Металевий чи композитний носок: яке спецвзуття вибрати?*

Металевий чи композитний носок: яке спецвзуття вибрати?*
Протягом багатьох років захисне взуття зі сталевим носком вважалося єдиним ефективним рішенням для робітників, що працюють в небезпечних середовищах. Особливо це важливо для робіт, які пов’язані з ймовірністю падіння важких предметів на ногу. Сьогодні металеві вставки продовжують активно використовуватися, однак альтернативу їм становлять композитні матеріали. АНВІ ГРУП пропоную широкий асортимент робочого взуття як з металевими, так і з полімерними вставками – https://anvigroup.ua/ua/spetsodyag/. Кожен варіант має певні переваги для тих чи інших умов праці.

Сталевий носок

Переваги:

• Високий рівень захисту від проколів, падінь важких предметів, наїздів транспортних засобів. При сильних навантаженнях метал прогинається, а не розтріскується.
• Гарне співвідношення ціни та якості. Завдяки доступним матеріалам та простій технології виготовлення металеві вставки є досить дешевими. Це дозволяє знижувати ціни на спеціальне взуття та робити його більш доступним для споживача.
• З часом сталь не слабне – носок зберігає початкові характеристики протягом років та навіть десятиліть. В цілому термін експлуатації захисної вставки не менший, ніж усього взуття.
• Рівень захисту є сталим при високих та низьких (за виключенням екстемальних) температурах. Метал може багаторазово охолоджуватися та нагріватися без втрати базових властивостей.
Усупереч поширеному міфу, металевий носок при ударі не «ампутує» пальці ноги. Взуття виготовляється з таким розрахунком, аби захистити стопу навіть при максимально можливих навантаженнях.

Недоліки:

• Сталь важча в порівнянні з композитами. Тому такі вставки не надто добре підходять для робітників, які пересуваються пішки на великі відстані. Однак варто врахувати, що спецвзуття з металевими вставками постійно вдосконалюється та стає легшим зі збереженням необхідного рівня захисту.
• На таке взуття реагують детектори металу.
• Погана термоізоляція при екстремальних температурах. Сталь швидко нагрівається та охолоджується, що робить взуття менш комфортним на холоді та при спеці.

Композит

Переваги:

• Зазвичай вставки з полімерів значно легші, ніж металеві. Це дає більш високий рівень комфорту для людей, яким потрібно багато ходити.
• Полімери дозволяють спокійно проходити через рамки металодетекторів в аеропортах, державних установах тощо.
• Оптимальний варіант для робітників, які працюють з електричним обладнанням під напругою.
• Краща термоізоляція. Полімерні матеріали повільніше нагріваються та охолоджуються, ніж сталь.

Недоліки:

• Витримують менше навантаження при натисканні та проколі.
• Виготовлення полімерних вставок обходиться дорожче, ніж у випадку зі сталлю. Це веде до підвищення ціни на взуття для кінцевого споживача.
• Для зміцнення носка вставки часто роблять товстими. Це робить взуття менш елегантним.
• Після сильного удару полімер може розтріскатися, після чого захисний носок стає непридатним до подальшого використання.

В результаті остаточний вибір залежатиме від умов використання взуття. Наприклад, при екстремально високих чи низьких температурах краще віддати перевагу композитним вставкам. Якщо ж потрібно отримати максимально можливий рівень захисту, сталь буде оптимальним вибором.

Також не забувайте звертати увагу на інші характеристики взуття: вентиляцію, стійкість до впливу хімічних речовин, неслизьку підошву, загальну міцність та надійність. Сьогодні виробники пропонують дуже широкий асортимент кросівок, черевиків та чобіт для роботи в особливих умовах. Тому у вас точно буде з чого вибирати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.