У Луцькраді можуть «убити демократію», – депутат

У Луцькраді можуть «убити демократію», – депутат
Рішення міськради пропонують знімати з порядку денного лише за згоди автора проекту або більшістю від загального складу.

Зміни до регламенту 25 березня обговорювала постійна депутатська комісія з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Підкоректувати норми регламенту пропонує депутат Андрій Осіпов. Загалом він ініціює три зміни.

Перша стосується зменшення часу для виступу. Зокрема, пропонується зменшити допустимий час для доповідача з 20 до 10 хвилини, для співдоповідача з 10 до 5 хвилин і час для заключного слова – з 5 до 3 хвилин.

З такою ініціативою депутати погоджуються. Мовляв, це зекономить час сесійних слухань, а 10 хвилин цілком достатньо для доповіді про суть проектів рішень.

По-друге, Осіпов запропонував забирати картку депутата, якщо з’ясовується, що обранця на робочому місці немає, а його карта голосує. Тобто, якщо хтось з депутатів зауважить порушення норми особистого голосування, то голосування зупинять.

«Головуючий на пленарному засіданні встановлює присутність відповідного депутата у залі пленарних засідань ради, а у разі його відсутності доручає Секретарю ради вилучити картку такого депутата і проводить повторне голосування щодо питання (доповнення, пропозиції), яке ставилась на голосування останнім», - йдеться у проекті рішення.

Це на думку Осіпова дозволить боротися з «кнопкодавством», коли депутати голосують не особисто.

Третя пропозиція викликала найбільше дискусій серед членів комісії. Її суть полягає у тому, що проект рішення, який включений до порядку денного і внесений не пізніше як за 14 календарних днів до першого пленарного засідання сесії, може бути знятий з порядку денного лише за згоди його автора. Нині такі проекти можна зняти за наявності більшості від складу.

«Часто-густо, більшість від присутніх – це 12-13 голосів. А для ухвалення рішення по суті потрібно 26 голосів. І не зовсім справедливо, коли особа працювала над проектом рішення, внесла його, а потім його знімають на початку засідання», - розповів Осіпов.

«Я борюся за те, аби проекти рішення не знімалися тим чи іншим настоям у залі. Якщо особа працювала над проектом рішення, то вона заслуговує на те, аби проект рішення принаймні був обговорений і проголосований у залі», - додав автор проекту.

Депутат Сергій Григоренко зауважив, що такий проект «перекреслює право більшості». Тобто, якщо більшість не вважає за потрібне розглядати проект, то буде змушена його вислухати.

«Ми створюємо шлях до авторитарного режиму і убивства демократії. Якщо депутат, обраний громадянами, має право і зобов’язаний давати проекти рішення на сесію, то якщо у більшості – ситуативної, тимчасової чи вічної – до цього є заперечення, то вони ставлять на голосування і не голосують.

«Забирати у нього право не виносити навіть на обговорення – ми не повинні», - заперечив йому депутат Олександр Пиза.

Депутат Анатолій Пархом’юк, зі слів Андрія Осіпова, пропонує знімати проекти рішення за згодом більшості від загального складу, тобто 26-ти лепутатів.

Зрештою, проект рішення розглядатиме сесія Луцької міської ради 27 березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ці дискусії про повагу депутата до депутата взагалі неможливі серед вихованих людей. Очевидно, що з вихованням у Григоренка та інших депутатів є проблеми. Яке взагалі може бути питання про зняття проекту рішення з розгляду? Це має бути право автора проекту. Це логічно і зрозуміло.
Відповісти
Останні новини
У Луцькраді можуть «убити демократію», – депутат
25 березень, 2013, 13:44