Вчені кажуть, що епоха антибіотиків завершується

Вчені кажуть, що епоха антибіотиків завершується
Сучасні антибіотики в найближчому майбутньому не зможуть зарадити проблемам з бактеріями, бо ті набувають імунітету до більшості сучасних препаратів.

Про це пише BBC.

Поширення бактерій, стійких до більшості відомих антибіотиків, несе не меншу загрозу людству, ніж глобальне потепління й інші можливі катастрофи, побоюються експерти.

Як стверджує головний лікар Англії Саллі Девіс, бактерії набувають імунітету до більшості сучасних медичних препаратів, а нових антибіотиків ще не створили.

Виступаючи перед парламентською комісією, Девіс висловила побоювання щодо масштабу проблеми. За її словами, вже в найближчому майбутньому навіть рутинні хірургічні операції можуть загрожувати життю пацієнтів.

«Очевидно, що глобальне потепління - не головна загроза людству, - заявила Девіс. - Апокаліпсис може настати років через 20, коли, скажімо, операція по заміні тазостегнового суглоба, може призвести до летального результату, оскільки у нас просто не буде антибіотиків».

Поява антибіотиків вважається одним з основних досягнень сучасної медицини. Однак бактерії швидко розвиваються і пристосовуються до них.

Вже відомі випадки резистентних штамів E.coli і туберкульозної палички; одне лише словосполучення «Метициллин-резистентний золотистий стафілокок» наводить багатьох лікарів в жах.

Крім того, зазначає головлікар Англії, вже зараз залишився всього один антибіотик, здатний справитися з гонореєю.

«Це дуже серйозна проблема, викликана неефективним використанням антибіотичних препаратів у всьому світі, - пояснює Девіс. - Ми самі «вирощуємо» резистентні інфекції, занадто часто вдаючись до використання стандартних видів антибіотиків».

Можливі методи вирішення цієї проблеми Девіс викладе у своєму офіційному звіті, який оприлюднить в березні.

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує: якщо не вжити серйозних заходів, то епосі антибіотиків може наступити кінець.

Професор Хью Пеннінгтон з Абердинського університету підкреслює, що опірність лікам стала «дуже, дуже серйозною проблемою».

«Деякі відправляються за кордон на лікування, інші їздять як секс-туристи і повертаються додому з гонореєю, що є великою проблемою з точки зору резистентних штамів. І потім у багатьох країнах є туберкульоз», - попереджає фахівець.

«Не варто розраховувати на появу якоїсь панацеї, нових антибіотиків просто не залишилося», - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вчені кажуть, що епоха антибіотиків завершується
28 січень, 2013, 18:43