«Інвалідність – не вирок»: у Луцьку обговорили проблеми зайнятості осіб з інвалідністю

«Інвалідність – не вирок»: у Луцьку обговорили проблеми зайнятості осіб з інвалідністю
У Луцьку розповіли, як влаштуватися на роботу особам з інвалідністю, про їхні проблеми, державне та громадське забезпечення.

Про це говорили у Волинському обласному центрі зайнятості у п’ятницю, 1 грудня.

Директор обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів, що 3 грудня відзначають Міжнародний день інвалідів.

Також він зазначив, що служба зайнятості адресно допомагає особам з обмеженими фізичними можливостями у поверненні до активної трудової діяльності. У центрі є налагоджені контакти на співпрацю із партнерами, зокрема департаментом соцзахисту Волинської ОДА, Волинським відділенням Фонду соціального захисту населення, Всеукраїнською обласною організацією Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» та іншими.

За його словами, інформаційна підтримка осіб з інвалідністю також важлива. Так, центр розміщує позитивні приклади працевлаштування на веб-потралі Волинської обласної служби зайнятості, де створена спеціальна рубрика.

Центр зайнятості працює із 18 філіями в районах, які обладнані пандусами та кнопками виклику для надання соціальних послуг.
Романюк зазначив, що центр забезпечив вільний доступ до інформаційних матеріалів про вакансії, нормативних документів.

За словами Романюка, збільшилася динаміка звернень осіб з інвалідністю до центрів зайнятості. Так, у 2013 році до центру звернулися 1300 осіб з інвалідністю. А вже у 2016 році - 1526. За період 2013 – 2017 рр. 1590 осіб з інвалідністю знайшли роботу.

Впродовж січня-листопада 2017 року уже працевлаштовано 280 осіб з інвалідністю, 4 отримали виплату допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності, 104 – за направленням служби проходили професійне навчання, а 160 – брали участь у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

Для осіб з інвалідністю в центрі шукають не лише постійну роботу, а й громадські роботи та роботи тимчасового характеру. Так, основні напрямки, за якими готують осіб з інвалідністю, – кухар, кондитер, бармен, оператор котельні, машиніст, продавець, слюсари, кравці та інші.

Також є навчання осіб з інвалідністю за ваучером. Так, за 5 років ваучери отримали 19 осіб з інвалідністю за спеціальностями агрономія, розроблення програмного забезпечення тощо.

Упродовж 2013 – 2017 року працевлаштовані 49 осіб до роботодавців, яким надана компенсація єдиного соціального внеску.

Директор департаменту соціального захисту Волинської обласної державної адміністрації Оксана Гобод розповіла, що питання надання соціальних послуг гостро стоїть до усіх вразливих категорій населення.

«Майже 82 000 осіб у Волинській області – це особи з інвалідністю, які отримують пенсію та соціальні виплати», - зазначила Гобод.
Чиновниця зауважила, що служби працюють для того, щоб кожна людина з інвалідністю могла приносити користь для себе та держави. За її словами, їм надається соціальна реабілітація, зокрема санаторно-курортне лікування. За 2017 рік оздоровлення отримали 860 осіб, деякі з них отримали компенсації за відпочинок.

Також вона зауважила, що великою проблемою є забезпечення осіб з інвалідністю транспортними засобами. Так, за її словами, на жаль, держава не забезпечує людей автівками, але є можливість ввести транспортний засіб як гуманітарну допомогу.

«Все, що можемо зробити в межах того, що можемо – ми робимо», - додала Гобод.

Директор Волинського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Валерій Шевчук розповів, що Фонд діє із 1991 року.

Також він зазначив, що є Закон, де регламентовані права осіб з інвалідністю. Так, за його словами, існує 4 відсотковий норматив влаштування осіб з інвалідністю.

Шевчук зазначив, що на обліку Фонду є 2317 підприємств, в яких працює 8 і більше осіб з інвалідністю. На цих підприємствах влаштовано майже 10 тисяч осіб з інвалідністю.

«Питання є і у мотивації. Хоча пенсія по інвалідності не є високою, а це від 1500 до 2000 гривень, багато просто не хочуть працювати. Щоб особи з інвалідністю мали змогу працевлаштуватися є ряд проблем, зокрема доставка людей до місця роботи», - зазначив Шевчук.

Директор центру соціально-трудової реабілітації інвалідів «Енергія –І» Олександр Мацан розповів, що раніше на підприємстві працювало більше 40 відсотків осіб з інвалідністю. Також він зазначив, що раніше осіб з інвалідністю було більше, нині ж їх кількість зменшилася.

«Ми займаємося будівництвом і це важка праця. Дуже важко переконати людину, що тут можна працювати. Хотілося б, щоб особи з інвалідністю не боялися йти до нас роботу. На ринку у нас є робота, ми не можемо найти людей. Але вони не хочуть працювати, бо вони є незахищені», - зазначив Мацан.

Представник Волинського осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів зору «Генерація успішної дії» Леся Хижук розповіла, що організація постійно займається співпрацею із органами владами.

«Ми займаємося внутрішньою та зовнішньою озвучкою транспорту», - заначила Хижук.

Приватний підприємець Сервер Зейнідінов зауважив, що «інвалідність – це не вирок».

«Я переселенець із Криму. Виїхав у зв’язку із окупацією. Звернувся у центр зайнятості та пройшов курси. Нині я працюю і маю навіть найманих працівників. Я відкрив справу «Національна кухня». Я фермер. Я вирощую овочі», - поділився досвідом свого працевлаштування Зейнідінов.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Інвалідність – не вирок»: у Луцьку обговорили проблеми зайнятості осіб з інвалідністю
01 грудень, 2017, 12:17