Як волиняни тікали від війни сто років тому. ФОТО

Як волиняни тікали від війни сто років тому. ФОТО
Нам вдалось натрапити на цікаві світлини, які яскраво ілюструють історію Волині початку ХХ століття. До уваги читачів Інформаційного агентства ВолиньРost світлини волинян, здебільшого сільського населення, яке тікає від Першої світової війни.

Фотографії датовані 1915 роком, вони були зроблені поблизу станції Ковель. В підписі до світлин вказано, що це мешканці Волині.

З давніх часів під час воєн мирному населенню доводилося вдвоє важче, адже влада в першу чергу піклувалася про солдат, тому, коли ворог приходив на нові території, то ставився до місцевого населення часто як до здобичі.

У разі воєнних поразок для людей похилого віку, жінок, дітей єдиним виходом було або відступати разом з військами, або ховатися в поліських лісах та болотах. Територією Волинської та Подільської губерній якраз проходила лінія Південно-Західного фронту.
З середини липня 1915 р. через Волинську, Подільську та Київську губернії, сунув потік біженців із Східної Галичини, яких було до 100 тис. осіб. Вони шукали схованку від війни і навіть Київ не став кінцевим пунктом їх поневірянь.

Масове повернення біженців на Волинь відбулось аж у 1917 році. Про це тоді активно писала волинська преса. Так, зокрема, в газеті «Трудова Волинь» за 24 травня можна було прочитати «Хвиля біженців на Волинь все посилюється і посилюється. Щодня до Житомира прибувають сотні біженців, що прямують в свої рідні місця».

Варто сказати, що до Першої світової кількість біженців ніколи не була настільки великою. Лише в Російській імперії в 1914-1915 роках свої будинки покинули за різними даними від 3,7 до 7,4 мільйонів чоловік. Це становило понад 20% населення губерній, які були окуповані Німеччиною і Австро-Угорщиною. Всього за роки Першої світової війни в Європі біженцями стало близько 12 мільйонів людей.



Фото - ARCHIVE HINTERSTOISSER
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікаві фото!
Відповісти
Мій дідусь із сім"єю забрів аж у Курську губернію, де 4 грудня 1919 року народилася моя мама.
Відповісти
з Ковеля на Київ усіх українців везли в Росію на розплод. А Ковель Лвів нікого не везли це була Європа
Відповісти
Мої предки виїхали в Австрію. Там прабабуся вивчила німецьку. Після війни повернулись.
В кожного різні історії.
Відповісти
Останні новини
Як волиняни тікали від війни сто років тому. ФОТО
16 грудень, 2017, 08:38