Що таке зелений тариф на електроенергію?*

Що таке зелений тариф на електроенергію?*
При всіх своїх перевагах альтернативні джерела енергії поки коштують дорожче викопного палива й повільно поширюються через технологічні складнощі виробництва. Щоб стимулювати перехід з традиційної енергії на поновлювану багато держав, включно з Україною вводять додаткові стимули для приватних домовласників та комерційних компаній. Одним з таких стимулів є «Зелений тариф». Що це таке і чи реально заробити?

Що таке зелений тариф на електроенергію?

«Зелений тариф» — це загальноєвропейська практика стимулювання використання альтернативних джерел енергії за рахунок покупки державою виробленої на них електроенергії за вищими тарифами, ніж ринкові. В Україні діє зелений тариф для фізичних осіб та комерційних підприємств з диференціацією ставок залежно від джерела енергії та його потужності.

На практиці це діє таким чином:

1. Компанія або домовласник встановлює СЕС (або вітряки) для вироблення енергії з можливістю підключення до мережі;
2. Обленерго підключає двосторонній лічильник для передачі електроенергії;
3. Підприємство / домогосподарство покриває за рахунок СЕС власні енергопотреби;
4. Надлишки передаються в мережу і відразу «автоматично» викуповуються державою за встановленим тарифом.

Така модель показала свою ефективність у багатьох країнах Європи, адже не тільки стимулює установку сонячних і вітряних електростанцій, але фактично «змушує» підприємства і домогосподарства переходити на чисту енергію. Фактично це дозволяє знизити споживання з централізованої мережі і відповідно зменшити викиди на ТЕС і АЕС, які власне і забезпечують цю централізовану мережу.

Щоб фіз- і юр. особи могли окупити дороге устаткування держава не просто купує «чисту» енергію за підвищеними тарифами, але купує відразу весь вироблений обсяг і не встановлює технічних вимог по потужності, напрузі мережі та безперебійності постачання (за деякими винятками).

Нагадаємо, щоб підключити «Зелений тариф» продаж електроенергії повинна проводиться через двосторонній лічильник, для підключення до якого потрібен мережевий або гібридний інвертор. Тому сонячні електростанції під зелений тариф за пристроєм відрізняються від СЕС для автономного або резервного використання.



Чому це вигідно?

За рахунок більш високих, порівняно із середньоринковими, тарифів на покупку електроенергії багато власників навіть домашніх СЕС сприймають зелений тариф, як бізнес з відносно високою й стабільною прибутковістю. Фізособи перетворюють приватні електростанції в свого роду підприємство з кількох причин:

• В Україні на «Зелений тариф» ставки одні з найвищих в Європі;
• Проста процедура підключення без регістрафіі юрособи або ФОП;
• Можливість знизити витрати на утримання будинку;
• Довговічність та невибагливість в обслуговуванні самого обладнання;
• Придатний для використання сонячної енергії клімат. Високий ККД демонструють не тільки Херсонські СЕС але сонячні електростанції в Дніпрі й навіть в Чернігові;
• Покупець може за кілька років «відбити» вартість СЕС, тобто фактично держава оплатить йому установку електростанції, яку він потім буде використовувати в своїх цілях (в т.ч. і для подальшого заробітку).



Багато в чому прибутковість тарифу забезпечується прив'язкою до євро, а не до долара, тому власник СЕС може бути впевнений, що буде в плюсі незалежно від інфляції та коливання курсу валют. Більш того, в законодавстві встановлено, до якого терміну можна буде отримати виплати і як вони будуть змінюватися з кожним роком. В Україні на даний момент діють наступні тарифні ставки:

Тобто сьогодні домашні СЕС продають надлишки енергії по 0,181 євро за кВт або по 4,81 грн згідно з офіційним курсом НБУ на момент написання статті. Фактично тариф навіть вище, тому що перерахунок проводиться щоквартально і на момент фіксації ставок курс був більш вигідним:



Витяг з постанови НКРЕКП від 24.09.2019

Це більш ніж в 2 рази вище в порівнянні з ринковою вартістю 1 кВт енергії — 1,96 грн при споживанні понад 100 кВт.

Ці тарифи наочно демонструють яку прибутковість дають приватні та комерційні проекти з установки СЕС і ВЕС. І варто зазначити, що стимул працює — починаючи з 2017, частка «чистої» енергії на ринку зростає в математичній прогресії. Тільки в першому півріччі 2019 було підключено 1600 мВт виробництва на альтернативних джерелах, що вдвічі більше, ніж за весь 2018 і майже в 6 разів більше, ніж в 2017.

Правда додамо, що на зелений тариф термін дії, зазначений в таблиці вище залишиться актуальним тільки для приватних осіб. Для комерційних електростанцій він також буде діяти, але його ставка буде коригуватися з урахуванням результатів «зелених аукціонів», які почнуть проводити з 2020-го.



Закон про Зелений тариф

На законодавчому рівні «Зелений тариф» сьогодні регулюється Законом України «Про альтернативні джерела енергії», який закріплює, як технічні вимоги до джерел альтернативної енергії, так і тарифні ставки. У 2019 році цей нормативний акт кілька разів переглядався Верховною Радою:

• 25 травня президентом П. Порошенко був підписаний законопроект про внесення змін, які дозволяли фізособам отримувати дохід тільки від панелей, розміщених на фасадах і дахах капітальних будівель. Тобто фактично заборонив можливість застосування наземних домашніх СЕС для роботи за зеленим тарифом;
• 6 серпня президент В. Зеленський також підписав закон, який скасував вимоги, внесені попередньою редакцією і дозволив домовласникам знову отримувати дохід з наземних СЕС.

У липні законодавство доповнилося Законом України «Про ринок електроенергії», згідно з яким з 2020-го комерційні альтернативні електростанції зобов'язані брати участь в енергетичних аукціонах, за підсумками яких і буде встановлюватися ставка на покупку електроенергії державою. Відзначимо, що фізособам боятися нема чого, тому що на домашні СЕС ця вимога не поширюється і у них електроенергію продовжуватимуть купувати за встановленими законом ставками.



Оформлення зеленого тарифу

Не всі домовласники розуміють хто надає «Зелений тариф», з чого почати процедуру підключення та куди нараховуються кошти за продану електроенергію. Підключення «Зеленого тарифу» для домашніх СЕС фізичних осіб проходить в спрощеному порядку. Власнику досить:

• Встановити СЕС;
• Заповнити стандартну форму-заяву в Обленерго для підключення зеленого тарифу;
• Узгодити схему підключення СЕС (розробляється самостійно або надається компанією-підрядником);
• Оплатити послуги з підключення працівниками РЕС двонаправленого лічильника для можливості передачі енергії в мережу;
• Підписати договір після огляду електростанції інспектором з Обленерго.

Додатково також буде потрібно відкрити банківський рахунок для отримання оплати за реалізовану електроенергію. Обленерго не виставляє вимог стосовно банку, тому вибрати установа можна самостійно. Також нагадаємо, що Обленерго буде виконувати функції податкового агента, тобто вираховувати з отриманого прибутку податки, тому на рахунок ви отримаєте вже «чистий» дохід.

Щоб працювати за «Зеленим тарифом» домашня СЕС повинна відповідати наступним технічним вимогам:

• Наявність гібридного або мережевого контролера;
• Сукупна потужність не більше 50 кВт;
• Сукупна потужність не більше, ніж потужність виділеної для дому лінії.

Потужність станції при цьому визначається за технічним паспортом інвертора.

Для юросіб діє більш складна процедура підключення тому для запуску комерційної станції будуть потрібні послуги юриста в т.ч. для отримання державної ліцензії.



Стаття підготовлена командою "altshop.in.ua"

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ми вже давно встановили сес і отримуємо компенсацію у 0.18 євро! Наступного року виплата буде меньша, але все одно це того варте.
Відповісти
статья интересна. даже сохранила себе
Відповісти
Очень интересно было прочесть вашу статью. Большое спасибо)
Відповісти
Я навіть не знала, що для роботи за зеленим таріфом потрібна інша модель СЕС. Коли буду встановлювати, я це врахую
Відповісти
А скільки коштують "послуги з підключення працівниками РЕС двонаправленого лічильника для можливості передачі енергії в мережу"?
Відповісти