В хаосі простіше керувати вручну, – депутатка про відсутність Стратегії розвитку Луцька

В хаосі простіше керувати вручну, – депутатка про відсутність Стратегії розвитку Луцька
Депутатка Луцької міської ради із фракції «Самопоміч» Юлія Вусенко вважає, що місто таки має отримати свою Стратегію розвитку - вона дасть змогу працювати скординовано і злагоджено.

Про це вона розповіла 8 травня під час презентації громадянською мережею ОПОРА результатів дослідження Індексу публічності Луцької міської ради у 2017 році.

Нагадаємо, за результатами досліджень, Луцьк зайняв у рейтингу публічності 3 місце у країні.

Як особливо болюче питання Вусенко відзначила відсутність Стратегії розвитку міста. Адже за головування Миколи Романюка вели переговори стосовно розробки її однією із світових компаній. Однак група, яка була створена у Луцькій міській раді для розробки Стратегії, на жаль, її так і не допрацювала.

«Для мене пояснення одне - в хаосі значно простіше керувати вручну, а Стратегія змушуватиме працювати крок за кроком», - сказала Вусенко.

Щодо рейтингу Юлія Вусенко зауважила, що як секретар неодноразово була на презентаціях щодо індексу прозорості.

«Мені завжди було приємно, що Луцьк займав перші місця», - зауважила Вусенко. Мовляв, Луцьк завжди лідирував у енергоефективності та прозорості міської влади.

«3 місце мене здивувало… Подекуди мені здається, що ми на 10 кроків ще відійшли, тому третє - це ще достойно», - додала Вусенко. Вона зауважила, що місто має позитивну практику - іноземці часто запитують про платформу «Відкрите місто», яка дійсно дієва.

Депутат відзначила, що звіти про роботу підрозділів надають обранцям громади, тож вони є – достатньо просто прийняти розпорядження щодо публікації на сайті ради. Також Вусенко зауважила щодо необхідності подання проектів рішень за 21 день до засідання.

«Якщо є планова робота – це елементарно… Насправді буває, що 80% проектів рішень ми бачимо за день до сесії», - каже обраниця громади. Тому навіть депутати часом не мають достатньо інформації про те, що буде відбуватися на сесії. Окрім того, постійні засідання комісій варто транслювати онлайн, є міські ради, які успішно реалізовують цей проект.

«В нас 2 кабінети, де постійно засідають комісії, це неважко зробити - поставити 2 камери і це дозволить всім мешканцям міста розуміти, що відбувається на депутатських комісіях», - додала Вусенко. Також вона відзначила, що нині, на жаль, нівелюють інструментом депутатського запитання – обранцям громади у відповідь кажуть просто подати звернення. Як результат – депутати отримують банальну відписку.

Опісля Вусенко зауважила, що громадські слухання і ініціативи анонсують недостатньо.

«Той напрямок, який нині декларують на урядовому рівні, а саме децентралізація - відбувається з низів, тобто з громади», - зауважила вона. Тому депутатка пропонує ініціювати, аби розсилку, яку отримують депутати з подіями на тиждень, надсилали ще й громадським організаціям. Так, мовляв, можна досягти активізації громади, яка згодом виллється у цікаві проекти.

«Насправді, досить просто бути прозорим, і ця прозорість позбавляє від величезної кількості запитань», - підсумувала депутатка.

За словами її колеги, депутата Павла Данильчука, у роботі є прогрес, однак є й багато моментів, над якими ще треба працювати.

«Я кажу з досвіду – ми постійно зростаємо, це однозначно», - зауважив Данильчук. Мовляв, після мера Антона Кривицького стався «інформаційний» прорив. Депутат додав, що нема проблем подивитися декларацію на сайті НАЗК, але гарною пропозицією було б запровадження онлайн-приймальні на сайті.

Однак, за словами Данильчука, нинішня влада наступає на граблі попередньої – обговорення, як було, наприклад на ЛПЕ, влаштовують для галочки, у робочий час, на ньому присутні кілька людей, половина з яких - журналісти. Тому треба вимагати прозорості від влади під час громадських слухань та проводити їх у зручний час. Навіть інформацію про проведення слухань «губиться на сайті».

«Містян треба інформувати», – наголосив Данильчук. Також він зауважив, що варто було б розглядати петиції на сесії Луцькради, аби люди не отримували звичайних відписок.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Про яку прозорість ви говорите. якщо на новому сайті Луцької міської ради навіть немає можливості написати скаргу або пропозицію безпосередньо через інтернет. В попередній версії сайту така можливість була. Укроп весь в своєму стилі.
Відповісти
укроп - це не влада, це банда бєні коломойського.
Відповісти
Шановна Юлія!Корупцію в Луцьку хтось поборов і де в якій галузі,в якій формі?Вам ще не надоїло людям січку в очі кидати?
Відповісти
Останні новини
В хаосі простіше керувати вручну, – депутатка про відсутність Стратегії розвитку Луцька
08 травень, 2018, 18:19