Символ єдності: у Луцьку на мосту створили живий ланцюг. ФОТО

Символ єдності: у Луцьку на мосту створили живий ланцюг. ФОТО
У Луцьку понад дві сотні активістів долучилися до акції «Живий ланцюг» - люди з національною символікою, взявшись за руки, виконали гімн. Таким чином, лучанам нагадали про важливі історичні віхи в історії української державності – ухвалення Четвертого Універсалу Центральною Радою та 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західно-Українська Народна Республіка об’єдналися в одну державу.

Акція відбулася 22 січня на мості на проспекті Перемоги.

Тут зібралися школярі, студенти, курсанти із військового ліцею, активісти, політики та люди поважного віку, аби створити живий ланцюг - символ духовної єдності та свободи українського народу. Люди, прикрашені синьо-жовтими стрічками та озброєні прапорцями прямували на міст, аби взявшись за руки , створити живий ланцюг. Для когось нинішня акція – перша в житті, а хтось стає ланкою живого ланцюга далеко не вперше. Депутат Луцької міської ради Микола Федік розповів, що від 2008 року щорічно виходить на ланцюг єднання.

«Особисто для мене це день проголошення української незалежності, оскільки ми знаємо, що у січні 1928 року проголосили Четвертий Універсал, а вже через рік ЗУНР об’єдналася з УНР. Для кожного українця це величний день, адже ще в 20-х роках 20-сторіччя постала Українська держава», - зауважив Федік. На жаль, історично так склалося, що тоді не змогли закріпити свою незалежність, та український народ вже тоді зміг показати спільну ідею справжньої, єдиної, соборної України. Відтак, незалежно від того, що певні політики чи держави-агресори хотіли б ділити українців, народ демонструє свою єдність.

Серед тих, хто вийшов нині на акцію чимало школярів. Одинадцятикласник Антон Франчук розповів, що прийшов на акцію разом із братом та друзями вперше.

«Це символічний день, який символізує об’єднання та показує, що між людьми не має бути кордонів. Такі акції потрібні, щоб молодь цінувала своє, українське», - вважає хлопець.

Із навчально-виховного комплексу №26 приїхала ціла «делегація». Заступник директора з виховної роботи Оксана Степанчук розповіла, що школярі часто долучаються до патріотичних дійств, а нинішнє свято особливо актуальне у час, коли йде війна, а українців намагаються роз’єднати.

«Важливо донести до дітей, батьків і всіх людей, що треба об’єднуватися і шукати не протиріччя, а те, що нас об’єднує»,- зауважила педагог.

Депутат Луцькради Павло Данильчук пригадав, як ще у 2008 році був одним із організаторів, а нині йому приємно, що молодь із низки організацій підхопили цю традицію. Однак на думку депутата День Соборності нині в країні відзначають неналежним чином, адже на державному та місцевому рівні не організовують масштабних акцій.

«Насправді, це надзвичайно важлива дата, бо ми не є молодою державою, які лише 26 років – ми маємо давні традиції державотворення і маємо по них говорити… Так, це 100 років з перервами, спроба невдала, але вона була реальною, і можливо, нині без неї ми б не мали Української держави… Про це мають говорити не лише патріоти, а в умах людей, які керують цією державою, має бути це розуміння», - підсумував політик.

Після того, як учасники акції вишикувалися на мості, усі спільно виконали гімн, а потім зав’язали синьо-жовті стрічки на мості.

До слова, подібні живі ланцюг нині влаштовують у низці українських міст, та навіть закордоном представники діаспори традиційно єднаються д Дня Соборності. Перший живий ланцюг в Україні було утворили у січні 1990 року і він з’єднав Львів та Київ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тра було ланцюг зробить з Струмівки до Володимирської цебто з схода на захід.
Загнали б торха більш школярів і студентів.
Відповісти
а цирк з соборовістю продовжується. Скачіть, дітки...
Відповісти
Заспокойтеся троляки, нам хоч і складно, але ми разом, а у вас в раші на червоній площі скоро аули та кішлаки будуть з'являтися, бо судячи з останніх подій, сокир та кінжалів в "гарячих" народів ще багато, а от з ними вам не поєднатися НІКОЛИ.
Ну нас вже, слава Богу, ви втратили, показавши справжнє "лице братського народу".
Не заздріть. Ідіть цілуйте Пу в По.
Відповісти
Потрібний захід. Заїжджі коментатори з Кацапстану - вам не зрозуміти, тому й не намагайтесь.
Відповісти
А чо` з Каацапстану? Я за Самостійну Україну!
Відповісти
багато, їх не подолати!
Відповісти