Утримання луцьких будинків подорожчає на 30%?

Утримання луцьких будинків подорожчає на 30%?
Влада Луцька планує збільшити тариф за утримання будинку приблизно на 30%.

Таку зміну спричинило те, що в обласному центрі тариф не переглядався з 2010-го року, розповіла заступник міського голови Лариса Соколовська, пишуть Відомості.UA.

З її слів, за понад три роки мінімальна зарплата збільшилася на 76,5%, а вартість електроенергії - на 50%. «У результаті минулого року в деяких ЖЕКів навіть була проблема з виплатою зарплати», - бідкається чиновник.

Водночас посадовець нагадала, що для кожного будинку формується індивідуальний тариф, а кожен лучанин може подати свої зауваження або ж ініціювати створення ОСББ.

Загалом, якщо лучани сплачуватимуть за утримання будинку 2 гривні 29 копійок, то майже половина цих грошей йтиме на поточний ремонт будівлі, але фактично ці роботи проводяться за кошти мешканців багатоповерхівок.

Тому лучани могли б зекономити ці кошти, якби зуміли зібратися та прийняти відповідне рішення. Тим більше прецедент у Луцьку є. Жителі будинку на вулиці Гордіюк, 47 відмовилися від п'яти з одинадцяти запропонованих ЖЕКом послуг.

До речі, запропоновані тарифи на утримання будинку - одні з найбільших в Україні. Для прикладу, в Чернігові ця сума становить 1 гривню 47 копійок, а у Вінниці - 2 гривні 7 копійок.

Спитати б: чому лучани мають платити у середньому 2,3 гривні? Тим більше, що в жовтні 2012-го року рівень відшкодування затвердженими тарифами фактичної собівартості утримання будинків у Луцьку становив 96,5%. Інакше кажучи, щоб тарифи покривали собівартість їх треба було збільшити на 3,5%. А піднімають на 30%.

До речі, створення ОСББ - не панацея. Як повідомила голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Саботюк, за квадратний метр обслуговування жильці платять від 1,27 до 1,71 гривні. Проте в цю суму не включено ремонт.

На нього люди «складаються» окремо. Тож, якщо в будівлі давно не було капітального ремонту, викласти доведеться чималеньку суму.

Наразі більшість будинків лучан обслуговують ЖЕКи. А вони пропонують платити європейські ціни за свої послуги. Проте європейську якість гарантувати не хочуть.

Остаточне слово у питанні підвищення тарифів має сказати виконавчий комітет Луцької міської ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші, Луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цікава структура - ЖЕК. Двоповерхові будівлі, маса бухгалтерів-економістів-інженерів з невідомих питань. Паспортисти - взагалі окрема категорія. Єдино потрібні там люди, які дійсно щось роблять - це майстри і безпосередньо робітники. Але у простих роботяг зарплати не дорівняються до зарплат вище названих... Оті дівиці і тьотки розмальовані і з безкінечними чашками кави в коридорах - це просто сміх над людьми.
Відповісти
правельно,правельно,лепечі далі...сміши нас...
Відповісти
выбрали во власть юльколизов и тягныбоковских недоумков,теперь платите им самый высокий тариф в Украине,они кроме как воровать ничего не умеют,вот и выдумывают новые источники для кормушки,а указ премьерминистра запрещающий подымать тарифы им не указ,ведь Азаров по их мнению враг народа,а они благодетели готовы обобрать этот народ до нитки,ну кого выбрали от тех и имейте ,бандерлоги.
Відповісти
нехай кожен ЖЕК прозвітує про послуги мешканцям кожного будинку, який є на їх території, із зазначенням робіт(вартість, які саме, коли, скільки коштувало), а потім розповідає про свою "важку" працю, а то про підвищення нашли можливість вивісити оголошення, а звіту про роботу я не бачив. Нехай міська рада вивісить в неті кошторис діяльності ЖЕКів і з зазначення заробітної плати, угод на надання послуг ( скільки, коли, кому) і тоді можна говорити більш предметно. А так одна баба сказала...
Відповісти
чому немає інформації фракцій міської ради із детальним обгрунтування їх позиції щодо голосування про підвищення плати про утримання будинку. Усі "мажоритарники, а також політичні партії, чиї представники є у міськй раді, по виборчим округам повинні прозвітувати про їх роботу щодо посилення ефективності роботи ЖКГ міста протягом 2 років і тоді виборці зможуть оцінити ефективність їх роботи, а ми їм допоможемо...
Відповісти
Меньше треба красти!!!!!!
Відповісти
ХВИЛИНОЧКУ!!!
За що змушують платити?
За фікалійні підїзди,обгаджені й запарковані газони чи "фієричні" дахи,що протікають ще з часів Брежнева!!!Дістали вже!!ЖЕКам на зарплату не вистачає - біда,гвалт!!А працювати вони пробували,елементарно - ПРАААЦЮЮЮВААТИ!!
Відповісти
прибігла одна жіночка, тряпкою туди-сюди помахала, показала папірця і каже: підпишіться, що ви не проти вологого прибирання!
Коли вгледіла, а там написано:"прибирання підїзду проводиться якісно і щодня. Просимо преміювати таку-то ...!
Капець! І бачу, що 2 сусідки підписалися! Видно тицнула і їм, а вони й не читали...
Читайте, що носять вам підписувати!
Відповісти
це у кого там "за понад три роки мінімальна зарплата збільшилася на 76,5%"?? В мене збільшилась на ~7,6%...
Відповісти
на вулиці Грибоєдова в будинках скоро розвалиться фундамент,підмостка розбита вщент,дах взагалі не ремонтувався ще з постройки будинку,ремонт у підїзді робили за власні гроші(добре що хоть робочих дали з ЖЕКу),фасад самі робимо навіть без їхніх робочих,на електропроводку в підїзді страшно глянути,так за що ми платимо????????
Відповісти
Шопена 15 дах тече, більше 10 років нічого не роблять. За що платити, які послуги надають невідомо. Мільйон звернень - а у відповідь одні відписки.
Відповісти