На Волині – хмари комарів та мошка-вбивця

На Волині – хмари комарів та мошка-вбивця
На Волині внаслідок надто вологої зими та різкого потепління - у рази більше мошки та комарів, аніж у попередніх роках.

Помітити нетипового велику кількість комах можна навіть у місті. Ті ж, хто вже встиг побувати у лісі або біля водойм, навряд чи залишився без укусів.

У приймальні Луцької міської клінічної лікарні кажуть, що цьогоріч з скаргами на укуси комарів та мошок зверталися неодноразово. Адже часом укуси можуть викликати алергічну реакцію, припухлість.

«Поїхали на вихідних до лісу на пікнік. Від укусів настільки опухли ноги, що думали звертатися до лікарні», - розповідає лучанка Лілія.

Заступник начальника головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Сергій Войтюк пояснює, що велику кількість комах зумовила надміру волога зима та різке потепління.

МОШКИ-УБИВЦІ

«У цьому році падежу і масової загибелі тварин від мошки не було. Але власники тварин зверталися до ветеринарних служб у багатьох районах. Тварини після допомоги видужували. Але якщо укуси масові, то тварини можуть загинути», - каже Войтюк.

Мошка
Мошка


Спеціаліст пояснює, що у слині мошок (гнусу) є токсини, які небезпечні у великій кількості для тварини. Худоба до укусів спочатку не дуже чутлива. Приблизно за півгодини після ураження вона стає збудженою, а потім в’ялою. Зрештою може наступити смерть.

Тварини можуть гинути не лише від токсичних укусів, а й через удушення. Якщо корова чи кінь, які пасуться на пасовищі, потраплять під атаку рою мошки, то достатньо 20-30 хвилин, аби вони задихнулися.

«Як правило мошки літають великими роями, коли відбувається масовий виліт. Велика темна хмара. Вони уражають очі, вуха, дихальні шляхи. Комашки дрібні і тварини їх вдихують легенями. Тварина гине від удушення», - каже Войтюк.

Випадки масового падежу худоби через мошку на Волині Войтюк пригадує більш як десятиріччя тому. У цьому ж році станом на 16 травня ветслужба таких нападів не зафіксувала.

Втім повідомлення про ураження надходили з Ратнівського, Маневицького, Старовижівського, Камінь-Каширського та інших районів.

У людей же ж на місці укусів мошки з’являється набряк, печіння та свербіж. Такі відчуття тривають кілька днів.

ЯК УБЕРЕГТИСЯ І УБЕРЕГТИ?

Масовий виліт мошки очікується наприкінці травня. В подальшому мошка буде вилітати ще у червні та серпні, втім це буде не настільки масово.

Ветеринари радять не випасати худобу з 7 до 10 години ранку, а також після 17:00. Тоді активність комах найбільша.

У хмарну та дощову погоду комахи небезпечні протягом дня. Тому худобу радять або не випасати, або обробляти її спеціальними засобами, наприклад репелентами, або ж розведеним у воді препаратом «Бутокс».

Наслідки від укусу мошки на третій день
Наслідки від укусу мошки на третій день


Аби визначити райони де очікується наймасовіший виліт мошки, ветеринари обстежують біжучі водойми на наявність личинок.
«Ми продивляємося водойми, де є личинки, де вони можуть бути. Намагаємося у цих місцях понизити рівень води, аби вони гинули на сонці», - каже Войтюк.

Зазвичай мова йде про поліські північні райони. Спеціаліст
пояснює, що зазвичай ці комахи живляться нектаром чи соками рослин, втім для запліднення та розвитку яєць їм потрібна саме кров.

ЛІТО БУДЕ КУСЮЧЕ

Комарі ж активними і у такій кількості будуть усе літо до холодів, кажуть ветеринари. Тваринам вони не такі шкідливі, як мошки, втім можуть переносити інфекції та віруси. Комахи небезпечні і для людей.

Комарі
Комарі


Спеціалісти радять оберігати шкіру спеціальними засобами, кремами, лосьйонами, не використовувати пахучі дезодоранти чи парфуми, йдучи у ліс. По можливості уникати відвідин водойм у кінці травня та захищатися одягом.

Не варто забувати і про наявність кліщів у лісах. Хоча їхня кількість не збільшилася через вологу у 2013 року. Комахи-кровопивці можуть бути у полях чи навіть парках. Вони ховаються у траві чи кущах.

Кліщ
Кліщ


«Наша місцевість більш-менш благополучна. А от у Ратнівському районі енцефаліт є. Тому треба і обдивитися себе і випрати одежу у гарячій воді», - каже Войтюк.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Температура + 40 і мікс комарів, кліщів та мошки! Волинь, як тебе не любити?
Відповісти
...комах стає більше, а птахів все менше. Луцькі ж "добродійні" чинуші особливо завзяті у боротьбі з деревами і гніздів"ями пташок - "Пташиний гай" у парку був знищений, дерева біля р.Сапалаївки викорчувані, а ті що лишаються варварськи обтесуються "під стовпа". Можливо ті чиновники-древоруби будуть самі комашню виловлювати і харчуватись нею??
Відповісти
знищення дерев в місті бездумне і безбожне! бідні птахи!
Відповісти
Це все москалі !!! Рука Москви !!!
Відповісти
Колись в парку були дерева,які "випивали" до 10 тонн води.
Недарма ж наші бабусі садили тут дерева та кущі!
Тепер скажуть в ОДА чи міськраді, що парк - велике задоволення і продадуть землі під забудову. Мовляв, хай інші собі парять голову: що робити з цим далі...
До цього все йдеться...

Відповісти
Останні новини
На Волині – хмари комарів та мошка-вбивця
18 травень, 2013, 14:29