Стиль лофт в інтер'єрі: виникнення та характерні особливості*

Терміном «лофт» називають архітектурний стиль, який зародився в США в 30-х роках минулого століття. Перекладається це слово як «горище». Несподівано, правда? І чому ним в наш час називають напрям в дизайні інтер’єру, ми зараз пояснимо.

Справа в тому, що в період Великої депресії, по причині високої вартості оренди землі на Манхеттені в Нью-Йорку, власники промислових об’єктів, що знаходилися там, переносили свої виробництва в інші місця. При цьому великі, в минулому виробничі, приміщення залишалися пустувати. Але не довго. Вони сподобалися людям творчих професій, які почали перетворювати дані об’єкти у свої робочі студії. З часом вони ставали повноцінними оселями, але характерні риси виробничих приміщень залишалися.

Популярність лофтів значно підскочила в 50-ті роки. І з часом їх почали ототожнювати з елітними апартаментами.

Зараз це самостійний та впізнаваний напрям в дизайні інтер’єру, який своєю легкістю, просторістю та простотою приваблює все більшу кількість шанувальників.

Загадка популярності стилю


Хто знає, можливо, якби виробничі приміщення на Манхеттені в минулому столітті не зайняли люди, пов’язані з творчістю, то стиль лофт зараз не був би таким популярним. Самі посудіть, його характерна риса полягає в тому, щоб створити ілюзію відсутності ремонту (в його класичному розумінні) в приміщенні. Голі бетонні чи цегляні стіни, місцями оббита штукатурка, висока стеля, відсутність перегородок і т.д. І хоча це може здатися нелогічним, та це вважається красивим.

Популярність цьому стилю, швидше за все, приніс той факт, що люди, які задавали тренди в окремих напрямах в мистецтві, черпали натхнення в тих приміщеннях. А чим ще є дизайн, як не мистецтвом? І якщо «голі стіни» найбільш творчими людьми були визнані красивими, то іншим залишалося тільки погоджуватися.

Особливості стилю лофт


Люди, далекі від дизайну інтер’єру помилково можуть подумати, що достатньо на стіну не поклеїти шпалери, а на стелю причепити лампочку, і вже буде стиль лофт. Ні, це не так. Той факт, що це окремий напрям в дизайні, дає зрозуміти, що він потребує більш відповідального підходу. Стіни мають бути правильно оздобленими, а не просто невідремонтованими. На стелі мають висіти люстри у стилі лофт, а не поодинокі лампочки. А весь інтер’єр повинні доповнювати грамотно підібрані меблі.

Є також ряд особливостей, які характеризують стиль лофт. До них відноситься наступне:

Мінімальна кількість перегородок у великому приміщенні. Зонування здійснюється шляхом використання меблів та різних предметів інтер’єру.

Висока стеля є обов’язковою умовою, оскільки забезпечує прозорість та легкість.

Великі вікна, які пропускають в приміщення максимально багато природного світла.

Груба обробка стін: бетон, імітація цегляної кладки, каменю та ін.

Меблі та аксесуари з мінімалістичним дизайном.

Використання різних джерел освітлення.

Можуть бути присутніми різні елементи, характерні виробничим приміщенням: колони, балки, труби та ін.

Інтер’єр в стилі лофт має бути зручним. В приміщенні не повинно бути нічого зайвого. Лише необхідні меблі та речі. На стінах переважають холодні відтінки. Вони можуть бути прикрашеними якимись написами, картинами та іншими предметами інтер’єру.

Насправді, варіантів дизайну може бути дуже багато. Все залежить від характеристик приміщення та польоту фантазії дизайнера.

Цей стиль ідеально підходить тим, хто цінує простір, свободу та максимальну зручність під час знаходження в приміщенні. І слід зауважити, що багатьом нашим співвітчизникам він буде не до душі, тому що не підходить під їх уявлення домашнього затишку.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.