Українські майстрині клаптикового шиття вразили журі на фестивалі в США. ФОТО

Українські майстрині клаптикового шиття вразили журі на фестивалі в США. ФОТО
Роботи представників Асоціації майстрів клаптикового шиття України вперше експонуються на міжнародному фестивалі печворку в Х’юстоні (США).

Про це Укрінформу повідомила прессекретар асоціації Таїса Паращук.

За її словами, майстрині з України презентують на 45-му ювілейному фестивалі в Х’юстоні чотири свої роботи: дві роботи Наталії Лашко, й ще по одній - Наталії Сафонової та Мірі Цой.

"Майстрині ще раз заявили світові про Україну та піднесли український печворк на якісно новий рівень розвитку та світового визнання", - зазначила Паращук.

Прессекретар асоціації також наголосила, що Лашко (майстриня з Кам’янець-Подільського) - одна із шести людей в світі, яка володіє технікою вишивки соломою. Цю техніку майстриня застосовує в клаптиковому шитті для створення унікальних портретних картин і клаптикових композицій. Саме її квілт "…Шла до нього, наче місячна царівна" номінований на найвищу нагороду фестивалю, за перемогу в якому змагалися сім тисяч робіт майстрів зі всього світу.


"Наталія Лашко, як переможець у своїй категорії, отримає можливість експонуватися в провідних музеях декоративно-прикладного мистецтва США та представляти свої роботи на профільних фестивалях і виставках протягом 2020 року. А також інформацію про майстриню, її роботу та Україну буде надруковано у всіх профільних виданнях Америки", - додала Паращук.

За її словами, паралельно в Києві на території Національного Києво-печерського історико-культурного заповідника триває виставка "Осінь в стилі печворк".



"У рамках проєкту презентовано 98 артоб’єктів у вигляді квілтів та клаптикових виробів низки майстринь печворку України, які вже отримали визнання на міжнародних виставках у США та в країнах Європи – Наталії Лашко, Тетяни Богачук, Ганни Бовсуновської, Наталії Сафонової та Тетяни Левченко. Також уперше на фестивалі печворку в Україні експонувалася колекція авторських квілтів відомої американської майстрині Ронди Денней, виконаних у техніці пігментного фарбування тканин та художнього квілтингу", - повідомила Паращук.


Вона підкреслила, що центральний експонат виставки – квілт Наталії Лашко "І постане Архангел Михаїл, той, що стоїть за синів народу твого …" - виконаний в унікальній авторській техніці, аналогів якої немає у світі. Був пошитий повністю вручну в рамках проєкту "Військово-польовий арт" й особливий тим, що матеріалом для цього квілта послугувала військова амуніція бійців АТО, які повернулися з війни додому. Також вся композиція закріплена на використаних знаряддях РПГ.

Виставка проходить у Великій лаврській дзвіниці (2-й поверх) з 10-ї до 17-ї години. Вона триватиме до 31 жовтня 2019 року.

Фестиваль печворку в Х’юстоні - це подія світового масштабу, під час проведення заходу експонується більше тисячі робіт декоративно-прикладного мистецтва, й на цю подію приїздять понад 100 тисяч відвідувачів щороку з усіх куточків світу. Конкурсні програми фестивалю мають призовий фонд у розмірі 97 750 доларів і розподіляються між переможцями восьми категорій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Фестивалі - це дуже круто. А ще краще, що наша культура та наші митці популярні за кордоном! Напевно, в кожному куточку світу є що подивитися, отримати задоволення і спогади на все життя. Я дуже мрію багато відвідати - це ж дуже-дуже круто! В цьому році ми готуємося всією сім'єю зустріти Новий рік в США, там судячи з новин щороку відбувається щось круте. Поки є можливість, потрібно їхати, дивитися. Ми самі з області, але проходили медогляд для візи в США в Києві в приватній клініці https://medikom.ua/medicinskij-osmotr-dlya-vizy-v-ssha/. Приїхали рано, так нам дозволили в клініці почекати час нашого прийому. А як прийшов час, лікарі нас вже чекали. Швидко пройшли обстеження, отримали довідки та з усіма документами відвезли їх в посольство. Невдовзі прошли й співбесіду, днями чекаємо отримання віз. Уже в повному передчутті свят!
Відповісти
Останні новини
Українські майстрині клаптикового шиття вразили журі на фестивалі в США. ФОТО
30 жовтень, 2019, 01:34