Домашня мережа Wi-Fi. Покрокова інструкція по вибору роутера*

Домашня мережа Wi-Fi. Покрокова інструкція по вибору роутера*
Маршрутизатор — це пристрій, який зазвичай присутній скрізь, де існує можливість підключитися до мережі Інтернет. Використовуючи роутер, різні пристрої отримують дротовий або бездротовий доступ до Інтернету, який забезпечує провайдер. З розвитком технологій кількість пристроїв, що підтримують бездротову мережу, збільшується. Раніше ми використовували тільки настільний комп'ютер, а тепер ноутбук, смартфон, консоль, телевізор, принтер або цифрова камера мають таку ж можливість. Тому для вільного доступу до інтернету без роутера не обійтися.

Типи маршрутизаторів і інтерфейс підключення

Для початку потрібно вибрати вид роутера — провідний або бездротовий. Для стаціонарних пристроїв підійде перший, для портативних гаджетів — бездротовий (Wi-Fi), також на ринку багато комбінованих моделей.

Тип інтерфейсу роутера безпосередньо залежить від того, яким чином інтернет доставляється в квартиру або офіс:

• ADSL і VDSL — морально застарілий тип. Використовується, якщо з'єднання здійснюється за допомогою телефонного кабелю.
• Ethernet вхід — підходить для кабельних або оптоволоконних мереж.
Якщо ж хочете забезпечити себе резервним каналом зв'язку на випадок проблем у провайдера, зверніть увагу на маршрутизатори з підтримкою інтернет-з'єднання через стільникові технології 3G і 4G LTE.
Основні параметри роутера
• Радіус дії і потужність сигналу — від цих параметрів залежить, чи вдасться всім пристроям підключитися до Інтернету. Ми зазвичай очікуємо, що зв'язок буде доступна в кожній кімнаті, а не лише в декількох метрах. Однак на практиці зустрічаються деякі проблеми, тому що сигнал може знижуватися, долаючи такі перешкоди, як стіни і бетонні перекриття. Сила сигналу залежить від антени і вбудованого підсилювача. Як оцінити їх ефективність? Потужність вимірюється в децибелах, чим більше показник тим краще і стабільніше сигнал роутера.
• Робоча частота — маршрутизатори працюють на двох доступних частотах: 2,4 ГГц або 5 ГГц. Перша частота має більший діапазон, друга має слабкий діапазон, але забезпечує більш високу швидкість. Ми змушені вибирати між цими двома варіантами? Не обов'язково. Є маршрутизатори, які підтримують обидві частоти, що вигідно, тому що ми можемо перемикатися між ними в разі проблем з якістю сигналу. Частота залежить від стандарту Wi-Fi. Найбільш актуальні на сьогоднішній день версії 802.11 n, 802.11 ac і 802.11 ax.
• Швидкість — швидкість інтернету, зазначена в договорі з оператором, зовсім не та швидкість, яку ми отримаємо за фактом, тому що багато залежить від роутера. Якщо пропускна здатність мережі для обраного маршрутизатора нижча за максимальне значення, надане оператором, ми отримаємо тільки швидкість, яку може запропонувати обладнання. Швидкість залежить від уже зазначеного стандарту Wi-Fi, а також інтерфейсу кабельного підключення, Fast Ethernet (швидкість даних до 100 Мбіт/с) або Gigabit Ethernet (до 1 Гбіт).
• Додаткові функції: порти USB, функція "батьківський контроль", просунуті налаштування конфіденційності тощо
При виборі відповідного обладнання вам необхідно враховувати ваші потреби, тобто кількість пристроїв, які будуть підключатися до Інтернету, площу квартири і розташування маршрутизатора, якість вашого з'єднання і індивідуальні вимоги. Наприклад, користувачам, що люблять онлайн-ігри, необхідне швидке і стабільне з'єднання, а в разі простого інтернет-серфінгу це буде вже не так важливо, і підійде найпростіша модель.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Домашня мережа Wi-Fi. Покрокова інструкція по вибору роутера*
27 грудень, 2019, 21:33