Людям доводиться роз’яснювати, що ліс є державним ресурсом, – волинські лісівники

Людям доводиться роз’яснювати, що ліс є державним ресурсом,  – волинські лісівники
Управління державними лісами на місцях делеговано державним лісогосподарським підприємствам Волинського ОУЛМГ.

Саме лісівники провадять повсякденний моніторинг громадської думки щодо стану лісів, їх охорони та захисту від браконьєрів, господарської діяльності, - інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Варто зазначити, що люди з розумінням ставляться до роботи лісівників, допомагають садити, доглядати і охороняти ліс. Фактор недовіри підсилився у цих взаєминах у зв’язку із масовим всиханням насаджень сосни. Людям доводиться роз’яснювати, що ліс – державний ресурс і його найцінніший сортимент через банальне зволікання може бути втраченим. З депутатами сільських і селищних рад, громадськими активістами, представниками партійних осередків лісівникам доводиться виїжджати безпосередньо у лісові угіддя, уражені короїдом, на лісосіки, проводити зустрічі з жителями сіл.

Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко ставить перед керівниками лісогосподарських підприємств завдання якомога більше спілкуватися з представниками місцевих громад, депутатським корпусом, жителями сіл, при бажанні останніх – залучати їх до громадського моніторингу і контролю за всіма господарськими процесами, що відбуваються у лісах, прилеглих до їх сіл та містечок. Приклад такої системної роботи із місцевими громадами та представниками влади демонструють лісівники ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс».

Директор підприємства Олександр Грицай з легкістю іде на розмову до людей. Навіть якщо вона є завідомо складною. Доречі, він одним із перших пішов захищати кордони держави в зоні АТО.

Загалом із приходом на посаду директора Олександра Грицая у ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» змінилося багато. Перш за все, підприємство відмовилося від всього орендованого. Директор пояснює, що завдяки цьому колектив отримав можливість працювати на себе, а зекономлені кошти вкладати у власний розвиток. До цього часу щомісяця підприємство було змушене сплачувати більше 40 тис. грн орендної плати та додатково витрачати кошти на ремонт орендованих основних засобів.

Наступним кроком була оптимізація витрат на перевезення лісопродукції. За власні кошти – менше, як за рік роботи під керівництвом Олександра Анатолійовича завершили ремонт адміністративних та виробничих приміщень. І працівники задоволені тим, що на даний час вони працюють у теплих, затишних кабінетах. Крім того, вдалося створити власний автопарк.

Вчасно та в повному об’ємі на підприємстві виплачується заробітна плата. Нині вона в середньому становить понад 9 тис. грн.

Такі зміни однозначно помітили у селах, де працює підприємство. Відзначають позитивну роботу лісгоспу і на рівні району та області.

А коли на Волині «пішла хвиля» протестних перекриттів доріг нібито через рух ними лісовозів, Олександр Грицай одним із перших став ініціювати зустрічі безпосередньо у громадах.

Керівник розповідає, що передувала цьому низка виявлених державною лісовою охороною самовільних рубок лісу, перевірка місцевих пилорам, яких у Камінь-Каширському районі чи не найбільше.

Під час таких зустрічей Олександр Анатолійович пояснював, чим відрізняються права і повноваження лісівників державних підприємств і власників приватних пилорам. Знадобився певний час і зусилля, щоб переконати людей, що лісівники працюють на державу, а зароблені ними кошти ідуть також у місцеві бюджети.

Зокрема, місцевих податків ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» за І квартал цього року сплачено 1 млн 700 тис. грн.

Щоб встигати за настроєм громади, уникати непорозумінь, лісівники стали планувати діалог із громадськістю на постійній основі. Регулярно проводяться зустрічі з громадами всіх сіл, на території яких знаходяться лісові масиви підприємства. Обговорюються різноманітні питання, що стосуються не тільки лісосічних робіт, створення нових лісових культур, охорони і захисту лісу, а й різноманітних життєвих потреб самих громад. Звісно, за результатами сільських зібрань, нарад, консультативних зустрічей приймаються відповідні рішення.

Зокрема, в с. Черче виникала напружена ситуація через дороги. Жителі села дорікали лісівникам, що саме їх автотранспорт призвів до вибоїн на путівцях. Особисто Олександр Грицай або працівники лісгоспу кілька разів брали участь у зборах селян. У результаті була досягнута домовленість про лісівничу допомогу в ремонті дороги (в т. ч. й щебенем), яка веде до земель держлісфонду. Також мешканці села просили допомогти з ремонтом огорожі цвинтаря. Лісогосподарство пішло їм на зустріч. Надано допомогу в ремонті дороги і в с. Нові Червища, яка веде до земель держлісфонду і якою постійно їздить автотранспорт підприємства.

Схожа ситуація склалася і в с. Гута Боровенська. Лісівники ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» зустрілися з місцевими жителями. Розмова виявилася не просто конструктивною, а й дала можливість лісівникам глянути на себе очима її жителів, вникнути у проблеми села, його потреби. Результатом цієї зустрічі стала домовленість між лісівниками і місцевими мешканцями про будівництво дороги, яка сполучатиме села Гута Боровенська та Житнівка. Цей проект має принести користь як лісівникам, так і населенню обох лісових сіл. Дорога спростить вивезення заготовленої лісопродукції, а жителі цих сіл зможуть скоротити свою відстань на проїзд.

Незадовільний стан доріг в області нині є основною темою сільських зборів. Кожен закид місцевих громад щодо того, чи лише лісовози руйнують дороги, підприємство перевіряє спільно з представниками громади. На підтвердження відповідальності перед громадою підприємство придбало для ремонту доріг автогрейдер. Це є значною допомогу громадам району в ремонті автошляхів. І, звичайно, наявність техніки сприяє більш швидкому будівництву лісових доріг.

Для більш широкого спілкування з громадою на підприємстві створено власний сайт, де постійно висвітлюється діяльність лісівників, повідомляється про досягнення колективу ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», їхніх колег із області та, звичайно, політика Держлісагентства у сфері управління лісам.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ти мудило сам спочатку це затям з своєю братвою
Відповісти
Останні новини
Людям доводиться роз’яснювати, що ліс є державним ресурсом, – волинські лісівники
15 травень, 2018, 20:40