Додати запис

Використання зброї: дозволити не можна заборонити!

Коли питають чи варто українцям надати право на цивільне використання зброї, маю кілька аргументів "за".

ЗБРОЯ ЯК ЗАСІБ ЗАХИСТУ

1) Бандюк завжди має зброю і знайде, де її взяти. А ось звичайна людина позбавлена права захистити себе під час зустрічі зі злочинцем.

2) Законне використання зброї означає, що вона зареєстрована, а отже власник кожного короткоствола відомий. Це підвищує відповідальність кожного громадянина за використання зброї.

3) Відповідно до Конституції безпека людини визначена найвищою соціальною цінністю. Також стаття 27 Основного Закону гарантує кожному право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

4) Хто забув - нагадаю, що на Сході нашої країни йде війна, а це означає, що зброї на руках багато, і поки немає узагальненого реєстру - ніхто не знає, в чиїх руках вона опинилася і за яких обставин людина може її використати.

5) Нещодавно про намір легалізувати право громадян на вільне володіння зброєю заявили в Чехії. Взагалі є країни з так званим "лояльним збройовим законом", і країни з "жостким збройовим законодавством". Наприклад, в Англії заборонено використання короткоствольної вогнепальної зброї і цю країну називають "найкривавішою країною" в ЄС. За рік там відбувається 2034 тяжких злочинів на 100 тис населення. Натомість в США, де використання зброї дозволено, ця цифра дорівнює 466.

ХТО СЬОГОДНІ ВОЛОДІЄ ЗБРОЄЮ

В даний час існує чимало обмежень для використання зброї.

1) Відсутній спеціальний закон, який би чітко визначив правила володіння, зберігання та використання зброї. Близько двох років в парламенті зареєстровано два законопроекти - 1135 і 1135-1. Тому дискусію є з чого починати і вирішувати питання щодо володіння зброєю для громадян в рамках закону.

2) Змін потребує стаття 36 Кримінального кодексу, щоб прибрати суб'єктивно-оціночний фактор для слідчих при визначенні меж необхідної оборони. Наприкінці грудня мною був зареєстрований відповідний законопроект під номером 5609.

2) Треба створити узагальнений реєстр власників зброї або удосконалити існуючий. Будь-яка публічна інформація - це застереження до протиправного використання зброї. Туди мають бути внесені усі громадяни, які володіють зброєю (травматичною чи вогнепальною).

3) На сьогодні в Україні дозволено використання травматичної зброї, довгоствольної мисливської зброї для використання на полюванні, короткоствольної вогнепальної зброї, але для дуже вузької категорії населення. Це обмежує конституційне право усіх громадян на захист.

НАСТАВ ЧАС ВИЗНАЧИТИСЬ, ДЕ ПОСТАВИТИ КОМУ В ПИТАННІ ЦИВІЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗБРОЇ - "дозволити не можна заборонити".
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не маніпулюйте статистикою. Найменше в світі жертв від вогнепальної зброї в Японії, де діють найжорстокіші закони не лише щодо її використання, але й щодо її придбання. Найбільше жертв від вогнепалу в США, де доступ до зброї є одним з найліберальніших. Чим доступніша зброя, тим бульше злочинів з її використанням. Це аксіома.
Відповісти
Тема спрощення отримання вогнепальної та травматичної зброї не є темою турботи про життя пересічного громадянина. Варто знати, що зі зброєю потрібно вміти поводитись, тобто регулярно вправлятись у стрільбі, як це роблять силовики, але то є їхнім обов'язком. Зброя потребує відповідно психологічного настрою людини. Зброю можуть відібрати, можуть викрасти. Зброя є недопустимою в суспільстві, яке знаходиться за межами соціальної та економічної стабільності. Але за спрощений режим надання виступають ті, хто відпрацьовує план посилення суспільного безладу та напруги. І Україні це приведе до втрати незалежності. Всі, в тому числі "свобода" і їй подібні цього або не тямлять, через вроджену тупість, або виконують план путляндії. СБУ варто до цих типів добряче придивитись.
Відповісти
Лапін - це продукт старої совкової ідеології. Ці продукти ніколи не зрозуміють різниці між легалізацією проституції чи вживання легких наркотиків та вогнепальної зброї. А далі ви все правильно: такий продукт є просто знахідкою для ворожих спецслужб, бо важко повірити, що автор здатний щось самотужки проаналізувати, ну хіба що повторити вигідну йому думку.
Відповісти
мені як солов'ю, я сам собі дозволив
Відповісти