Реформа «швидкої» в Україні провалюється, ‒ ЗМІ. ВІДЕО

Реформа «швидкої» в Україні провалюється, ‒ ЗМІ. ВІДЕО
Реформа «швидкої допомоги» в «екстрені бригади лікарів» зривається.

Від нового року на виклики українців лікарі мали б приїздити за 10 хвилин, укомплектовані медикаментами та ще й на новому транспорті, - пише ТСН.

Такою «швидка» нового покоління описана в законі «Про екстрену медичну допомогу», натомість у реальності: мізерна платня, УАЗики без пального, порожні аптечки, а віднедавна ще й кримінальна відповідальність. До МОЗу лише на початку року надійшло понад дві тисячі скарг.

У відомстві, де боронять українців від хвороб, тепер самі захищаються - і від лікарів, і від пацієнтів.

«Все знаємо. Знаємо, що не має ресурсу, знаємо про це. Але всі налаштовані на те, що це повинно бути, рух повинен піти», - запевняє керівник науково-практичного центру екстреної медичної допомоги МОЗ Володимир Юрченко.



Задуми чиновників не погані, однак, на думку експертів, формула «все й відразу» і заганяє реформу в глухий кут, а на додачу ще й створює правову колізію. Закон діє. Його, через низку причин, не виконують. Тож ображений пацієнт може подавати до суду.

«У нас були скарги такі, що у лікаря навіть не було тонометра для того, щоб виміряти тиск. Можна викликати іншу допомогу, тобто дзвонити в міліцію», - пропонує потерпілим президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

У міністерстві відповідають, що ситуація має бути зміненою, і наводять у приклад кілька регіонів, де реформу вдалося більш менш проштовхнути - Київ, Суми, Полтава. Кошти на новації для решти регіонів шукатимуть і в центральному, і в місцевих бюджетах.

«Будь-яка централізація на рівні екстрених служб – це ефективність часу, ефективність реагування і обов'язково контроль. А коли з'являється контроль – багато кому це не подобається», - зазначив керівник відділу медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайло Стрельников.

У селі Гніздичне на Тернопільщині також чекають на зміни. Не реформаторські, а хоча б бензинові. Адже пального, яке виділяють для місцевої амбулаторії, ледь вистачає, щоб об'їхати підпорядковані села. Усе, що далі, - вже коштом пацієнта.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тут на курорти на Мальдіви депам бракує, а ви про =швидкі=.Якби до них викликали =рядові скорі=............. А то в них- УРЯДОВІ. В нас =збирали= кошти на =швидку= так : денний заробіток ВСІХ працівників району, =добровільні= пожертви, купили і вручили від ПР.Та щоб ви подохли до приїзду =швидкої=.
Відповісти
А то хіба новина - вручення, перерізання стрічок, і т. д. від ПР? Грошики з бюджету на кришу ФАПу, садіка чи школи, а регіонали звітують: ура! ми зробили те і се! Ніби садік відкрили за свої членські внески! Вперед, регіонали! Декларації ваші говорять про те, що можете скинутись як не на "швидку", то на тонометри для лікарів точно.
Відповісти
Останні новини
Реформа «швидкої» в Україні провалюється, ‒ ЗМІ. ВІДЕО
12 квітень, 2013, 09:33