Додати запис

Бути чи не бути???

Бути чи не бути???

Запитання сьогодення – чи може Україна повернутись в часи Януковича?
Каха Бендукідзе, реформатор, завдяки якому Грузія з «совкової» окраїни в короткий час перетворилась на доволі успішну країну, у 2014-му зауважив, що Україна впродовж попередніх років змінювалась найповільніше за всі колишні радянські республіки, і що за існуючого в країні підходу до економічних реформ їй потрібно 25 років, аби вийти на рівень сучасної Польщі. Ось тільки де на той час буде Польща!?
Чому ми такі черепахо подібні? Чому наші нардепи, яких до Верховної Ради привела Революція Гідності голосують за реформаторські закони лише після двадцять п’ятого нагадування посольства США в Україні, ЄС та МВФ, після вмовлянь в Адміністрації Президента? Чому такими млявими є чиновники виконавчої влади всіх рівнів, такими агресивними до демократичних змін правоохоронці і судді. Стереотипність і інертність їхнього мислення просто вражає. Кожного дня когось з них беруть на хабарі, а вони продовжують вимагати і брати.
Освітяни за реформу освіти, але в межах підвищення їм заробітної плати. Медики, особливо керівна частина, навіть ті, хто був на Майдані, особливо «аптекарі» – проти реформування системи охорони здоров’я. Аграрники за збільшення обсягів експорту сільгосппродукції в ЄС, але проти зняття мораторію на купівлю-продаж землі. Реформування прокуратури зупинено. Не без потурання Юрія Луценка. Поліція повертається до поборів.
На словах всі за реформи, але те, що їм пропонують їм не подобається. Свої варіанти не пропонують, проте дружно скандують – реформи нам потрібні, але зараз народ до них не готовий. Повірити їм, виходить, що українці тупіші за прибалтів, казахів, грузинів… ?! Може причина в іншому?
Для прикладу візьмемо територію біля будівлі Волинської обласної ради. Обличчя області і її влади. Після Б.П. Клімчука територія щовесни, літа і осені почала вкриватись бур’янами. А якщо припікало – просто всихати. В цей час за вікнами, що виходять на бур’яни сиділи працівники ради і адміністрації, які з ранку і до смерканку «вели Волинь у Європу». З приходом на посаду нового голови облдержадміністрації почали регулярно стригти траву та ремонтувати фонтан.
Чому це зробили зараз і не робили раніше? Тому, що ті, від кого залежить порядок на прилеглій території не бачили бур’янів. Кожна людина бачить і сприймає те, до чого вона звикла. Натомість, не бачить і не розуміє того, чого не сприймає і не розуміє. Якщо чиновник, депутат не бачить бур’янів замість газону, то тільки тому, що вони йому є ближчими і ріднішими, аніж старанно підстрижена трава. Це й пересічних стосується.
Чому такою занехаяною є Волинь? Тому що її керівники з дитинства зрослись з брудом і безладом за межами своєї квартири або подвір’я. Тому що переважають виборці, які також з дитинства звикли стрибати через калюжі й їздити в смердючих автобусах і тролейбусах, «насолоджуватись» запахами від куп сміття.
Потрібно чимало зусиль, щоб люди звикли до чистоти і порядку, але чистоту і порядок на початку повинні створювати керівники області, міст і ОТГ, від депутата до чиновника. МВФ може змусити створити НАБУ, Антикорупційний суд. Держдеп США може домогтись звільнення з посади генпрокурора Шокіна, але не зможе виконати завдання армії українських чиновників і депутатів. Левова їх частка є віддзеркаленням своїх виборців, тих, хто пристосувався до безладу та успішно використовує його на свою користь. Функцію революційного класу має виконувати виконавча влада: і чиновники, і правоохоронці.
Якби ж то. Днями директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко та, днями подавший у відставку, начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Юрій Кресак з робочим візитом прибули у Камінь-Каширський район, щоб до обіду поговорити з місцевим керівництвом на тему залучення інвестицій до району. Судячи з редакторського звіту, який опубліковано на сайті «Район Камінь-Каширський», розмова не вдалась. Таке трапляється завжди, коли сторони не володіють предметом розмови. З тим самим успіхом можна було поговорити про підготовку космонавтів в умовах та коштом Камінь-Каширського району.
Юрій Кресак прийшов в адміністрацію з політичним досвідом, але не з економічним, не з підприємницьким, попри те, що справа інвестування є вельми непростою. Юрій Горбенко все життя на керівних посадах в сільському господарстві, з бувалих. За часів Януковича був головою Горохівської районної державної адміністрації. З огляду на те, що він досі при посадах – має надійну підтримку з боку братів та сестер по розуму. Разом з ними він є «хранителем старовини», завдяки якій Україна ніяк не могла розпрощатись з Росією та радянськими традиціями, стала жертвою російської агресії через економічну, політичну та військову дистрофію.
Унікальність«старовини»полягає в тому, що там чиновники, аби втриматись на посаді, не поспішали щось робити з толком, але знали як виконувати накази зверху. Є наказ, є бурхлива діяльність. Немає наказу – є час попрацювати на власне благо.
Хтось скаже, що Юрій Горбенко не сповна розуму. Ні, з розумом в них все гаразд. Ось тільки розум в них нафталіном відгонить, бо в добу активної європеїзації України їй, щоб вижити ,потрібен європейський, якщо не китайський розум. Потрібні люди, стать вік не мають значення, які здатні мислити, як найуспішніші китайські менеджери. А Юрій Горбенко є майстром з виконання, а не творення. Досить того, що він і не тільки, показали у «всій своїй красі», коли я та мої колеги два роки тому запропонували скласти реалістичну програму розвитку сільськогосподарського виробництва у Волинській області. Можете почитати на:
- https://ar.volyn.ua/blogs/vid-yakoji-spadschyny-vzhe-treba-vidmovytys/
- http://kamin.rayon.in.ua/news/13077-kamin-kashirski-fermeri-vkazali-na-nedoskonalist-oblasnoyi-programi-agropromislovogo-rozvitku

Не берусь стверджувати, що всі наші пропозиції були ідеальними, але почалась би розумова робота, пошук оптимальних варіантів, вивчення закордонного досвіду, встановлення ділових зв’язків із західними виробниками, і до сьогодні тема інвестування сільськогосподарського виробництво Волині була б очевиднішою.
Отже маємо серйозну кадрову проблему. Без її вирішення є всі шанси повернутись у минуле.
Потрібно радикально змінити корпус виконавців. Особливо на місцях. На посади мають прийти грамотні та ініціативні люди, ті, хто вміють творити справу, а не аби як її виконувати, не прикриватись твердженням – «ми маємо право робити лише те, що передбачено законом».
Де взяти нових людей?
Треба виписати всі властивості, якими сьогодні і трохи на завтра має володіти конкретний претендент на конкретну посаду. Тобто, що на конкретній посаді конкретно потрібно знати і вміти для того, щоб посада була не для «власника» посади, а для людей. Має запрацювати жорсткий внутрішній контроль з приводу компетентності працівників та їхньої виконавчої дисципліни. Не зможуть збудувати якісний будинок робітники, які не мають належної кваліфікації та мають за звичку «бухнути», коли захочуть.
Влада повинна бути професійною машиною для охорони невпинного розвитку суспільства.
Це треба робити вже. Заважає Трудове законодавство – внести зміни до трудового Законодавства. Заважає службова інструкція – привести її у відповідність до чинного закону. Заважає сумління – загнуздати його думкою, хто важливіший?! Народ твоєї країни, чи чиновник, якого після звільнення навіть у двірники не візьмуть.


Вероніка Романович
– голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Камінь-Каширського району.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То її УБОЗ за конвертаційні центри тягав?
Відповісти
Тепер тягають УБОЗ за сфальшовану проти неї справу. Проблеми намічаються і в прокурорів, які були співучасниками фальшування.
Відповісти