Додати запис

Кому вигідна громадська приймальня у стінах університету?

Видається дивним те, що Волинська обласна молодіжна громадська організація «Молоді регіони», яка де-факто є при партійною структурою, дуже просто отримала договір про оренду приміщення саме у будівлі Історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Ситуація

Все почалося з того, що 3 жовтня 2012-го року, в розпал передвиборчої парламентської кампанії, на офіційному веб-сайті Волинської обласної організації «Партії регіонів» ми помітили, що з’явилося повідомлення про те, що 2 жовтня на Історичному факультеті СНУ розпочала свою роботу громадська приймальня організації «Молоді регіони». Це виглядало дуже дивним і незрозумілим, адже тоді відбувалася передвиборча гонка, і розміщення припартійної структури у освітньому закладі взагалі вважалося неприпустимим.



Цей факт уже на початках викликав обурення хоч серед невеликого, але числа студентів та громадських активістів. Сама ж приймальня діяла до пори до часу. Так, як тривав виборчий процес, у приміщенні, де вона перебувала, розмістилася дільнична виборча комісія. Тому приймальня тимчасово перестала діяти: увесь інвентар та символіку організації прибрали з університету. Повідомлення про цю приймальню також зняли й з сайту партії, щоправда, лише на певний час.





Чому ж ця ситуація привернула нашу увагу? Здавалося б, невже громадська організація не може мати своєї приймальні у приміщенні університету? Добре у цьому питанні прислужить ЗУ «Про освіту». Згідно п. 1 ст. 8 Закону «навчально-виховний процес у навчальних закладах є вільним від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій». Оскільки приймальня організації розмістилася в будівлі університету, графік її роботи співпадає із навчальним часом студентів, до того ж там же вони поширюють свої агітаційні листівки, то можна доволі впевнено сказати, що організація таки опосередковано втручається у навчально-виховний процес, популяризуючи як свою діяльність, так і Партії регіонів, до якої вона причетна.

Про причетність цієї організації до Партії регіонів вказує багато фактів.

1. Офіційний веб-сайт Волинської обласної організації «Партії регіонів» має окремий розділ під назвою «Молоді регіони. Волинь», де розміщуються новини про діяльність організації.

2. На цьому ж веб-сайті розміщена кнопка гіперпосилання на веб-сайт цієї організації.



3. Голова обласної організації «Молодих регіонів» Петро Сосницький входить у склад ради ВОО Партії регіонів.

4. У п. 1 програми організації чітко вказано: «Активісти і члени «Молодих регіонів» реалізують молодіжну політику на державному рівні, вливаються в Партію регіонів і позиціонують себе як молодіжне крило Партії регіонів».



5. Та й навіть у самому статуті згадується Партія регіонів. Зокрема, у пункті
4.1 написано, що «членом МР може бути кожен громадянин України віком від 14 до 35 років, який визнає Статут МР, та не є членом політичної партії, крім Партії регіонів».

Чи, може, це якийсь збіг обставин? Важливо, що діяльність таких структур тут регулює також Закон України «Про політичні партії». Ст. 6 Закону каже: «Не допускається створення і діяльність структурних осередків політичних партій в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях».

Але маємо цікаву ситуацію. Фактично, уся діяльність цієї організації суголосна із роботою партії. Проте юридично статут організації не визначає її, як структурний осередок «регіоналів», не зважаючи на те, що у програмі організації це вказано прямим текстом (див. вище).

Процедура

Звернувшись до Волинської обласної ради та власне до Східноєвропейського університету, дізнаємося цікаві факти щодо розміщення такої приймальні в освітній установі.

24 квітня 2012 року ректор університету Ігор Коцан подав клопотання до Волинської обласної ради, щоб та надала дозвіл на здачу запропонованого приміщення. Згідно процедури рада надала дозвіл, вивчивши попит на це приміщення. У інформації, наданій органом самоврядування, вказано, що попит було вивчено, щоправда, яким чином, залишається тільки здогадуватися.



Після цього уже через місяць, 26 травня, було оголошено конкурс про надання в оренду частини нежитлового приміщення, що знаходиться у будівлі факультету. І тут найцікавіше. Оголошення про конкурс було розміщене на: офіційному веб-сайті Волинської обласної ради, сайті тоді ще Волинського національного університету (нині СНУ ім. Лесі Українки) та, увага, в газеті «Волинь-регіон» (№ 18 (235)). Остання, дозволю собі нагадати, є партійною газетою Партії регіонів.



Чому оголошення про оренду майна, яким володіє місцева громада, було розміщено в партійній газеті? Варто тоді було б розмістити це оголошення й у партійних газетах «Фронту змін», «Свободи», «Батьківщини», «УДАРУ», «Народної партії» тощо. Чи, можливо, такому оголошенню взагалі не місце у партійних газетах? Додамо, що Волинська обласна рада є співзасновником газети «Волинь-нова», яку читає набагато більше потенційних орендарів, ніж той самий веб-сайт облради. Те ж саме стосується й університету, який видає і продає газету «Наш університет». Та там чомусь подібних оголошень не було. Важливо також, що тих оголошень таки на сайтах не вдалося відшукати. Можна припуститися думки, що їх і не було, бо 26 травня 2012-го року був вихідний день. Сумнівно, що в таких установах хтось перепрацьовує і ставить новини на сайт у вихідні.

Орендодавцем приміщення є Волинська облрада, балансоутримувачем – Східноєвропейський університет. А орендарем нині є громадська організація «Молоді регіони», яка, як виявилося, була єдиним претендентом на оренду приміщення. І відповідно до «Положення про оренду нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» так, як був один заявник, конкурс не проводився. Відповідно організація автоматично стала орендарем. Дивним тут видається момент вивчення попиту на оренду приміщення. Яким чином він вивчався, що на оренду претендувала аж одна громадська організація? Можливо попиту як такого і не було? А якщо його не було, то який сенс був ректору подавати клопотання про здачу в оренду майна?

В результаті менш ніж через місяць після оголошення конкурсу (11 червня 2012 року за версією університету) між трьома згаданими суб’єктами був укладений договір про оренду приміщення площею 21,9 кв. метрів строком майже на 3 роки (до 13 травня 2015-го року).



Натомість, Волинська обласна рада вказала дату підписання договору 2 липня 2012-го року і підтвердила це копією цього документу. Кому ж вірити?




Платять за оренду «Молоді регіони» у відповідності до Методики розрахунку і порядку використання орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області.

Після оприлюднення інформації про оренду приміщення в університеті «Молодими регіонами», інша молодіжна громадська організація «Асоціація Молодих Реформаторів» звернулася до університету з проханням теж надати в оренду якесь із приміщень навчального закладу. На це університет відповів, що рішення на здачу в оренду приміщення приймає Міністерство освіти, науки, молоді і спорту або Волинська обласна рада.



Якась в такому випадку виходить не стиковка: очевидно, що керівництво освітнього закладу зацікавлене у здачі якомога більше приміщень в оренду, щоб мати прибуток для університету. Недарма Ігор Коцан тоді клопотає про здачу приміщення в Історичному факультеті в оренду. Облрада вивчає попит і дає на це згоду. Виявляється чомусь, що на це приміщення претендує тільки одна громадська організація, яка до того ж представляє політичні інтереси Партії регіонів. А коли інша громадська організація звертається з проханням отримати в оренду приміщення, інтерес університету різко зникає, і його керівництво перепосилає її до обласної ради та Міністерства.

Усе це таки викликало протест та сумніви щодо «Молодих регіонів» в кількох сотень студентів університету. Так, заступник голови студради Історичного факультету СНУ Тарас Висоцький зініціював збір підписів під зверненням до голови облради Володимира Войтовича та ректора СНУ Ігоря Коцана, щоб ті припинили договір оренди із «Молодими регіонами», і щоб жодних припартійних структур включно із цією організацією на території університету не розміщувалося.

На це - що голова, що ректор відповіли очікувано: перший не має повноважень втручатися у ці юридичні відносини, а другий взагалі не дав прямої відповіді на прохання студентів, а просто повідомив про процес підписання договору про оренду.

Фактично, ні обласна рада, ні керівництво університету нічого не робитимуть для того, щоб таки захистити інтерес студентів на вільний від політичних партій та організацій навчально-виховний процес. Приймальня «Молодих регіонів» існуватиме там й надалі згідно договору, поширюватиме в університеті свою друковану продукцію й поповнюватиме кількість членів організації за рахунок студентів. Потенційно можливий ще якийсь спротив молодих людей та усвідомлення ними розмежування політичних і освітніх структур. Можливо, вони навіть звернуться до прокуратури, яка б перевірила законність розміщення такої громадської приймальні. Але все тут залежить від самих студентів та їх бажання захищати свої інтереси.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якби там замість молодих регіонів була приймальня студентської свободи то Висоцький сидів би і не пікав
Відповісти
але тоді б інші студенти протестували...
власне мова про те, що нема різниці якої партії ця молодіжка, просто у навчальних закладах припартійних структур не повинно бути
Відповісти
Думаю голова СРВ могла б допомогти студентам в цьому питанні, але Анастасія Шевчик вперто не хоче помічати тут проблеми!! Як заявила вона " а кому там заважає молодіжка регіонів?"
Відповісти
Взагалі звернутися в прокуратуру з цього приводу можуть не лише студенти.
Логіка така: якщо хтось побачив порушення закону, то може повідомити і попросити роз'яснити законність чи незаконність даної ситуації, пропонувати перевірити дотримання закону в даному випадку.
Відповісти
прокуратура вже була
Відповісти
ЩО? ДЕ? КОЛИ?
Відповісти
раніше приходила, в листопаді. З деканом побесідувала і пішла.
Відповісти
та вона походу не по цьому питанню приходила...
Відповісти
по цьому
Відповісти
я от одного не розумію, а чому Коцану клопотання було робити???
що, аудиторій забагато?
Відповісти
Аудиторій у Історичному не вистачає для студентів. Студенти заочної форми періодично навчаються або на кафедрі у бібліотеці або у актовому залі. Інколи викладачам доводиться приймати заліки навіт на коридорі на 3 поверсі.
Відповісти
Якщо там підписалося приблизно 300 студентів, то це тільки 2 курси самий максимум, отже не так вона всім і мішає, як розповідають. А шанований пан Висоцький просто не знав де себе проявити і вирішив таким чином "засвітитися". Люди подумайте реально була б інша партія при владі та якби їхня молодіжка була б в університеті, знайшлися б такі як пан Висоцький і критикували. Якщо там на обкладинці вісника стаття здав кров - врятував життя; ми прагнемо подарувати дітям тепло та любов. Скажіть це погано??? Я особисто в цьому нічого поганого не бачу, а навпаки. Це реальні зроблені справи і там є чим гордитися та є про що розказати. Нехай інші громадські організації також зроблять щось та про це розповідають в цьому немає нічого поганого. І не залежить при якій партії молодіжка, головне чим вона займається!!!
Відповісти
Якщо там підписалося приблизно 300 студентів, то це тільки 2 курси самий максимум, отже не так вона всім і мішає, як розповідають. А шанований пан Висоцький просто не знав де себе проявити і вирішив таким чином "засвітитися". Люди подумайте реально була б інша партія при владі та якби їхня молодіжка була б в університеті, знайшлися б такі як пан Висоцький і критикували. Якщо там на обкладинці вісника стаття здав кров - врятував життя; ми прагнемо подарувати дітям тепло та любов. Скажіть це погано??? Я особисто в цьому нічого поганого не бачу, а навпаки. Це реальні зроблені справи і там є чим гордитися та є про що розказати. Нехай інші громадські організації також зроблять щось та про це розповідають в цьому немає нічого поганого. І не залежить при якій партії молодіжка, головне чим вона займається!!!
Відповісти
я бачу тобі не байдуже тільки доля партії регіонів і її молодіжки!!!
http://www.volynpost.com/profile/797.
все інше тобі байдуже!!?
Відповісти
багато не підписалося, наскільки мені відомо, бо їм пофіг, але також значна частина боялась підписуватись,підписи збирались же ш напередодні та під час сесії!
хай вони роблять свої добрі справи, але до чого тут аудиторія в історичному?? нам аудиторій не вистачає!! ДО ТОГО Ж МОЛОДІ РЕГІАНАЛИ ПРОВОДИЛИ СВОЇ ЗАСІДАННЯ ВСЬОГО КІЛЬКА РАЗІВ І ТО ПІЗНО ВВЕЧЕРІ. І ВСЕ ЗАКІНЧУВАЛОСЯ РЕГОТОМ ТА КОВОПИТТЯМ...
Відповісти
тому кому не БАЙДУЖЕ. Якщо Вам насправді не байдуже то не варто ховатись за такими іменами. І ще якщо б ви спробували кілька годин на лекції писати тримаючи зошит на колінах тому що немає вільних кабінетів а на кафедрі усім студентам розміститись важко тоді можна було б про щось говорити. А от що до сторінки молодих регіоналів то на їх сторінці у першу чергу популізм та і ідуть в такі організації не через ідею а у двох випадках або синочки провладних чиновників або з надією на сприяння у карєрі.
Відповісти
думаю, Шваба "закікавили" шляхом продажу 72м на вулиці Словацького, про що писав Луцький замок. Рука руку миє.
Відповісти
Вигідна приймальня молодих регіонів голові Студентської ради волині при голові ОДА , АНАСТАСІЇ ШЕВЧИК, вона прикриває регіоналів як може
Відповісти
Вернуть 6 статью конституции СССР и будет порядок.Погорло сыты вами проклятые демократы!
Відповісти
Та Шевчик вже де хоч влазила,вивчила пару фраз розумних і ходить інтерв*ю дає, а тупе Боже мій-на парах мабуть на 1 курсі була...от так достужиться і начаЛЬНІКОМ стане)))
Відповісти
В приміщенні СНУ є ще одна громадська організація, приближена до клімчука це "Студентська Рада Волині" яка попри назву не є органом студентського самоврядування, а є звичайною громадською організацією оскільки закон про освіту забороняє втручання у виховний процес не лише політичних партій, а й громадських і релігійних громад
Відповісти