Що таке корупція та причини її процвітання*

Що таке корупція та причини її процвітання*
Наше громадянське суспільство звикло до того, що кожен з нас нічого не вирішує. Ми часто перекладаємо відповідальність на інших з тією думкою, що особисто вам це не потрібно. Це є нашою сучасною проблемою, адже, були б ми більш ініціативними, змогли б зробити життя кращим. Деякі розуміють це й намагаються виправити.

Наприклад, існує програма «Долучайтесь!». Її мета полягає в підвищенні обізнаності та рівня участі громадян у громадській діяльності на національному, регіональному та місцевому рівнях. Куратори програми шукають активних людей, які на доброзичливій основі готові боротися з корупцією та іншими проблемами суспільства, готові до поширення принципів прозорості й підзвітності, реалізації антикорупційної реформи, а також до формування культури несприйняття корупції в Україні. Більш детально з програмою можна ознайомитися на сайті Engage.org.ua.

Що таке корупція

Хочеш потрапити в хорошу клініку - плати! Хочеш вчитися в престижному закладі - плати! Хочеш отримати квартиру від держави - плати!

Ні для кого не секрет, що в нашій країні процвітає корупція, багато людей говорять наступне: "Всі платять і я заплачу", - або ж таке, - "Без хабара туди не потрапити". Там думають тільки ті люди, які шукають легких шляхів. Але одна справа давати хабар, коли ви йдете тільки проти своєї честі та совісті, показуючи слабкість характеру. А інше, коли людина хабар бере: в такому разі він нешанобливо ставиться не тільки до себе, але й до інших людей, які оточують його і живуть в тій самій системі, тільки за чесними правилами.

Корупція дає можливість отримати вигоду в ту ж секунду. Але якщо ви дали хабар раз, то вже навряд чи зможете зупинитися, адже просте життя засмоктує й у вас більше немає бажання напружуватися для досягнення бажаного. Пізніше такої поведінки ви навчите свої дітей, а ті своїх, що й поговорить про поширення корупціонерів.

Корупція - це злочин, за який кожен повинен понести покарання.

Причини процвітання корупції

Можна виділити низку причин, чому в нашій країні і не тільки, процвітає корупція:

• люди звикли й почали вважати це нормальним;
• низький рівень інформування населення у законодавчому рівні;
• населення не знає своїх власних прав і прав чиновника або іншої посадової особи, не знають, куди звертатися в разі вимоги з них хабара;
• люди не бояться втратити отримане корупційним способом благо;
• посадова особа має таке положення, що тільки його слово вирішує схвалити що-небудь чи ні;
• люди відчувають себе невпевнено під час розмови з посадовою особою;
• керівництво не завжди стежить в повній мірі за своїми підлеглими (посадовими особами).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.