформації не фільтрують текст чи зображення, а сприймають меседж як щось єдине та непорушне. Піпл таки хаває, закручуючи на вуха локшину російського виробництва кучерявіше.

Ціль виправдовує засоби – позакадрове гасло російських телевізійників. Державна інформаційна політика РФ спрямована на повалення цілісності як самої України, так і її недійної сфери. Автори «Українських сенсацій» пояснити, чому саме жорстка пропаганда так некритично сприймається «партією телевізора». Для цього вони вдаються до двох експериментів. У першому беруть участь діти. Перед ними - кубики білого та зеленого кольору. Психолог умовляє дітей збрехати тим, хто прийде, що всі вони - білі. І діти, яким одностайно кажуть, що всі кубики - білі, погоджуються. Вибивається з цієї одностайності один-єдиний хлопчик. Він на провокацію однолітків не ведеться й каже, що кубики різного кольору. Чому діти повторюють відверту брехню, не наважуючись сказати правду, пояснив один із учасників експерименту. Хлопчик сказав: коли всі кажуть на зелене біле, то, мабуть, так воно і є.

Такий експеримент свідчить, що лише незначний відсоток реципієнтів можуть відділитися від маси, критично ставитися до подачі інформації, ретельно її фільтруючи, аби отримати не сфабрикований продукт.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волинське телебачення мало чим відризняється від московського. Воно звичайно Україну не ганьбить, але так завзято плазує перед будь-яким начальством, набиває людям в голову думку, що всі ці начальники просто святі, що певна частина глядачів, або починає вірити, або втрачає критичність до всіх цих "міськіх", "обласних", "районних". Давайте займемось своїм недолугим і часто недемократичним телебаченням і відволічемось від московськго, 97% волинян його не бачать.
Відповісти
І чим це вам не догодило волинське телебачення? Воно має непоганий рівень. Зараз значно кращий, ніж наприклад 1 рік тому. Професійніше працюють.
Відповісти
чверть тексту - копіпаста з телекритики. не хочете поставити посилання, шановна "авторко"? http://pda.telekritika.ua/post/92664/
Відповісти
Текст до відео про експеримент - опис до передачі одного з проектів "Українських сенсацій", а не копіпаст з Телекритики. Будьте уважнішим.
Відповісти
Хворий на оствнній стадії на рак в порівнянні з мертвим всеж таки живий. Так само і волинське телебачення, яке успішно виконує роботу машини часу, але яка здатна рухатись тільки у недалеке минуле - назад в СССР. Проте якщо порівняно ВТБ зі своїм аналагом кінця 80-х минулого тисячоліття, то виглядає дещо менш зморщеним.
Відповісти
Авторка може назвати украiнськi аналоги росiйських каналiв Дождь, Эхо Москвы, Совершенно секретно? "Розмовляюча голова" речника АТО - найкращий засiб протистояння росiйськiй пропагандi!
Відповісти
Аналоги? А вони є?
Якщо ви про різносторонність в українських ЗМІ, тоді - Громадське, Радіо Свобода, BBC Україна.
Відповісти
Браво! Я дiйсно забув про них)) ще Голос Америки та украiнський Евроньюз. Цих дiйсно пiплу не схавати!
Відповісти