Що чекає МФО після карантину в Україні?*

Карантин – це складний період для всіх, в тому числі й мікрофінансових організацій. У період карантину деякі компанії тимчасово зупинили видачу онлайн кредитів. Ті, хто продовжив свою діяльність, сьогодні думають, як вирішити проблему з великим обсягом прострочених кредитів.

На думку фахівців сервісу FoxyCredit, для повного відновлення фінансової стабільності МФО може знадобитися до двох років. Під час карантину попит на онлайн позики знизився, і це призвело до закриття багатьох офісів кредитних організацій.

Фінансова криза, викликана пандемією коронавірусу, стала головною причиною зростання прострочених позик. Так, в банках частка проблемних кредитів становить приблизно 10%, а в МФО – 50%. Найбільше постраждали ті кредитори, які схвалюють більшість заявок. У них частка прострочених позик на момент пом'якшення карантинних заходів склала близько 70%.

Законопроект від 16.06.2020 року забороняє банкам та іншим кредиторам штрафувати боржників. Закон діє під час карантину і ще 30 днів після його закінчення. Але його дія не поширюється на споживчі та іпотечні кредити, які оформлені фізичними особами.

З одного боку, цей закон спростив життя позичальникам, але з іншого – створило додаткові проблеми для мікрофінансових організацій. Як стверджують аналітики сервісу FoxyCredit в Україні, багато позичальників сприйняли цей закон, як повне звільнення від сплати нарахованих відсотків за кредитами.

Поступово ситуація стабілізується, про це свідчить статистика сайту, на якому зібрані перевірені українські МФО. Кількість відвідувачів збільшилася на 14%, а ті, хто оформив кредит – на 10%. Багато кредитних організацій відновили видачу вигідних позик під 0,01% для нових клієнтів.

Якщо під час карантину їх кількість зменшилася з 23 до 6, то на початок червня їх стало 18. За прогнозами експертів, в найближчому майбутньому їх число повернеться до колишнього значення.

Перспективи розвитку ринку споживчого кредитування онлайн



У зв'язку зі зниженням облікової ставки Національним Банком до рекордного історичного значення (6%) прогнозується зростання попиту на онлайн кредити. Зменшення облікової ставки також повинно сприяти зниженню процентної ставки по позиках у банках та небанківських кредитних організаціях.

Згідно з даними, які надає Interfax, у мікрофінансових організацій є кілька шляхів відновлення, а саме:

- більш ретельна перевірка платоспроможності потенційних позичальників;
- підвищення ставки для компенсації проблемних позик;
- розширення кредитного портфеля завдяки зменшенню ставки за позиками;
- заохочення клієнтів, у яких немає прострочень по кредитах.

Законопроект про заборону нарахування штрафів за кредитами на час карантину не передбачає повне списання заборгованості. При цьому його дія не поширюється на іпотечні та споживчі кредити, які надані фізичним особам. Тому перед подачею заявки необхідно реально оцінити свої сили, зважити всі за і проти, щоб не зіпсувати кредитну історію.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.