Волинські депутати просять запобігти тотальному «державному» контролю

Волинські депутати просять запобігти тотальному «державному» контролю
Волинська обласна рада ухвалила звернення з проханням не допустити прийняття Законопроекту «Про здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України» у пропонованій урядом редакції.

Відповідне звернення підтримали під час сесійного засідання Волиньради 23 листопада.

Під час обговорення звернення депутат Анатолій Вітів зауважив, що у поданій формі звернення дещо передчасне. Мовляв, голосувати проти того, чого ще немає, як мінімум нелогічно. Тому він запропонував змінити формулювання звернення, адже вимоги абсолютно неправильні.

Натомість депутат Костянтин Зінкевич зауважив, що звернення носить превентивний характер. Адже часто «на верхах» приймають певні рішення, а потім приїжджають пояснювати позицію. Але ці пояснення нікому не потрібні, адже важливий лише результат.

У звернені йдеться, що протягом року влада суттєво зменшила темп реформи децентралізації, а запропонований урядом законопроект щодо державного контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування взагалі поставив під сумнів продовження реформи як такої, оскільки зміст законопроекту передбачає повну «централізацію» влади на місцях у руках голів держадміністрацій.

«Прийняття вказаного законопроекту перетворює реальну фінансову самоврядність та інші досягнення децентралізації на декларативні, тобто зведені нанівець у разі отримання місцевими держадміністраціями права безконтрольно зупиняти будь-які рішення місцевих рад. Встановлення державного контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування у пропонований урядом спосіб спричинить блокування місцевих реформ та підпорядкування проведення таких реформ волі державних чиновників, а не інтересам громади в особі її представників у місцевих радах», - йдеться у тексті.

Основним проханням було не допустити розгляду та прийняття Законопроекту «Про здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України у пропонованій урядом редакції. Натомість уряд мав би забезпечити публічне обговорення нової редакції законопроекту.

Зрештою, Михайло Імберовский зауважив, що місцеві ради теж очолюватимуть люди, яким довірила це право громада, а не призначені з Києва. Та обранці громади, зрештою, підтримали звернення. Його адресують Голові Верховної Ради України, Голові комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування , нардепам та прем’єр-міністру.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські депутати просять запобігти тотальному «державному» контролю
23 листопад, 2017, 14:01
У Волиньраді - новий депутат
23 листопад, 2017, 13:59