Волинян попереджають про небезпеку від кліщів

Волинян попереджають про небезпеку від кліщів
Потепління викликало активізацію кліщів на Волині.

Щорічно від укусів кліщів страждають понад 20 тисяч українців, майже 2 тисячі з них заражаються інфекційними захворюваннями, - інформує Волинський лабораторний центр.

Протягом останніх п’яти років у Волинський області спостерігається найбільша кількість випадків кліщового вірусного енцефаліту серед людей.

Тож, для уникнення укусу кліщів варто знати наступне:

— Кліщі найбільш активні в травні-червні, а також в серпні-вересні. Кліщі живуть переважно в сирих і вологих місцях, на прогрітих сонцем схилах, у високій траві, кущах, сухостою, біля стежок і лісових доріг.

— Температурні умови (повітря від 5 до 20 С) найбільш сприятливі для активізації кліщів.

— У міських парках, скверах, на дачі ризик зіткнутися з цими комахами також можливий, хоча й менший, ніж в «дикому» лісі.

— Якщо зібралися на природу – варто надягнути світлий одяг з довгими рукавами (на ньому краще видно кліщів) та обов’язково використовуйте спеціальні репеленти для відлякування кліщів.

— Після повернення з відпочинку на природі — негайно провести огляд і взаємоогляд шкірних покривів та випрати верхній одяг.

— Пам’ятайте, що кліщів можливо «занести» з лісу із речами, букетом лісових квітів, на шерсті домашніх тварин тощо.

— Зняти кліща можна самостійно (захопивши спеціальним зігнутим пластмасовим пінцетом, або викручуючи в різні сторони). Важливо не відірвати голову кліща. Після чого слід ретельно помити руки з милом.

— Для ефективного видалення кліща краще звернутись до лікувальної установи за місцем проживання.

— Пам’ятайте, що чим довший термін перебування кліща в тілі, тим більша ймовірність захворіти на бореліоз.

— Частим симптомом початку захворювання є підвищення температури тіла, болючість у м’язах та наявність плями на місці укусу кліща, яка може зміщуватись, або зникати (мігруюча еритема).

— Важливо не чекати симптомів, а заздалегідь здати аналіз крові на бореліоз, а при позитивному результаті — пройти курс лікування.

Зазначається, що знятого кліща можливо дослідити на наявність збудників хвороб у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» (за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.