На Волині судять лікаря, якого звинувачують у смерті пацієнта

На Волині судять лікаря, якого звинувачують у смерті пацієнта
Зникла безслідно медична карта хворого та заретушований первинний діагноз – на Волині після операції помер чоловік, а його лікар постав перед судом.

Перше судове засідання у справі відбулося 19 лютого у Горохівському районному суді.

Син померлого Славка Мороза Ігор Мороз розповів Інформаційному агентству ВолиньPost, що трагедія сталась 18 січня 2015 року. О 2:00 його батько став скаржитись на сильні болі у животі. Рідні викликали швидку медичну допомогу, чоловіка госпіталізували у Локачинську центральну районну лікарню з попереднім діагнозом «перфоративна виразка, перитоніт».

Зі слів Ігоря Мороза, завідувач хірургічного відділення лікарні, ігноруючи цей діагноз, призначив лікування за діагнозом «виразка з кровотечею». Мороз розповів, що в той день живіт батька був здутий конусом, що могло свідчити про появу у черевній порожнині повітря внаслідок перфорації, однак додаткових обстежень йому не зробили, бо лікар-хірург був «впевнений у своєму діагнозі».

О 18:00 стан чоловіка погіршився, його підключили до апарату штучного дихання, а вже через годину він втратив свідомість. О 23:00 приїхали медики з обласної лікарні, обстежили та провели операцію, яка підтвердила правильність первинного діагнозу.

Ввечері наступного дня чоловік помер. За даними дослідження, яке провело Київське міське клінічне бюро судово-медичної експертизи, лікарям необхідно було провести дослідження за допомогою УЗД-апарату або рентгенографії, щоб підтвердити або виключити наявність в очеревині рідини та вільного газу, однак вони цього не зробили.

На думку експертної комісії, будь-хто з лікарів, які контактували з чоловіком при надходженні його до стаціонару, мали наполягати на проведенні інструментальних обстежень, насамперед це стосується лікаря-хірурга та лікаря-ендоскописта.

Як ідеться у документі, первинний діагноз при госпіталізації був змінений шляхом ретушування фарбуючою речовиною білого кольору.
Експерти підтвердили, що операція була виконана технічно правильно, але ні вона, ні післяопераційне лікування не допомогли, оскільки прооперували пацієнта запізно. Якби це зробили у перші шість годин після перфорації, чоловік залишився живим.

Також експертиза показала, що перфорація виразки сталась на момент прибуття у локачинську лікарню.

Цікавим є факт, що безслідно зникла медична карта хворого. За словами Ігоря, виразкова хвороба у батька з 1976 року.

Час від часу він лікувався у луцькому госпіталі, але там медкарти не виявили. Де вона перебуває, досі невідомо.

Через кілька днів після смерті батька чоловік звернувся із заявою у правоохоронні органи. Однак досудове розслідування затягнулось у часі.

Ігор Мороз намагався пришвидшити процес, звертаючись у місцевий відділ прокуратури, до заступника прокурора Волинської області Віктора Швидкого, начальника ГУНП у Волинській області Петра Шпиги, народного депутата Ігоря Лапіна.

Підозру хірургу оголосили восени 2017 року. Жодного запобіжного заходу йому не обрали. Медика обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 140 Кримінального кодексу України – неналежне виконання медичним працівником своїх обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки для хворого.

Ігор Мороз каже, що лікар своєї вини у смерті його батька не визнає.

Прокоментувати ситуацію журналістам підозрюваний відмовився. Наступне судове засідання, під час якого допитають свідків – медиків лікарні – відбудеться 1 березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині судять лікаря, якого звинувачують у смерті пацієнта
19 лютий, 2018, 17:12