Додати запис

Як святкували Водохреще у Ратному. ФОТО

Ратнівчани відзначили свято Водохреща традиційно на річці Прип’ять.
Ще до сходу сонця зібралась громада у храмі святого пророка Іллі ПЦУ на святкову Літургію на честь Водохреща і Святого Богоявлення, яку провели ратнівський декан, настоятель Роман Бодак та священник храму Микола Гамера. У храмі було повнолюдно, що свідчить про важливість цієї події для християн.
«У народі це свято називають Водохрещем, Йорданню, бо в річці Йордан Іван Предтеча охрестив Спасителя,- звернувся настоятель Роман Бодак у своїй проповіді до громади - Іван Хреститель занурював у йорданську воду тих, хто приходив послухати його проповіді про покаяння. Коли ж охреститися прийшов Христос, Іван не наважувався це зробити, знаючи, хто перед ним. Але Ісус переконав праведника охрестити його. Адже Він повинен послужити спасінню людства, як проста людина. Звідси й походить українське слово «хрещення» – від того, що це було вчинено із Христом. Коли Спаситель вийшов із Йордану, почувся голос Бога-Отця: «Це є Син Мій Улюблений, у Ньому Моє благовоління», а Бог – Святий Дух злинув над Ісусом у вигляді голуба. Таким чином, Всевишній наяву представив людям усі Свої Три Іпостасі. Відтоді кожен, хто приймає Христову віру, приймає вже не просто обряд, а таїнство Хрещення: нас охрещують в ім’я Отця і Сина і Святого Духа».
Велике освячення води відбулось на площі біля храму , де кожен набрав освяченої води.
По тому громада святковою ходою під мелодію церковних дзвонів вирушила до річки де в 2012 році вперше було освячено воду Прип’яті .
«Во Йордані хрещающуся Тобі, Господи...» під ці слова настоятель занурив у Прип’ять золотий хрест. «Сенс ритуалу занурення у воду на Водохреще полягає у згоді прийняти християнську віру, як це колись зробив Ісус Христос та слідувати за ним. Сьогоднішнє свято і освячення води є особливим, адже вперше відбувається освячення води канонічною автокефальною українською православною церквою, - повідомив Роман Бодак на березі річки - і освячена вода розходиться по всій державі символізуючи об’єднання нашого народу».
Після освячення води відбулось традиційне купання усіх охочих. В купанні прийняли участь і волинські прикордонники, які повідомили що вони не лише охороняють кордони України, але й підтримують національні і християнські традиції.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Валентин Миколайович, зв'яжіться або краще приїдьте до Любешова!!!
Відповісти