Що таке депозит: критерії вибору*

Що таке депозит: критерії вибору*
Банківський депозит є одним з найбільш зрозумілих фінансових інструментів для збереження і примноження грошей. Більшість українців вважають, що краще вибрати депозит в надійному банку для розміщення коштів, ніж використовувати сумнівні інструменти, що обіцяють високі відсотки.Здавалося б, все просто – несеш гроші в банк і через деякий час забираєш суму з відсотками. Але коли доходить до справи, з'являється багато питань про те, який банківський продукт вибрати. Розбираємо основні питання і даємо кілька порад майбутнім вкладникам.

Краща ставка

Надійний банк пропонує своїм клієнтам кілька варіантів нарахування відсотків на вкладені кошти. Найчастіше, це виплати щомісяця, в кінці терміну, або ж або капіталізація відсотків. Чим частіше відбувається виплата відсотків, тим ставка по депозиту буде нижче. Залежно від суми вкладу і терміну дії договору, різниця може становити 1-3%.

З точки зору отримання максимального прибутку, найкраще відкривати депозити з капіталізацією відсотків. В такому випадку, відсотки нараховуються не тільки на чисту суму вкладу, а й на дивіденди, нараховані за попередні періоди. Таким чином, дійсна ставка за депозитом може бути навіть вищою, ніж зазначена в договорі.

Терміни

Банківські вклади можна розділити на короткострокові і довгострокові. Великою популярністю у населення користуються короткострокові кредити, на термін 1 або 3 місяці. Це обумовлено поточною економічною ситуацією і небажанням вкладників надовго заморожувати свої кошти. Процентна ставка за такими вкладами зазвичай на 1-2% нижче, зате є можливість отримати гроші у відносно короткий термін.

Існують також банківські вклади з дуже коротким терміном вкладень - всього кілька днів. Це депозити для малого бізнесу, які також популярні в нашій країні. Найчастіше їх відкривають підприємці для розміщення тимчасово вільних коштів. Наприклад, утворилася перерва між розрахунками з постачальниками або підрядниками. Ці кошти можна розмістити на депозитному рахунку і отримати дивіденди за кілька днів.

Дострокове зняття

Трапляється так, що гроші потрібні зараз, а термін закінчення дії депозитного договору ще не підійшов до кінця. Щоб не опинитися в подібній ситуації, можна вибрати депозит з можливістю дострокового закриття і зняття грошей з рахунку. Сьогодні багато банків пропонують укласти депозитні договори з подібною послугою або без такої. Якщо ви вибираєте вклад з правом розірвання, процентна ставка за таким договором буде нижче. Тому перед тим, як приймати рішення відкривати депозит, уважно читайте договір, а також уточнюйте всі незрозумілі моменти у співробітників фінансової установи.

Як відкрити депозит

Для того, щоб відкрити депозит не буде потрібно багато часу. Достатньо лише прийти у відділення банку, і виконати наступні кроки:

• вибрати депозит, який підходить за термінами та іншими умовами.
• вивчити пункти договору, підписати потрібні документи.
• Внести грошові кошти в касу.
• отримувати дивіденди щомісяця або в кінці закінчення терміну дії депозитного договору.

багато банківських установ сьогодні пропонують відкривати депозити віддалено, через клієнт-банк або Мобільний додаток.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.