Луцьке депо платить «Богдану» за вже «вбиті» маршрутки третину заробленого

Луцьке депо платить «Богдану» за вже «вбиті» маршрутки третину заробленого
Кілька тижнів тому Господарський суд Волинської області зобов’язав Луцьке підприємство електротранспорту перерахувати на користь ТОВ «Богдан-Лізинг» 1 мільйон 367 тисяч гривень.

З’ясувалося, що ці кошти є нарахованою пенею за прострочення виплат за автобуси, взяті у лізинг, ‒ пишуть Відомості.UA.

Нагадаємо, в кінці грудня 2007 року «Богдан-Лізинг» і ЛПЕ підписали договір фінансового лізингу на придбання останнім 41 автобуса для перевезення пасажирів на міських лініях. Вартість предмету лізингу на момент передачі автобусів у користування становила 11,7 мільйона гривень.

Як повідомив директор луцького депо Іван Грицанчук, на початок березня підприємству електротранспорту залишилося віддати «Богдану» 3 мільйони 433 тисячі гривень. Щодо нарахованої пені, то пан Грицанчук каже, що її ЛПЕ не виплачуватиме.

«Луцьким підприємством електротранспорту досягнуто домовленостей із «Богдан-Лізинг», що ми нічого платити не будемо: ні судових витрат, ні коштів, ‒ повідомив він. ‒ Для того я тут і сиджу, щоб домовлятись. Як саме ми домовились ‒ історія замовчує. Головне, що є результат. Ми реструктуризували ці виплати».

Та й виплачувати лізинг, як каже директор депо, немає ні бажання, ні можливостей.

«Бажання платити немає, ‒ каже Іван Грицанчук. ‒ Для підприємства це величезні кошти. Але договір так прописаний, що за умови несплати ‒ величезні штрафи, пеня. Кожен день прострочення платежів ‒ це додаткові витрати і судовий позов, як оцей. За січень сплачено за лізингом 319 тисяч 713 гривень, у лютому ‒ 305 тисяч 478 гривень. ЛПЕ не може в кінці місяця назбирати таку суму, враховуючи дефіцит у всьому, тому ми змушені відкладати щоденно. Наприклад, у лютому щодня нам треба було відкладати по 15 тисяч 211 гривень. А надходжень від усіх видів діяльності підприємство має в день орієнтовно 50 тисяч. Майже 30% віддаємо. Це велика сума. А треба зарплату видавати, купувати пальне, запчастини. Доводиться на всьому економити».

У результаті заборгованість із заробітної плати на 1 березня складала 860 тисяч гривень «чистими», а з урахуванням податків і соціальних внесків назбирується чимала сума ‒ близько півтора мільйона гривень.

«Підприємство електротранспорту з його боргами нікому не потрібне. Тролейбуси, автобуси, враховуючи їхній технічний стан, нікому не треба. Кому воно потрібне? Нас могли б «прихватизувати» хіба що за маршрути, які ми обслуговуємо, ‒ 15, 15а, 9а, бо 9-й, 31-й і 47-й у нас уже забрали», ‒ прокоментував Грицанчук припущення про спеціальне доведення підприємства до банкрутства.

Крім того, з’ясувалося, що добра частина придбаних п’ять років тому в «Богдана» автобусів простоює.

«Враховуючи технічний стан, частина простоює. За п’ять років їх «вбили». Щоб відновити, потрібно більше мільйона гривень. У всіх областях місто купує тролейбуси, автобуси та передає їх комунальному підприємству. Тільки в Луцьку навпаки. Реально нам ніхто не хоче допомогти. Неодноразово це питання порушували, та відповідь одна ‒ у бюджеті немає коштів. А чого не подумали про те, що у підприємства немає грошей, коли вішали на нього лізинг?» ‒ обурився керівник депо.

Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук називає лізинговий контракт кабальним і вважає, що тодішній владі його взагалі не треба було підписувати.

«Цей контракт є неефективним, я пропонував би його розірвати, ‒ розповів він. ‒ Щоб це зробити, треба вивчити всі юридичні моменти. Договір забирає кошти у ЛПЕ, які можна було б вкласти у розвиток депо. Підприємство завжди було проблемним, і це головний біль не лише Луцька, а й інших міст України. Держава через безкоштовний проїзд створює проблеми для цього комунального підприємства. Це повинна бути цільова дотація у вигляді субвенції кожному пільговику, така собі адресна допомога. У Любліні, приміром, населення становить 320 тисяч осіб, а правом безкоштовного проїзду користується всього десять пільговиків ‒ колишні мери та заслужені громадяни».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЛПЕ, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба поцікавитися, а чому половина автобусів вбито. Є посадові особи, які відповідають за технічний стан рухомого складу та його комлектність . Колись за розукомплектування транспортних засобів , що належалі державі чи громаді, притягували до кримінальної відповідальності. Казали, що ЛПЄ працює на самих прибуткових маршрутах, так чого не вистачае грошей на сплату лізінгу та ремонт автобусів? Бо крадуть. А влада цьому спонукає.
Відповісти
Кондуктори маршруту №15 збирають талони на підлозі автобуса і радо беруть їх з рук пасажирів, коли ті виходять. Половину виручки крадеться - це так, по скромних підрахунках (щоб не гнівити Бога). А якщо реально, то більше. Десь і конролери пропали, як собака в базарний день. Хоч вони вихідці з тих же злодіїв.
Відповісти
Велика подяка реформатору Шибі, який був ініціатором цієї ганебної угоди. А зараз волає із депутатської трибуни намагаючись показати, який він розумний. Завдяки йому ми й досі не можемо зробити місто гаРнішим із зробленого ним гаВнішого.
Відповісти
Останні новини
Луцьке депо платить «Богдану» за вже «вбиті» маршрутки третину заробленого
04 квітень, 2013, 14:03