Чому холодильник не вмикається після розморозки?*

Чому холодильник не вмикається після розморозки?*
Холодильник - це саме той побутовий прилад, без якого сьогодні неможливо уявити свого життя. Сучасні виробники постійно радують нас новими моделями, з розширеним функціоналом для більш комфортного користування, що відрізняються здатністю без проблем прослужити десятки років при правильній експлуатації. Однією з умов догляду за цією технікою є періодичне розморожування, і ця процедура передбачається навіть для тих випадків, коли в моделі є система автоматичної розморозки. Однак, на практиці трапляється, що після розморожування та миття агрегат не включається. Що могло статися, і як поступати в даному випадку? Що робити якщо не працює морозилка?

Ймовірні причини проблем в роботі та чому вони трапляються

Не включитися холодильник може з банальної причини того, що в даний момент просто відключили електроенергію або штекер не до кінця увійшов в розетку. Для початку слід просто перевірити включення.
Якщо причина не в цьому, то тоді проблема може бути:

• в обривах в електропроводці (не виключені поломки в самій розетці);
• в окисленні контактів;
• у виході з ладу термостата;
• в поломці датчика температури;
• у витоку фреону;
• в несправності модуля управління;
• в поломці компресора.

Обриви в електропроводці можуть бути пов'язані з пересуванням агрегату, «заломом» проводів, неохайним використанням. У витоку фреону часто винні несправність випарника, неакуратно виконане транспортування, передавлювання в місцях з'єднання трубок (пайки), тощо. Причинами інших поломок найчастіше стає нестабільна напруга в електричній мережі, його перепади або повне відключення світла.



Наприклад, компресори «летять» від частих підвищених навантажень, які виникають після запуску агрегату, отже, така поломка відбувається:

• в старій техніці, що багаторазово піддавалася розморожуванню та включенню;
• при частих відключеннях електроенергії;
• якщо після включення вимитий холодильник постійно переповнюють продуктами (це теж вимагає більш інтенсивної роботи при запуску);
• при порушенні цілісності ущільнювача, що забезпечує щільне прилягання дверцят (якщо є таке ушкодження, то гумовий ущільнювач буде пропускати тепле повітря всередину, збільшуючи навантаження на компресор).

Неполадки, які можливо виявити і усунути самостійно

Деякі дрібні несправності дійсно можна спробувати виявити і виправити самостійно (якщо господар має необхідні інструменти та навички роботи). Наприклад:

• обрив в електропроводці (для цього необхідно включити агрегат і подивитися, чи загорілася лампочка, якщо світла всередині немає - спробувати включити ще раз, можна в іншу розетку (не виключена поломка в ній), перевірити цілісність кабелю і можливі порушення контактів);
• проблеми в роботі регулятора температури (його від'єднують від проводів, які потім замикають один з одним і при відновленні працездатності - просто проводиться заміна терморегулятора, який вийшов з ладу, новим). Аналогічним чином виявляється і вирішується проблема з датчиком температури;
• окислення контактів (їх очищають від окису, що має допомогти відновити повне примикання і повернути працездатність агрегату, якщо не допомагає - робиться заміна).

Інші неполадки вимагають професійної діагностики та усунення, як попередньо розпізнати найпоширеніші з них - розглянемо далі.

Витік фреону

Фреон - це метановий холодоагент, завдяки якому працює холодильне обладнання. Якщо станеться його витік, компресор буде просто ганяти повітря по камері, але не зможе знижувати його температуру.
Запідозрити цю поломку можна, якщо:

• світло в холодильнику є, агрегат включився, але температура всередині не знижується;
• компресор постійно працює і не відключається, при цьому охолодження не відбувається.

Для усунення несправності необхідно запросити фахівця. Майстер проведе діагностику, виявить місце протікання, замінить фільтр-осушувач або трубки, заправить холодильник новим холодоагентом. Витік фреону для здоров'я людей не є небезпечним.



Поломка компресора

Вище, в якості прикладу, детально розписані причини його виходу з ладу, і якщо це сталося, встановлюють новий компресор. Ремонт проводять тільки майстри, обходиться заміна недешево.

Ознаки цієї проблеми:

• лампа всередині агрегату загоряється, але холодильник не включається і не працює;
• мотор включається, потім чути клацання і обладнання вимикається;
• агрегат включається, видає гул, але не функціонує повноцінно і не охолоджується;
• на дисплеї загорілася червона лампочка, постійно спрацьовує звукова сигналізація про недостатність температури.

Якщо модель двохкомпресорна, то проблема може спостерігатися тільки в одному з відділень.

Вихід з ладу модуля управління

Ремонт в такому випадку обходиться досить дорого, при цьому блок або знімають і усувають несправність, або повністю замінюють новим (все залежить від причини та виду його поломки).

Вказувати на дану несправність можуть:

• безпричинні «стрибки» температури;
• короткочасні включення-виключення;
• звукові та світлові сигнали оповіщення;
• повна відмова від включення.

Причинами можуть бути перепади напруги, проникнення вологи до плати.

Профілактичні заходи, що дозволяють попередити проблеми

Головна профілактична дія - це правильна експлуатація, акуратне і дбайливе ставлення до техніки. Що стосується експлуатації, то тут рекомендується не перевантажувати холодильник продуктами до включення, а навпаки, дати йому трохи попрацювати і набрати потрібну температуру, після чого заповнити. Акуратно слід пересувати техніку для відімкнення від розетки, не допускаючи перегинання проводів і їх пошкодження. Мити слід так, щоб ретельним тертям не пошкодити ущільнювач дверцят. Розморожуйте і висушуйте після миття природним способом (ніяких вентиляторів, каструль з окропом, фенів).

Щоб знизити ризик негативного впливу перепадів напруги, краще здійснити підключення агрегату до мережі через спеціальний стабілізатор напруги.

Матеріал надано майстром-холодильщиком сервісу “Львів Ремонт”.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чому холодильник не вмикається після розморозки?*
14 жовтень, 2020, 17:35