Чиновники ніяк не справляться з краном, який може впасти на голови лучан

Чиновники ніяк не справляться з краном, який може впасти на голови лучан
У Луцьку досі не демонтували небезпечний будівельний кран, хоч ще у жовтні минулого року виконком міськради приймав відповідне рішення.

Цей кран встановлений на вулиці Зацепи, 14. На фото, зроблемному вранці 17 січня, видно, що до демонтажу крана навіть не приступали.

Кран залишився від будівництва житлового комплексу, яке тут велося до 2008 року. Забудовник – ПП «Глорія буд плюс» – під час кризи через фінансові проблеми зведення багатоповерхівок зупинив, здавши в експлуатацію лише один будинок - під номером 10.

Наприкінці літа 2011 року стріла на баштовому крані похилилася від сильного вітру. Після цього жителі будинку, що напроти, забили на сполох: мовляв, кран загрожує впасти на їхній будинок.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Луцькради тоді вирішила, що кран є реальною небезпекою для мешканців сусідніх будинків.

З протоколу засідання комісії від 29 серпня 2011 року зрозуміло, що з метою запобігання виникнення надзвичайних ситуацій баштові крани потребують демонтажу.

Отож, виконавчий комітет міської ради у вересні 2011 року зобов’язав приватне підприємство «Глорія Буд Плюс» (директор Софронюк Р.О.) у 15-дений термін з дати ухвалення рішення за власний рахунок демонтувати баштовий кран на вулиці Зацепи, 14.

Втім, похилений кран і досі там.


Чиновники безсилі?

Виконком тоді вирішив: якщо кран ПП «Глорія-Буд-Плюс» не демонтує, це має зробити управління капітального будівництва міськради. Це управління мало провести разом з ліцензованою організацією демонтаж баштового крана протягом 30 днів з дати ухвалення рішення.

Як пояснив начальник управління капітального будівництва Леонід Карабан, бачить завдання свого управління трохи інакше: довести рішення виконкому до винуватця потенційного «чепе» - фірми «Глорія Буд Плюс».

«Рішення готувало наше управління в період моєї відсутності, але управління виконало рішення виконкому, тобто воно направило лист «Глорія Буд Плюс» і довело рішення виконкому. «Глорія» отримала цей лист 30 вересня», – сказав Карабан.

Чому ж управління саме не подбало про демонтаж? Відповідь чиновника: не виділили гроші.

Для того, щоб провести демонтаж, нам потрібні кошти, а вони рішенням не передбачені. Управління таких коштів не має», - каже Карабан.

Однак виконати другий пункт рішення, на думку Карабана, управління не може не лише через відсутність коштів, а й тому, що кран залишається приватною власністю підприємства.

До рішення суду рухати його управління будівництва не буде. Адже через деякий час після демонтажу «Глорія буд плюс» може затребувати повернути кран на місце. Мовляв, його можна було привести до робочого стану, а після демонтажу – відновлення неможливе.

«Ми звернулися в експертно-технічний центр Держгірпронагляду, який здійснює контроль за баштовими кранами, аби вони дали експертне заключення. І в ньому написано, що кран необов’язково демонтувати, а можна відновити. Ми не маємо право влізти в приватну власність. А кран є приватною власністю», – каже Карабан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На лучанина наїхав поїзд
17 січень, 2012, 13:04
Чиновники ніяк не справляться з краном, який може впасти на голови лучан
17 січень, 2012, 12:27