Як фрілансеру підготуватися до відпустки?*

Як фрілансеру підготуватися до відпустки?*
Одна з особливостей фрілансинга полягає у тому, що ви – єдина людина, яка керує вашим бізнесом. Це означає, що від роботи відірватися складно, потрібно постійно бути на зв’язку з замовниками, а працювати доводиться навіть на відпочинку. Чи ні? Насправді фріланс не повинен бути перешкодою для повноцінного відпочинку. Ви можете влаштувати чудову відпустку, не поставивши під удар відносини з замовниками. Як це зробити? Ми дамо кілька корисних порад.

Попередьте клієнтів

Замовники розуміють, що час від часу вам потрібно відпочивати. Просто попередьте їх про це заздалегідь, і все буде гаразд. Бажано повідомити про свої плани щонайменше за місяць до початку відпустки. За тиждень до від’їзду відправте нагадування.
Аби компенсувати простій, можете активніше попрацювати перед відпусткою, або ж домовитися надолужити згаяне після відпочинку.

Закінчіть роботу

Поясніть замовникам, що завдання ви зможете виконати або до певної дати, або вже після повернення. Будьте чесні з термінами. Якщо бачите, що не впораєтеся до початку відпустки, чесно попередьте про це.
Лишати «хвости» в жодному разі не можна. Те, що ви мали зробити до відпустки, повинне бути зроблене.

Якщо є така можливість, постарайтеся допомогти замовникам. Наприклад, контент-менеджер може підготувати пакет статей заздалегідь та налаштувати автоматичну публікацію матеріалів на сайті. Якщо ви консультуєте покупців телефоном, налаштуйте автовідповідач тощо.

Підготуйтеся до непередбачуваних обставин


У деяких замовників можуть з’явитися термінові завдання, які дуже потрібно виконати. Вони можуть знати, що ви у відпустці, але все одно попросять про допомогу. Заздалегідь вирішить, що робити в такій ситуації. Відмова може погіршити стосунки з клієнтом. Але й зіпсувати відпустку не годиться. Оптимальний варіант – домовитися з іншим спеціалістом про заміну. Або ж погодьтеся попрацювати, однак по особливому тарифу. Це покаже, що ви цінуєте свій час, але готові піти назустріч замовнику.

Правильно вибирайте час

Піти у відпустку тоді, коли клієнтові конче необхідна ваша присутність на робочому місці – не найкраще рішення. Постарайтеся знайти компроміс і відпочити тоді, коли у діловій активності спостерігається затишшя. На великі свята (такі як Різдво) більшість замовників і самі йдуть у відпустку. Скористайтеся цим, щоб влаштувати невеликі канікули.

Через один-два тижні світ не перевернеться, а клієнти (принаймні ті, які здатні рахуватися з вашими потребами) нікуди не зникнуть. Тож не бійтеся час від часу робити перерву. Інакше ризикуєте просто «перегоріти» на роботі, а від цього краще не буде нікому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: фріланс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.