Додати запис

Старе місто у Луцьку надто «старе»?

Луцьк – місто контрастів. Багатоповерхові будинки і приватні сектори, сучасні дороги і бруківка минулих століть, центральна площа і дитячий майданчик посеред неї, пам’ятник Лесі Українці на фоні театру імені Шевченка і монумент Кобзарю на фоні університету імені поетеси. :)

Усе це ніби й добре, бо усвідомлюєш, що місто не просто живе вже і зараз, а й має свою багатовікову історію, але все одно – щось не так.

Я – корінна лучанка, люблю своє місто страшенно. Але одного разу, прогулюючись старим містом з подругою, почала помічати наскільки воно занедбане.



Ну, тобто я не кажу, що це однозначно погано, чи добре. Ні. Воно ніби й круто, якась така атмосфера своєрідна, ніби у минуле потрапляєш. Але, коли подумаю, що це – історико-культурний заповідник, що саме ЦЕ усі показують гостям міста – мені стає страшно.




Так, Луцький замок – однозначно окраса старого міста. Вулиця Братковського, яка неймовірно гарно освічується вечорами й ночами, оця бруківка. Але варто лише на крок відійти від «туристичного маршруту» - і картина не зовсім втішна.



Я не знаю, що думати з цього приводу. Як гадаєте, лучани? Старе місто у Луцьку надто «старе»?




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Воно не занадто старе, воно занадто закинуте і занедбане. Не помітили, що на туризм у Луцьку всім начхати? Вже скільки років не розроблялися нові маршрути та не проводились будь-які реконструкції старих будівель? Та фіг з ним - навіть листівок нормальних про це немає... Приїздять люди до міста...і чесне слово - соромно їх кудись вести...
Пєчяль і Боль.
Відповісти
Старе і занедбане - це для вас, Анастасіє, синоніми? Ото вже любите писати. Ще б толково...
Відповісти
ой, Катя, і астрячка ви) ой, астрячка)
Відповісти
Я б сказав трохи інше - Старий Луцьк занадто новий! І маю на увазі новобудови, стилістика яких ну ніяк не вписується в архітектуру нашого міста. Тут порушено багато законів, які таке забороняють. Культурну спадщину треба реставрувати, а не забудовувати на сучасний лад... Для цього є вулиця Чернишевського, Ліпіни, та інші приміські території.

В тому числі, Старий Луцьк і занадто старий. Багато занедбаного, потрісканого, аварійного... Тут дуже цікаво читати блоги туристів, які приїжджають до нас, а потім викладають враження і фотки на ЖЖ, чи ще кудись. Вони відзначають, що дійсно в Луцьку є своєрідна і унікальна атмосфера, але все дуууже занедбане, як у буквальному значенні, так і в якомусь світоглядному.

Третя проблема, думаю - відсутність системи фахівців, які могли б зберегти те все і правильно відреставрувати. Тут можна навести і приклад "відновленої" стіни замків, Братської церкви, інших окремих житлових будинків.

А фотка зі стільчиком дуже файна!) Дякую). Попри песимістичність деяких людей, я думаю, ще не все втрачено. І якщо правильно взятися за місто (а старий Луцьк - це ох як далеко не тільки заповідник!), то воно засяє знову!
Відповісти
Тю навіть Сємєчку не софотографувала. Ці вже "молоді журналюги" (с)
Відповісти
іди пиши новини, тундра :)
Відповісти
Такі красівості можна побачити не тільки у старому місті. Чим старе місто тут особливе?
Відповісти
Після прочитаного коментаря "Іванни" залишається відчуття бруду і недобрий запах з рота розповідачки. Є порада. Задля того, щоб усе, що вас оточує, не ввижалось вам в чорно-брудних тонах, почніть зі своєї нори. Зберіть мокрим віником ще торішню павутину в верхніх кутах своєї оселі, перевірте, чи не залишилось під кухонною раковиною лушпиння картоплі і цибулі (теж з минулого року), посуньте своє лігво і підметіть там сміття, переберіть гнилу моркву на балконі, викиньте в смітник старі і непотрібні речі, помийте балконні рами і вхідні двері.
Після цих праведних трудів подивіться на місто. Я впевнений, що воно вам буде здаватись набагато красивішим і прибранішим. Якщо не працюєте, займіться тимчасово будь-якою корисною справою і світ стане для вас кращим. А ще вам скажу, що зовсім недавно моя знайома-бізнесмен-стерва (чимось схожа на вас), побувала з триденною екскурсією в Парижі. З глибоким обуренням вона мені повідомила, що побачила в цьому, чи не найкрасивішому місті Європи і світу, лише бачки для сміття «на кожному кроці» і «засмічену набережну Сени». На найкращі в світі пам’ятники архітектури і мистецтва, театри і музеї за сміттям ніколи було звертати увагу. Освіта в моєї розповідниці - 9 класів Копачівської школи і шестимісячні курси бухгалтерів.
Помічайте красиве – воно є скрізь. Це продовжить вам життя. Скептики живуть в бочці з огірковим розсолом. Він скорочує термін життя років, так, на 15-ть...
Можу порадити більше. Де я мешкаю, вказує стрілка на 5-му фото.
Відповісти
оптиміст, це від вашого коментаря тхне гниллю і брудом...
Відповісти
"Я не знаю, що думати з цього приводу". Краще сяду і шонібуть напишу.
Відповісти
А негоже всяким мірнам ображати коментаторів, та й ще працюючи у виданні. Відібєте бажання і самі будете читати свою газету. Тим паче, що є широкий вибір такого чтива.
Відповісти
+1
непрофесійно це :(
Відповісти
Всяким оптимістам варто було б влаштуватися (хоча б на громадських засадах) у контору Рабана - майже професійно розповідати людям, яке все навколо гарне та життєрадісне.
А насправді за удаваним оптимізмом можна розгледіти совіцьку меншовартість та занижені вимоги до якості життя.
Всім це знайоме
Відповісти
Скільки років Луцьку ?
Відповісти