Про Шацькі озера почують у Європі, – голова РДА

Про Шацькі озера почують у Європі, – голова РДА
У Шацькій райдержадміністрації розповіли, що роблять, аби район став привабливішим для туристів, зокрема, й гостей з Європи.

Про це йдеться в інтерв'ю голови РДА Василя Голядинця (на фото) прес-службі РДА.

Публікуємо уривок в повному обсязі без змін і правок:


Саме на базі нашого району до 2020-го року заплановано втілити в життя основні екологічні програми, одна з яких – будівництво переходу Адамчуки-Збереже. 14 вересня цього року відбулась зустріч між представниками Шацького району та Влодавського повіту, на якій обговорили намір спільної діяльності щодо запуску процедури відкриття міжнародного пункту пропуску “Адамчуки-Збереже” та затвердили Згоду сторін на участь у спільних проектах по фінансуванню будівництва пункту пропуску.

Це призведе до збільшення товаропотоку, залучення додаткових коштів. Окрім того, розбудова переходу дасть можливість розвиватися тим прикордонним селам, які зараз вимирають, з яких масово виїжджають люди. Стимулюватиме перехід і розвиток туризму в районі. Про Шацькі озера почують у Європі. На території району під час Європейських Днів Добросусідства багато поляків приїжджає до нас велосипедами. У Польщі розроблено спеціальний велосипедний маршрут із Гданська до Влодави. Для цього виду транспорту споруджено спеціальні доріжки. Коли зведемо міст, то навколо озер також плануємо облаштувати велосипедні маршрути. Це, до речі, сприятиме і розвитку велосипедного спорту серед волинян, їх відпочинку та оздоровленню. Ще одним плюсом автопереходу стане більш доступна освіта у Польщі. Та все це відбуватиметься за умови покращення стану доріг.

В рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» до другого етапу відбору подано аплікаційну форму великого інфраструктурного проекту «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь». Серед запланованих заходів – каналізування західної частини смт Шацьк, с.Гаївка, с.Мельники, с.Світязь та с.Пульмо.

Що стосується присвоєння Шацькому району статусу курортного значення, то у вересні 2017 року укладено договір про проведення бальнеологічних досліджень із Українським науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології МОЗ України м. Одеса, (озер Світязь, Пісочне, Прибіч) що стало початковим етапом Оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного значення. Дослідження бальнеологічних ресурсів території Шацьких озер триватимуть близько року. Паралельно працюватимуть проектанти, вивчатимуться землі, їхнє призначення. А якщо такий статус отримаємо, зможемо залучити більше фінансових потоків в озерний край.

Керівництво нашого району та об’єднаної громади активно працює над долученням до Шацької громади Згоранської сільської ради, в яку входять чотири села. Це близька Шацьку територія не тільки територіально, а й за своїми природними ресурсами, специфікою діяльності. І якщо сьогодні активно говориться про курортну зону, то своїми озерами Згорани тільки підсилять цю територію на умовах партнерства.

В селі Світязь розпочалися роботи з розширення дороги в рамках проекту облаштування рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової лінії озера Світязь (від бази відпочинку ФМІ до метеостанції).

Розширена дорога, зони для паркування, велосипедні доріжки, чистий пляж, дитячі майданчики, місця для атракціонів та торгівлі, спеціальні території для сміттєвих контейнерів, туалети та душові кабіни, тощо — заповітна мрія не лише місцевих мешканців, а й усіх жителів району та відпочивальників. Все це передбачено у вищезгаданому проекті.

У листопаді цього року, на місці розширення дороги в селі Світязь збиралися всі зацікавлені з реалізації проекту служби, включаючи проектувальника, представників компанії-підрядника, субпідрядної організації, Шацького національного природного парку та інших. Керівництво райдержадміністрації також взяло участь в обговоренні робочих моментів з реалізації даного проекту. ТОВ “Луцькавтодор-сервіс” розпочало певні будівельні роботи.

На проект з розширення дороги планується освоїти 9 мільйонів гривень. Заступник начальника служби автомобільних доріг Волинської області представник виконавця Михайло Антонян обіцяв цього року максимально використати всі можливості щодо реалізації вищезгаданого проекту та освоїти передбачені кошти. Надіємось, що до початку наступного сезону ми матимемо гарну набережну та належні умови для відпочинку.

Враховуючи особливості територіального розміщення села Світязь та самого озера, необхідною є потреба у будівництві централізованої каналізаційної мережі.Щорічно кількість відпочивальників зростає і можна впевнено сказати, що надалі рекреаційне навантаження на озеро Світязь теж збільшиться, отже, дана проблема потребує негайного вирішення.

З цією метою, Шацька райдержадміністрація підготувала великий інфраструктурний проект в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 „Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь”.

Наше керівництво, керівництво райдержадміністрації зробило великий об’єм роботи з оформлення і надання необхідної документації. У рамках вказаного проекту проведено більше 20 зустрічей керівників різних рівнів і структур та громадських слухань.

На реалізацію вказаного проекту, а саме виконання робіт з будівництва очисних споруд у селі Світязь виділено 4690609 грн державних коштів. Шкода, що тендерний комітет Світязької сільської ради відмовив переможцю тендеру з будівництва очисних споруд у селі Світязь, мотивуючи відсутністю у нього 27,88 кг клейової суміші. Отже, безвідповідальний підхід Світязького сільського голови до реалізації даного проекту став на заваді вирішенню проблеми з природного екологічного стану озера Світязь.

При проектуванні будівництва розширення і реконструкції каналізації в селищі Шацьк не було враховано проведення робіт по підключенню до каналізаційної мережі садиб громадян, відновленню грунтового покриття вулиць передбачалось тільки в попередній стан, а саме на тих ділянках де покриття дороги було піщане після земляних робіт потребує суттєвого покращення. Відповідно Шацькою селищною радою було замовлено розробку додаткового проекту по розширенню каналізаційної мережі в селищі Шацьк та відновленню вулиць з грунтовим покриттям задіяних в каналізуванні на біло-щебневе покриття на суму 6998442 грн, де передбачено підключення садиб громадян до існуючих та нових мереж.

Вартість цьогорічних робіт становить майже 7 мільйонів гривень. Триває підключення каналізаційної мережі (близько 500 дворів). Після завершення робіт жителям селища потрібно буде оформити відповідну документацію щодо технічних умов, підвести каналізаційні мережі до своїх будинків та укласти договір з КП «Будинкоуправління» про обслуговування.

Підрядники розпочали роботи на вулицях: Гагаріна, Набережній, Волі, Шевченка та інших, які включені у проект реконструкції існуючої каналізаційної мережі селища.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ОДНЕ І ТЕ Ж МОЛОТИТЬ ТІЛЬКИ СЛОВО ПРОЕКТИ АБО БУДЕ ЗРОБЛЕНО А КОЛИ ВЖЕ ПРОЧИТАЄМО ПРО ВИКОНАНІ ОБІЦЯНКИ БО СКОРО РДА НЕ БУДЕ ТО І НА ТОМУ ВСЕ ЗАКІНЧИТЬСЯ ОДНЕ ПИТАННЯ ЇЗДИТИ ЗАКОРДОН І ОБГОВОРЮВАТИ ІЗ СВОЇМИ КОЛЕГАМИ ПРОБЛЕМИ А ІНШЕ ЇХ РЕАЛІЗУВАТИ БО РЕАЛІЗОВАНИХ ПОКИ ЩО НУЛЬ
Відповісти
ДЕ Ж ТОЙ ПЕРЕХІД?НАВІТЬ ДОКУМЕНТАЦІЇ ПОГОДЖЕНОЇ З ПОЛЯКАМИ НЕ МАЄ МИТНА СЛУЖБА ЯКА РЕАЛЬНО МАЄ БУДУВАТИ НІЧОГО ПРО ПЕРЕХІД НЕ ЗНАЄ І ПОЛЯКИ УРІЗАЛИ ФІНАНСУВАННЯ ТО ПРО ЩО ГОВОРИМО?
Відповісти
який ... розширює дорогу до озера біля куточка рибали і куди потечуть забруднені води у озеро світязь і доречі це територія шнпп
Відповісти