Сміття і Луцьк: невихованість чи брак смітників? ВІДЕО

Сміття і Луцьк: невихованість чи брак смітників? ВІДЕО
Минулого року на полігон у селі Брище Луцького району вивезли 628 тисяч метрів кубічних побутових відходів. Якщо порівняти цю цифру з показниками 2011-го (578 тисяч) і 2010-го (545 тисяч), то очевидно, що з кожним роком кількість сміття у місті збільшується.

Схоже, що більшає його не тільки у смітниках, а й під ногами у лучан. Чому люди смітять?

«Минулого року більше 500 кілограмів твердих побутових відходів припадало на одного мешканця Луцька», - зазначає радник міського голови з екологічних питань Борис Сорока.

Попри те, що у розпорядженні міста лише 25 сміттєвозів, а для забезпечення належного санітарного стану обласного центру необхідно оновити технічний парк та закупити євроконтейнери, проблем додає ще й низька екологічна культура та свідомість лучан, впевнений Сорока.

Мовляв, люди навіть не здогадуються, що скляна пляшка з-під пива, яку вони легковажно шпурнули на землю, розкладеться лише за мільйон років, металеві вироби – через сто років, синтетична шкіра – через 45 років, а один пакет, придбаний у супермаркеті, повністю зникне через 20 років.

«Нам треба поміняти їхню психологію, повернути людей лицем до проблеми екології, до проблем навколишнього середовища», - переконаний посадовець.

Борис Сорока запевняє: один з ефективних шляхів боротьби з таким сміттєвим без культур’ям – екологічне виховання дітей у дитсадочках.

«Ваню можна ще виховати, а Івана Івановича – складно», - пояснює еколог.

Мерія собі в актив боротьби зі сміттям записує санітарно-екологічні дні та загальноміські екологічні акції «Чистий двір, вулиця, місто - чиста Україна». Після весняних канікул у луцьких школах мають з'явитися контейнери для збору і утилізації батарейок.

* * *

А лучани й далі смітять.

Зазвичай людина, яка рефлекторно кидає обгортку від цигарок на землю, виправдовує свій вчинок тим, що поруч немає смітника. Однак, психолог Олена Семенюк запевняє, що звичка викидати сміття собі під ноги не залежить від кількості смітників. Фахівець розповіла, що під час подорожей відзначила, що у певних країнах люди більш схильні смітити, ніж в інших.

«У Албанії, наприклад, місцеві жителі дуже нарікали на сміття на вулиці, водночас без жодних проблем викидали обгортки від продуктів собі під ноги», - зазначила психолог.

За словами Олени Семенюк, сміття до смітників не доносять ті люди, які до цього просто звикли – такий приклад вони бачили з раннього дитинства, або такі звички мали їхні друзі зі школи чи двору.

«Вони можуть мати низьке відчуття відповідальності та неповагу до спільної власності та роботи оточуючих людей. Адже викинувши сміття на вулиці, людина не лише забруднює її, але й додає роботи прибиральникам. А це, в свою чергу, може означати бажання трохи покерувати навколишніми», - пояснила вона.

* * *

Одне з чи не найбільш засмічених місць у Луцьку – це стадіон «Авангард». Зазвичай під час проведення матчів об’єкт та прилегла до нього територія перетворюється на справжнє сміттєзвалище. А жінки літнього віку, що розташовується перед входом на стадіон та продають соняшникове насіння, як ніхто сприяють цьому.

ВолиньPost поцікавився у прес-аташе ФК «Волинь» Юрія Конкевича, як працівникам стадіону вдається подолати «сміттєву атаку» вболівальників і скільки часу на це потрібно витратити.

«Все залежить від глядацької аудиторії, але менше одного робочого дня на таку справу не витрачається. Приблизно 20 осіб прибирають «Авангард». Якщо на матчі був аншлаг або щось біля того, то прибирання затягнеться і на 2 дні», - пояснив прес-секретар.

На думку Юрія Конкевича, відвідувачі «Авангарду» смітять через «елементарний дефіцит виховання».

«Це так само, як люди ідуть по вулиці і кидають лушпиння, недопалки чи пляшки під ноги. Ну і ще спрацьовує такий ефект: я прийшов на стадіон, купив квитка і за мною тут приберуть - море по коліна», - каже він.

Також він пояснив, що слідкувати за викиданням сміття у призначене для цього місце повинні стюарди. Крім того, інформація стосовно відповідної заборони знаходиться на стендах та на квитках глядачів. Однак, прес-аташе зазначив, що прослідкувати за кожним вболівальником неможливо, мовляв «міліціянта» до кожного не приставиш.

«З досвіду знаю, що на новеньких аренах чисто не через те, що прибирають, а через те, що не смітять. Не піднімається, вочевидь, рука на «Донбас» чи «Львіваренах», на «Олімпійському» чи на «Металісті» в Харкові. Хоч насіння і там лузають, але в пакетики... Якби були технічні засоби - у прямому ефірі на табло стадіону виводив вряди годи тих, хто плює під ноги і лузає насіння», - резюмував прес-секретар «Волині».

* * *

Журналісти «ВолиньPost» поцікавилися у перехожих чому, на їхню думку, люди смітять собі під ноги і майже усі опитані відповіли, що причиною усьому – брак виховання та культури.



Нагадаємо, що завтра, 26 квітня, у межах акції «Зробимо Україну чистою» відбудеться масове прибирання Луцька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де поділися урни для сміття?
Ще в центрі куди не йшло(хоча біля ЦУМу 1 контейнер стоїть), а дала по пр.Волі..., особливо на Лесі УКраїнки - немає
Відповісти
Молодці, хороша акція... вже ЖЕКи поприбирали в парках, майже скрізь побілили дерева, позграбували осіннє листя на купи... А ви відберіть їхню славу, пропіартеся та походіть "поприбирайте " чисті території!!!
Ви ще б у червні цю акцію провели!
А от якщо ви по всьому місту встановите урни!!! Кожен житель чи гість Луцька вам подякує.
Відповісти
Коли в центрі міста смітники більш-менш приведені до порядку, то на окраїнах кошмар. Вітер розносить сміття по прилеглих вулицях. Вийдеш, подивишся і прибирати перехочеться. Мама караул!
Відповісти
Останні новини
Сміття і Луцьк: невихованість чи брак смітників? ВІДЕО
25 квітень, 2013, 17:14