Хто й чому назвав борщ борщем?*

Хто й чому назвав борщ борщем?*
Дискусії про те, хто є автором-винахідником борщу, тривають уже не один десяток років. В українців він вважається національною стравою, але такої ж думки про себе і литовці, і росіяни, і поляки, і румуни. Проте кожен народ має свої особливості і нюанси приготування страви. Чіткі канони відсутні. Це може бути класичний борщ без обсмажування, як пропонує в рецепті знаменитий шеф-кухар Сергій Джуренко. Або з додаванням копченої груші, чорносливу, квашених яблук, маринованих слив і навіть у вигляді борщбургера, як можна знайти у деяких тематичних закладах громадського харчування. Як кажуть, скільки кухарів - стільки й рецептів цієї прадавньої української страви. Звідки ж пішла назва та сам рецепт? Давайте розбиратися!

Походження назви

Частина лінгвістів вважає, що слово "борщ" походить від назви рослини борщівник. Вона була традиційним компонентом головних селянських страв. У Польщі виник у 18 столітті "борщак", нині також там готують джурек. В Україні страва відома із 14 століття. З точки зору лінгвістики слово “борщ” складається із двох частин. Перша споріднена словами “бур”, “бор”, “бер” - від бурого кольору, і значить червоний. Наприклад, ведмідь називається "bear” на німецькій, англійській мовах, або “бурий" саме за свою кровожерливість. Гай, де ростуть сосни зі своєю червоною корою, назвали “сосновим бором”. Слово "барва" теж означає "червоний".

Ще один варіант назви - від основного компоненту - буряка, який окультурили саме давні слов’яни, називаючи його на давньогрецькій “бета”, по другій літері алфавіту. У ті старі часи червоний колір іменували бурим. Тому буряк отримав таку назву.

Щодо другої частини назви улюбленої страви більшості українців, то оту “щ” пов’язують зі старовинним родичем борщу - щами. Це суп із капусти, варений на м'ясному бульйоні. Майже борщ, але без буряка. Від з'єднання “бур” зі “щі” і виходить “борщ”, тобто бурякові щі.

Різновиди борщу

Борщ був і залишається важливою стравою в культурах південних народів. Ця ситна їжа давала добру силу у важких сільських роботах. У старовинні кулінарні рецепти борщу включені кисла капуста, грудинка, старе сало і буряк. І ще один нюанс: давній борщ мало був схожим на юшку, його готували таким густим, щоб ложка в ньому стояла. У сучасній українській кулінарії співіснують три види традиційного борщу - червоний, зелений (щавелевий, весняний) та холодний (літній). Відрізняються рецепти й у різних регіонах, тому відомі назви: київський, полтавський, чернігівський, львівський, галицький, волинський тощо. Але український борщ неодмінно подається зі сметаною, пампушками та салом.

Крім звичних нам традиційних рецептів можна зустріти й більш екзотичні, приміром, зі свіжою рибою, оселедцем, морепродуктами, грибами або полуницею чи вишнями. Тож варто поекспериментувати і знайти свій рецепт. Смачного!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: борщ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.