Їхати на екскурсію в Чорнобиль небезпечно, – еколог

Їхати на екскурсію в Чорнобиль небезпечно, – еколог
Навіть коротке перебування на Чорнобильській АЕС все ще не може вважатися цілком безпечним.

Про це заявив Українській службі Бі-бі-сі представник Національного екоцентру Дмитро Хмара, пишуть Комментарии.
На думку експерта та його колег, рішення української влади відкрити «зону» для туристів прийняте заради створення ілюзії благополуччя та без урахування всіх можливих наслідків.

19 січня голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха оголосив про новий маршрут, що включає в себе саму станцію, Чорнобиль і колишнє місто енергетиків Прип'ять.

Організатор турів – державне підприємство «Чорнобильінтерінфо» – розраховує, насамперед, на гостей футбольного чемпіонату «Євро-2012». Вартість поїздки становить 1040 гривень (130 доларів).

Тривалість перебування на станції і в її околицях становить усього три години. Позиції фахівців з цього питання різняться.

Старший науковий співробітник Національного наукового центру радіаційної медицини Елеонора Саркісова каже, що вплив малих доз іонізуючого випромінювання на організм недостатньо вивчений, але, в цілому вважає нетривалі поїздки безпечними, хоча й не радить брати в Чорнобиль дітей.

Дмитро Хмара налаштований більш обережно.

«Ніхто не може гарантувати, що яка-небудь порошинка в повітрі не виявиться крихітною частинкою плутонію, період напіврозпаду якого становить 200 тисяч років, – каже він. – Опинившись в тілі людини, вона може завдати непоправної шкоди здоров'ю».

Інша небезпека, за його словами, пов'язана з відсутністю детальних карт рівня радіації на ґрунті. Відхилившись від маршруту, туристи можуть ступити на «заражену пляму».

Екологи звинувачують владу у прагненні скоріше закрити обтяжливу проблему.

«Ось, мовляв, ми вже возимо туристів в «зону», значить, там безпечно, питання вирішуються. А насправді, за 25 років, що минули з часу катастрофи, зроблено мало», – констатує він.

Напередодні 25-річчя катастрофи, яке відзначали у квітні минулого року, експерти Greenpeace досліджували сільськогосподарські продукти, що вирощуються в Київській, Житомирській та Рівненській областях, і виявили, що рівень радіації в деяких з них перевищує норму.

Отже, вважають експерти, радіація продовжує розноситися з 30-кілометрової зони відчуження водою і вітром.

За оцінками екологів, необхідно побудувати додаткові сховища для заражених радіацією ґрунтів та уламків будівель, а також звести нове укриття, так званий конфайнмент, над самою станцією.

Під час відвідин комплексу з безпечного захоронення відходів «Вектор» в жовтні минулого року керівник Агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша повідомив, що друга черга об'єкту буде готова в 2013 році.

Що стосується конфайнменту, на його споруду з усіх джерел поки зібрано близько 550 мільйонів євро, що явно недостатньо.

Фахівці вважають, що для повного і остаточного демонтажу аварійної атомної станції і захоронення всіх відходів потрібно 80-100 років.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Їхати на екскурсію в Чорнобиль небезпечно, – еколог
21 січень, 2012, 15:34